Hlavní obsah

„Svým lidem to neudělám.“ Majitel nejstarší sklárnu Evropy nakonec nezavře

Foto: Profimedia.cz

Sklářská pec v Harrachově nevyhasne. Majitel chce energetickou krizi přežít díky úvěru.

Reklama

Nejstarší fungující sklárna v Evropě zůstává v provozu. Její majitel se rozhodl dál dotovat provoz ze svého. „Lidi na úřad práce nepošlu,“ řekl František Novosad, majitel Sklárny a minipivovaru Harrachov.

Článek

„Politici nás v tom nechávají úplně samotné,“ říká František Novosad, majitel Sklárny a minipivovaru v Harrachově. Malý provoz na Jablonecku spotřebuje ročně přes 8 tisíc megawatthodin plynu. Vyrábí zejména nápojové a užitkové sklo, většinu produkce vyváží do zahraničí.

Vláda v září schválila pomoc pro firmy s velkou spotřebou energií, mezi nimi jsou právě sklárny, hutě a zpracovatelský průmysl. Vyčleněno je 30 miliard korun. Program pomoci ale teprve Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje.

„Letos jsme neviděli ani korunu pomoci,“ kritizuje vládní strategii majitel sklárny František Novosad.

Ještě před týdnem jste byl rozhodnutý, že pec postupně vyhasne. Co vás přimělo změnit názor?

Máte pravdu, rozhodl jsem se před týdnem, že zavřu na dva měsíce a ušetřím nějakých deset milionů. Jenže moji lidé, zaměstnanci, by dostali od úřadu práce 45 procent, a to byl moment, který mě naklonil jiným směrem.

Od vlády jsme nedostali ani korunu pomoci. Nechávají nás v tom úplně samotné.
František Novosad, majitel Sklárny a minipivovaru Harrachov

Řekl jsem svým lidem na rovinu, že nepůjdou na úřad práce, to jim nechci udělat, to je mi žinantní. Stane se ale možná, že budou ty dva měsíce bez prémií.

Takže s těžkým srdcem a srdcem bojovníka říkám, že my pojedeme dál s tím, že do toho dám další peníze na úvěr, což samozřejmě vím, že je špatně.

Jak na tom ekonomicky jste?

Od začátku roku jsem na denním spotu (aktuálních burzovních cenách plynu, pozn. red.), z kraje roku to ještě šlo, ale jak se blížilo léto, bylo to horší a horší. Teď za září mi přišla faktura na 2,7 milionu a loni jsem za září zaplatil 306 tisíc, a to je faktura jenom za plyn a mluvím o ceně bez DPH.

Takže situace se nelepší, ba naopak se přiostřuje. Tak čekám, co politici udělají. Ceny energií jsou dneska ryze politickou a spekulativní záležitostí, nemá to s byznysem nic společného.

A máte zajištěné dodávky na příští rok?

Já jsem zřejmě výjimka. Na příští rok dodávky snad máme, protože jsme se dohodli s dodavatelem, a nebudu ho jmenovat, ale získal jsem nabídku na 26 eur za megawatthodinu.

Takže od ledna budete klidnější?

Jestli se ta společnost nepoloží, nevyhlásí na sebe konkurz, tak já mám od ledna plyn za rozumný peníz. Zakázky máme, práce je dost, i když i nám teď odchází ke konkurenci z Maďarska, kde skláři nabízejí výrazně nižší ceny než my.

A jak hodnotíte přístup vlády?

Psal jsem na Ministerstvo průmyslu a obchodu. Zaměstnávám sto lidí, letošní vícenáklady na energie už přesáhly 15 milionů. Doteď mi nikdo ani neodpověděl a od vlády jsme nedostali ani korunu pomoci. Nechávají nás v tom úplně samotné.

Reklama

Doporučované