Hlavní obsah

Lidé ho milují i se ho bojí. Je TikTok opravdu nebezpečný?

Foto: Ascannio, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Populární TikTok čelí nebezpečí zákazu v USA. Podle kritiků z řad politiků je navázán na čínskou vládu, shromažďuje až příliš informací a ještě dělá z lidí hlupáky. Server BBC všechna rizika popsal a uvedl hlasy, které vyvrací.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čína napadla návrh zákona, který nyní leží v americkém Kongresu a který by nakonec mohl vést k zákazu TikToku ve Spojených státech. Označila ho za nespravedlivý.

Jedná se o poslední krok v několikaletém sporu, jenž se týká obav z bezpečnosti aplikace, kterou vlastní čínská společnost. Úředníci, politici a bezpečnostní pracovníci v mnoha západních zemích mají zakázáno si ho instalovat na pracovní telefony.

Jaké jsou tedy podle BBC tři největší kybernetické obavy týkající se TikToku a jak na ně společnost reaguje?

1. TikTok shromažďuje „nadměrné“ množství dat

Společnost TikTok tvrdí, že shromažďování údajů v aplikaci je „v souladu s průmyslovými postupy“. Kritici ji ale často obviňují ze sběru obrovského množství dat. Jako důkaz se často uvádí zpráva o kybernetické bezpečnosti, kterou v červenci 2022 zveřejnili výzkumníci australské kybernetické společnosti Internet 2.0.

Výzkumníci studovali zdrojový kód aplikace a uvedli, že provádí „nadměrný sběr dat“. Podle analytiků TikTok shromažďuje údaje, jako je poloha, jaké konkrétní zařízení se používá a které další aplikace jsou v něm nainstalovány, píše BBC.

Podobný test, který provedla společnost Citizen Lab, však dospěl k závěru, že „ve srovnání s jinými populárními platformami sociálních médií shromažďuje TikTok podobné typy údajů ke sledování chování uživatelů“.

Podobný je i závěr Georgijského technologického institutu: „Klíčovým faktem je, že většina ostatních sociálních médií a mobilních aplikací dělá stejné věci.“

2. TikTok by mohla čínská vláda využívat ke špehování uživatelů

Společnost TikTok tvrdí, že je plně nezávislá a „neposkytla údaje o uživatelích čínské vládě, ani bychom je neposkytli, kdybychom o to byli požádáni“.

Ačkoli to odborníky na ochranu soukromí dráždí, většina z nás akceptuje, že předávání velkého množství soukromých údajů je součástí dohody, kterou uzavíráme se sociálními sítěmi.

Výměnou za to, že nám poskytují své služby zdarma, o nás shromažďují informace a používají je k prodeji reklamy na své platformě nebo prodávají naše údaje jiným firmám, které se nám snaží nabídnout reklamu jinde na internetu.

Kritikům TikToku vadí, že jej vlastní pekingský technologický gigant ByteDance, což z něj činí jedinečnou neamerickou mainstreamovou aplikaci. Například Facebook, Instagram, Snapchat a YouTube také shromažďují podobné množství dat, ale všechny jsou založeny v USA, připomíná britský zpravodajský server.

Američtí zákonodárci spolu s většinou zbytku světa po léta předpokládali určitou míru důvěry: Tedy že údaje shromážděné těmito platformami nebudou použity k nekalým účelům, které by mohly ohrozit národní bezpečnost.

V exekutivním příkazu Donalda Trumpa z roku 2020 se ale tvrdilo, že shromažďování dat TikToku by mohlo potenciálně umožnit Číně „sledovat polohu federálních zaměstnanců a dodavatelů, vytvářet si složky osobních údajů za účelem vydírání a provádět firemní špionáž“.

Důkazy sice zatím ukazují, že jde pouze o teoretické riziko, obavy však podněcuje nejasný čínský zákon přijatý v roce 2017. Článek sedm čínského zákona o národních zpravodajských službách uvádí, že všechny čínské organizace a občané by měli „podporovat, pomáhat a spolupracovat“ se zpravodajskými službami země.

Právě tuto větu často citují lidé podezřívající nejen TikTok, ale všechny čínské společnosti.

Výzkumníci z Georgijského technologického institutu však tvrdí, že tato věta je vytržená z kontextu, a upozorňují, že zákon obsahuje také ustanovení na ochranu práv uživatelů a soukromých společností.

Od roku 2020 se vedení společnosti TikTok opakovaně snažilo ujistit veřejnost, že čínští zaměstnanci nemají přístup k údajům nečínských uživatelů.

V roce 2022 však podle BBC společnost ByteDance přiznala, že několik jejích zaměstnanců se sídlem v Pekingu skutečně přistupovalo k údajům nejméně dvou novinářů v USA a ve Velké Británii, aby sledovali jejich polohu a ověřovali, zda se setkávají se zaměstnanci TikToku podezřelými z úniku informací do médií.

Podle mluvčí společnosti TikTok byli zaměstnanci, kteří k údajům přistupovali, propuštěni. Firma trvá na tom, že údaje o uživatelích nebyly nikdy uloženy v Číně, a v Texasu buduje datová centra pro údaje uživatelů z USA a v Evropě zase pro údaje tamních občanů.

V EU dokonce společnost zašla mnohem dál než ostatní sociální sítě a pověřila nezávislou společnost pro kybernetickou bezpečnost, aby dohlížela na veškeré používání dat na jejích evropských stránkách. TikTok uvádí, že „údaje našich evropských uživatelů jsou chráněny ve speciálně navrženém ochranném prostředí a přístup k nim mají pouze schválení zaměstnanci, kteří podléhají přísnému nezávislému dohledu a ověření“, cituje BBC.

3. TikTok by mohl být používán jako nástroj „vymývání mozků“

TikTok tvrdí, že jeho komunitní směrnice „zakazují dezinformace, které by mohly způsobit škodu naší komunitě nebo širší veřejnosti, což zahrnuje zapojení do koordinovaného neautentického chování“.

V listopadu 2022 ale Christopher Wray, ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování, řekl americkým zákonodárcům: „Čínská vláda by mohla… ovládat doporučovací algoritmus, který by mohl být využíván k vlivovým operacím.“ Toto tvrzení bylo mnohokrát zopakováno.

Tyto obavy dále rozdmýchává skutečnost, že sesterská aplikace TikToku, Douyin - která je dostupná pouze v Číně - je silně cenzurovaná a údajně navržená tak, aby podporovala šíření „vzdělávacích a zdravých materiálů pro mladé uživatele“.

Všechny sociální sítě jsou v Číně přísně cenzurovány a armáda členů „internetové policie“ maže obsah, který kritizuje vládu nebo vyvolává politické nepokoje.

Na začátku vzestupu TikToku se v aplikaci objevily závažné případy cenzury: Jedné uživatelce v USA byl pozastaven účet za diskuzi o zacházení Pekingu s muslimy v Sin-ťiangu. Po ostré reakci veřejnosti se ale TikTok omluvil a účet obnovil.

Od té doby se objevilo jen málo takových případů, kromě kontroverzních moderátorských rozhodnutí, s nimiž se ale musí potýkat všechny platformy.

Výzkumníci z Citizen Lab provedli srovnání TikToku a Douyinu a došli k závěru, že TikTok nepoužívá stejnou politickou cenzuru. „Platforma neprosazuje zjevnou cenzuru příspěvků,“ uvedli podle BBC výzkumníci v roce 2021.

Analytici Georgijského technologického institutu také vyhledávali témata, jako je nezávislost Tchaj-wanu nebo vtipy o čínském premiérovi Si Ťin-pchingovi, a došli k závěru: „Videa všech těchto kategorií lze na TikToku snadno najít. Mnohé z nich jsou populární a hojně sdílené.“

Jen teoretické riziko?

Celkový obrázek je tedy obrazem teoretických obav - a teoretického rizika. Kritici tvrdí, že TikTok je „trojský kůň“ - ačkoli vypadá neškodně, může se ukázat jako mocná zbraň například v době konfliktu.

Aplikace je již zakázána v Indii, která v roce 2020 přijala opatření proti této aplikaci a desítkám dalších čínských platforem.

Zákaz TikToku ze strany USA by však mohl mít na platformu obrovský dopad, protože spojenci USA se obvykle s takovými rozhodnutími shodují a postupují stejně.

To se ukázalo, když USA úspěšně vyzvaly k zablokování čínského telekomunikačního gigantu Huawei při nasazení v infrastruktuře 5G - opět na základě teoretických rizik.

Je ovšem třeba poznamenat jednu zásadní skutečnost. Všechna uvedená rizika jsou jen jednosměrná. Čína se amerických aplikací nemusí obávat, protože přístup pro čínské občany je již řadu let blokován, připomíná na závěr server BBC.

Reklama

Doporučované