Hlavní obsah

Stát už nebude dotovat ceny energií. Elektřina a plyn výrazně zdraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Odborníci počítají s nárůstem regulované složky ceny energií cca o 20 procent. Ilustrační foto.

Reklama

Regulovanou složku cen energií budou platit od příštího roku domácnosti a firmy. Vláda oznámila, že na ceny elektřiny a plynu přispívat nebude. Účty za energie tak od ledna vzrostou.

Článek

Stát již nebude odběratelům energií hradit poplatky za podporované zdroje energií (POZE), náklady na ztráty energie v přenosové soustavě a na zajištění systémových služeb ani cenové stropy. Ve středu o tom rozhodla vláda.

Současná opatření, která letos spotřebitele bránila před růstem cen elektřiny a plynu, byla pouze dočasná a reagovala na mimořádnou situaci v loňském roce, kdy ceny dosahovaly rekordních částek.

Letos však jdou ceny energií dolů, což reálně pociťují i domácnosti a firmy. „Podle vyjádření většiny expertů by měl tento pokles ještě pokračovat. Prakticky všichni na trhu dnes nabízejí ceny pod cenovými stropy stanovenými vládou, někdy i výrazně. A to je důvod pro to, aby stát, daňoví poplatníci, přestal dotovat ceny energií zvláštními způsoby, kterými jsme to dělali dosud,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS).

Už loni vláda avizovala, že na sebe zátěž převezme pouze dočasně, tedy do konce letošního roku. Jinou rétoriku razilo jen MPO, které nechtělo náklady na POZE přenášet zpět na spotřebitele a navrhovalo, aby tuto položku dotoval stát i v příštím roce. Návrh se však nesetkal se souhlasem koalice.

Fiala uvedl, že však nepředpokládá žádný dramatický dopad cen energií na domácnosti a firmy. „Navýšení regulované složky bude částečně kompenzováno tím, že dál klesá cena silové složky elektrické energie. Jsou to věci, které jsou únosné a správné. Daňoví poplatníci nemohou dotovat dál ceny energií ve chvíli, kdy přestávají mimořádné důvody,“ uvedl premiér.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) poukázal také na to, že pomoc státu s vysokými cenami energií byla plošná a inkasovali ji jak ti, kteří ji potřebují, tak ti, pro které by neznamenala finanční zátěž.

Ceny energií se však v příštím roce zvednou. Přestože klesají pod strop (5000 Kč u MWh elektřiny a 2500 Kč u MWh plynu bez DPH), naroste jednak o 500 Kč za MWh bez DPH kvůli návratu POZE a zároveň se zvednou poplatky za distribuci.¨

Odborníci počítají s nárůstem regulované složky ceny energií cca o 20 procent. Rozhoduje o ní Energetický regulační úřad a definitivní výši oznámí v listopadu.

Některým domácnostem může nárůst způsobit cenový náraz. „Na to máme nachystanou sociální síť, v rámci příspěvků na bydlení, kde se zohledňují i ceny na bydlení, které konkrétní domácnost platí. Tu neplatí vláda, ale daňoví poplatníci,“ uvedl Stanjura.

Příspěvky na bydlení jsou určeny pro domácnosti, jejichž náklady na bydlení přesahují 30 procent příjmů.

Regulovanou složku letos dotoval stát 38 miliardami Kč. Dalších 27 miliard v rozpočtu vyčlenil úhradu POZE. Zastropování cen energií by stát mělo vyjít na cca 60 miliard Kč.

Reklama

Doporučované