Hlavní obsah

Na poslední chvíli, ale bez slevy. Drahota nahlodala i zájezdy last minute

Foto: Pexels.com

„Vzhledem k rostoucí ceně leteckého paliva ceny last minute určitě nebudou klesat jako dřív, naopak by mohly i stoupat,“ zní z CK Fischer. Ilustrační foto.

Reklama

Vysoké náklady na paliva a rostoucí inflace táhnou ceny letenek vzhůru. Směru, kterým se jejich ceny v letošním roce vydávají, pomáhá i vysoká poptávka po cestování. Letenky zdražily o třetinu, říká jeden z prodejců letenek.

Článek

Před letní dovolenou letos Čechy nezastaví vysoká cena paliva ani inflace. Prodejci letenek i tuzemské cestovní kanceláře hlásí rekordní prodeje. Spolu s vysokou poptávkou a také rostoucími vstupními náklady se ale většině turistů do ceny letních prázdnin propíše vyšší cena letenek. Ty do některých destinací zdražily i o desítky procent.

„Dopravci navyšují takzvané palivové poplatky, které ovlivňují konečné ceny letenek. V rámci Evropy není vzestup cen tak výrazný a odpovídá průměrné inflaci na trhu. Důvodem jsou kratší vzdálenosti a velká konkurence leteckých dopravců,“ vysvětluje Josef Trejbal, šéf letenkového portálu Letuška.cz.

Pokud srovnáme aktuální průměrné ceny letenek s cenami na začátku roku, jedná se o cca 30% nárůst u letenek z Česka.
Eliška Řezníček Dočkalová, Kiwi.com

Složitější je ale podle jeho slov cestování do Asie. Kvůli uzavření ukrajinského a ruského vzdušného prostoru se prodlužují doby letů. Aerolinky tak musí počítat s vyššími náklady na palivo i na posádky, což se promítá do cen letenek. Svoji roli také hraje menší konkurence, protože řada aerolinek se ještě na trasy mezi Asií a Evropu nevrátila.

„Navýšení je v případě některých destinací o vyšší desítky procent,“ uvádí Trejbal.

Vysoký zájem ze strany zákazníka i zvýšení cen potvrzuje také Eliška Řezníček Dočkalová, ředitelka zákaznické zkušenosti Kiwi.com.

„I přes aktuální nárůst cen letenek a další možné komplikace spojené s přeplněnými letišti rezervace na tento rok už v tuto chvíli předčily čísla za předchozí rok a jsou aktuálně na dvojnásobku objemů roku 2019,“ uvedla.

„Pokud srovnáme aktuální průměrné ceny letenek s cenami na začátku roku, jedná se o cca 30% nárůst u letenek z Česka,“ dodává Řezníček Dočkalová.

Ceny letenek porostou

A zásadní obrat se podle společnosti Student Agency, mimo jiné prodejce letenek, jenž aktuálně eviduje průměrně dvacetiprocentní nárůst cen, neočekávání ani v příštích měsících. Ceny letenek budou pravděpodobně ještě růst.

„Neočekáváme pokles cen, myslíme si, že ceny se budou spíše zvyšovat vzhledem k uvedeným faktorům, jako jsou ceny pohonných hmot a inflace. Očekáváme navýšení cen o dalších přibližně sedm procent,“ uvedla Lenka Kašická, manažerka Student Agency.

V rámci prodeje letenek je namístě zmínit, že kromě aktuální inflace a vyšších nákladů na palivo cenu zásadní způsobem ovlivňuje ještě jeden dlouhodobý faktor. Je jím období, ve kterém klient letenku rezervuje. Čím dříve je letenka rezervovaná, tím je levnější. Rozdíl v ceně letenky rezervované například v lednu na léto a v lednu na leden dalšího roku do stejné destinace může být ve stovkách i tisících korun, v závislosti na počáteční hodnotě letenky.

„Pokud porovnáme průměrné ceny letenek rezervovaných z ČR v prvním čtvrtletí na léto s druhým čtvrtletím na léto, rozdíl je přibližně 10 %,“ vysvětluje ředitelka zákaznické zkušenosti Kiwi.com.

Last minute bez slevy

Navzdory zdražování samotných letenek se zvýšené náklady do zájezdů cestovních kanceláří na letošní sezonu ještě nepropsaly. Často proto, že společnosti tyto zájezdy sjednávají na několik let dopředu, nedochází tak tolik k pohybům cen.

„Čekal bych, že jestli přijde zdražování, stane se to s vydáním další sezony, tedy během letošního září a října, kdy se začnou prodávat dovolené na příští rok. Pravděpodobně bude totiž docházet k ‚přejednávání‘ zdrojových cen od dodavatelů, což se promítne do cen balíčků,“ uvedl v rozhovoru pro SZ Byznys Michal Tůma, generální ředitel CA Invia.

„Řekl bych, že zvýšení cen by se mohlo pohybovat v rozmezí deseti až patnácti procent,“ dodal.

Vzhledem k vysoké poptávce by ale podle Jana Bezděka, tiskového mluvčího CK Fischer, v letošní sezoně mohly zdražit zájezdy last minute. „Letošní last minute bude specifický. Vzhledem k rostoucí ceně leteckého paliva ceny určitě nebudou klesat jako dřív, naopak by mohly i stoupat. Letos se tedy klientům vyčkávání až na poslední chvíli zřejmě nevyplatí. Kdo chce ještě koupit zájezd výhodně, měl by ho vybírat co nejrychleji, a to i v případě například srpnových nebo zářijových termínů,“ uvedl mluvčí pro SZ Byznys.

Reklama

Doporučované