Hlavní obsah

Kvůli přerušení dodávek z Ruska zdražil plyn až o 30 procent

Foto: Shutterstock.com/Letopisec

Ilustrační snímek.

Reklama

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh se dnes výrazně zvyšuje, reaguje tak na přerušení dodávek plynovodem Nord Stream 1 z Ruska. Euro kvůli nejistotě spadlo pod hodnotu amerického dolaru.

Článek

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v říjnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku si ráno připisovala zhruba 30 procent. Později se její růst zmírnil a krátce po 13:00 SELČ vykazovala růst o 26 procent nad 271 eur (asi 6670 Kč) za megawatthodinu (MWh).

Ruská plynárenská společnost Gazprom totiž v pátek večer oznámila, že údržba jediné provozuschopné turbíny plynovodu Nord Stream 1 odhalila závady. Do jejich odstranění proto zůstane plynovod mimo provoz. Nord Stream 1 přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře a je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropské unie.

„Ještě v pátek nominace ukazovaly, že se plyn v sobotu normálně pustí, nicméně potom přišel Gazprom s tím, že objevil úniky oleje a tím pádem tok nespustí. Jak dlouho to bude trvat, záleží čistě na Rusku. Nevylučuji, že se ještě objeví nějaká možnost toku přes Nord Stream, ale kdy a za jakých podmínek se to stane, nedokáži říct,“ vysvětluje odborník na plynárenství a energetickou bezpečnost z EGÚ Michal Kocůrek.

Podle Kocůrka obchodníci nebyli na tento vývoj připraveni. „Určitě na to tedy nebyli připravení. Všechny to do značné míry zaskočilo. Těch 30 procent, které sledujeme dnes, je nějaká prvotní reakce. Cena se bude určitě ještě během dneška upravovat. Nevím, jestli na páteční úroveň, ale ten růst nemusí být tak velký.“

Zákazníci, kteří mají smlouvu na plyn na dobu neurčitou, se ale okamžitého zdražení o 30 procent obávat nemusejí. „I domácnosti, které mají smlouvu na dobu neurčitou, nekupují plyn za spotové ceny, jelikož dodavatelé mají nakoupený nějaký plyn na termínových produktech. Aktuální cena se tak nepropočítává hned do nákladů zákazníka. Postupně se však u všech objevuje růst,“ říká Kocůrek.

Plyn útočí i na euro

A machinace s plynovodem se nepodepsaly jen na ceně plynu. Situací trpí i euro, které poprvé od roku 2002 spadlo pod hodnotu amerického dolaru. Nyní stojí euro 0,99 dolaru. Společná evropská měna klesla v pondělí až o 0,7 procenta na minimum 98,8 amerického centu.

Podle analytiků Goldman Sachs zůstane euro pod paritou s dolarem dalších šest měsíců. Během příštího čtvrtroku by podle nich mělo dokonce klesnout až na 97 amerických centů za euro.

„Evropa se připravuje na to, že v dohledné budoucnosti nebude dostávat žádný ruský plyn,“ uvedl analytik Wayne Bryan ze společnosti Refinitiv. Podle Warrena Pattersona z nizozemské banky ING přichází Evropa kvůli odstavení plynovodu Nord Stream 1 o dodávky v objemu kolem jedné miliardy krychlových metrů měsíčně.

Německá vláda uvedla, že rostoucí ceny plynu v Evropě jsou součástí Putinovy strategie a zamýšleným důsledkem zastavení dodávek plynovodem Nord Stream 1. Dodala, že příští měsíce budou obtížné, ale že pracuje na zmírnění důsledků prudkého zdražování energií.

Plyn dnes výrazně zdražuje také v Británii. Cena kontraktu na plyn s dodáním příští den se více než zdvojnásobila a cena kontraktu s dodáním příští měsíc vzrostla více než o třetinu.

Vzhledem k neustálému ovlivňování evropského energetického trhu ze strany Ruska je otázkou, zda-li by nebylo lepší se od ruského plynu neodpojit úplně.

„Odstřihnout se od ruského plynu by bylo pro stabilitu cen jistě výhodnější, ale nejspíš dražší řešení. Evropští politici nejsou schopní adekvátně motivovat odběratele v průmyslu i domácnostech k šetření s energiemi. Než se nám tedy podaří adekvátně připravit náhradu, jsme rádi za každý kubík,“ vysvětluje Kocůrek.

Kromě Nord Streamu 1 je podle něj možné, že si Rusko začne „hrát“ s dodávkami plynu i skrze další plynovody vedoucí do Evropy. „Pokud Nord Stream už nebude dostačující nástroj manipulace, musí to být ukrajinský kanál. Ten turecký bude podle mě jednoznačně poslední.“

Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Nejistota kolem dodávek z Ruska vyvolává obavy z nedostatku plynu v Evropě v zimních měsících. To tlačí vzhůru evropské ceny plynu i elektřiny. Evropská unie nyní zvažuje různá opatření ve snaze omezit růst nákladů na energie, který má negativní dopady na unijní ekonomiku i na životní úroveň obyvatel.

Před rokem se velkoobchodní cena plynu v Evropě nacházela těsně pod 30 eury a před dvěma lety se pohybovala kolem 15 eur za MWh. Zvyšovat se začala už loni na podzim, podle části analytiků to byla reakce na energetickou politiku Evropské unie, která tlačí na rychlý odklon od fosilních paliv bez adekvátního řešení. Další citelný růst cen se dostavil po invazi ruských vojsk na Ukrajinu letos v únoru.

Reklama

Související témata:

Doporučované