Hlavní obsah

Kvůli drahým energiím by mohly firmy dostat od státu sedm miliard

Foto: Jakub Bartoška, Seznam Zprávy

Rapidně stoupající ceny energií dopadají především právě na provozy, které mají ohromnou spotřebu plynu či elektřiny.

Reklama

Na podporu firem kvůli vysokým cenám energií by podle ředitele odboru podnikatelského prostředí na Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) Pavla Vinklera mohlo připadnout kolem sedmi miliard korun.

Článek

Díky takzvanému dočasnému krizovému rámci Evropské komise, který dovoluje mimořádné dotace, by po schválení vládou mohly firmy postižené vysokými cenami energií dostat až sedm miliard korun, Petr Vinkler to dnes řekl na Českém gastronomickém kongresu v Praze.

MPO už dříve sdělilo, že možnou podporu podniků kvůli zdražení elektřiny a plynu vyčísluje ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy. „Propočítáváme varianty, jak by ten dotační program mohl vypadat. Zatím jsme dospěli k nákladům asi kolem sedmi miliard (korun), které bychom rádi, pokud se samozřejmě najde shoda na nejvyšší, tedy vládní úrovni, poslali směrem k ekonomice,“ řekl dnes Vinkler.

Podpora na dodatečné náklady kvůli zvýšení cen plynu a elektřiny se podle dočasného krizového rámce smí vztahovat k období od února do prosince letošního roku. Nárok na dotace budou mít jen firmy, které prokážou měsíční nárůst nákladů na energie o 200 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Jedna společnost bude moci získat nejvýše dva miliony eur (asi 50 milionů Kč).

Svaz průmyslu po zveřejnění podmínek dočasného rámce upozornil, že některá pravidla jsou nastavena velmi přísně a nárok na kompenzace by tak měl jen malý počet společností. Proto navrhl zvýšení maximální výše dotace nebo zmírnění podmínky nárůstu ceny elektřiny nebo plynu.

Dočasný krizový rámec umožňuje využít další nástroje pomoci, které souvisejí s rusko-ukrajinským konfliktem započatým 24. února. Mohl by tak vzniknout například program záruk, které by poskytoval stát prostřednictvím Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Fungovat by mohl na stejném principu jako dříve COVID plus vytvořený na podporu podnikatelů v důsledku pandemie koronaviru. Pro vznik nového programu by bylo ale třeba změnit zákon. O zavedení záruk se vedou diskuze, řekl dříve ČTK generální ředitel EGAP Jan Procházka.

Elektřina v dubnu podle dat Českého statistického úřadu meziročně zdražila o 30,1 procenta, cena plynu stoupla proti čtvrtému měsíci loňského roku o 44,2 procenta. Pro domácnosti chystá MPO úsporný energetický tarif. Náklady státního rozpočtu na tyto úlevy šéf resortu průmyslu Jozef Síkela (za STAN) odhaduje mezi 16 až 24 miliardami korun, sdělil v sobotu ČTK.

Reklama

Doporučované