Hlavní obsah

Mouka v akci plná plísní… Ministerstvo vyvrací lži o ukrajinském obilí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Po slovenské kauze závadného obilí z Ukrajiny se začaly šířit fámy o obilí dováženém do Česka. Ministerstvo zemědělství se rozhodlo ty nejčastější hoaxy vysvětlit a vyvrátit.

Článek

Před několika dny zachytily úřady na Slovensku v zásilce ukrajinské pšenice o hmotnosti 1500 tun látku chlorpyrifos. Slovensko následně nařídilo plošné kontroly už dovezeného ukrajinského obilí, které nic závadného nenašly.

Následně však Bratislava zakázala zpracovávat a prodávat už naskladněné ukrajinské obilí a dovoz vybraných zemědělských produktů a potravin včetně obilí z Ukrajiny.

Událost ale vyvolala řadu spekulací, obav a lží o tom, zda je ukrajinské obilí závadné a zda se vůbec má do Česka dovážet. Ministerstvo zemědělství přitom už minulý týden oznámilo, že kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. „Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země,“ prohlásil ministr Zdeněk Nekula.

„Přesto se objevují zkreslená až lživá tvrzení,“ říká tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Ministerstvo proto připravilo přehled nejčastějších lží spojených s ukrajinským obilím, které vyvrací.

LEŽ: Do Česka se dováží obilí z Ukrajiny, které nesplňuje stanovené normy…

JAK TO JE?

V současnosti kontrolujeme vše, co se k nám z Ukrajiny přiveze. Kontroly neprokázaly žádné kontaminované zásilky. Obilí se z Ukrajiny do Česka dováží v malém množství. V loňském roce činily dovozy pšenice z Ukrajiny necelé 4000 tun, tuzemská produkce ozimé pšenice je 4,8 milionu tun (5letý průměr), tedy tyto dovozy nepředstavují ani 0,1 % v porovnání s naší produkcí.

LEŽ: Zdraví občanů České republiky je ohroženo…

JAK TO JE?

Zdraví občanů není ohroženo. Pro ministerstvo je bezpečnost potravin dlouhodobě na prvním místě. Úroveň našich dozorových orgánů je na velmi vysoké úrovni. V případě, že by byla při kontrolách objevena zásilka, která by nesplňovala normy, byla by ihned zlikvidována.

LEŽ: Výrobky z Ukrajiny nikdo nekontroluje…

JAK TO JE?

Kontroly potravin a komodit mají na starost tři dozorové orgány. Za poslední týdny nenašly žádný závadný vzorek z Ukrajiny:

1) Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odebrala v posledních týdnech 55 vzorků obilovin a mlýnských obilných výrobků. Většinu tvoří potravinářská pšenice, několik vzorků žito, kukuřice a ječmen. Testuje také vzorky mlýnských obilných výrobků (mouky, vločky). Analýzy se provádějí na přítomnost více než 400 reziduí pesticidních látek, mykotoxinů, glyfosátu, těžkých kovů nebo kadmia.

2) Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) kontroluje obiloviny pro krmné účely. V posledních dnech provedl osm kontrol zemědělských produktů z Ukrajiny, určených na krmivo pro zvířata.

3) Státní veterinární správa (SVS) se zaměřuje na dovozy potravin živočišného původu včetně drůbežího masa a vajec. Od dubna veterináři odebrali 16 vzorků ze zahraničních zásilek.

Foto: Ministerstvo zemědělství, Seznam Zprávy

Infografika dovozu ukrajinského obilí do Česka.

LEŽ: Česká republika nezastavila dovoz ukrajinského obilí, protože je servilní vůči Evropské unii…

JAK TO JE?

Jednostranné zákazy ukrajinského obilí jsou v rozporu s podmínkami jednotného trhu EU i Světové obchodní organizace. ČR patří do Evropské unie. Situaci je potřeba vyřešit na celounijní úrovni, nikoliv každý stát jednotlivě. Chceme upravit fungování koridorů solidarity (Solidarity Lanes) a zajistit, aby se obilí z Ukrajiny dostalo do cílových destinací třetího světa a nebylo k dispozici spekulantům.

LEŽ: Jak je možné, že u nás není zakázáno obilí, které zakázaly v okolních zemích, když způsobuje rakovinu…

JAK TO JE?

Dozorové orgány nezjistily žádné obiloviny a mlýnské výrobky s porušenou bezpečností pocházející z Ukrajiny. Nebylo tedy co zakazovat.

LEŽ: Čeští zemědělci jsou ohroženi přebytkem ukrajinského obilí na trhu…

JAK TO JE?

Jde především o sekundární dopady na český trh způsobené přebytky obilí ve státech, které bezprostředně sousedí s Ukrajinou. Obchodní kontrakty se nesjednávají ze dne na den, na svou produkci mají zemědělci smlouvy dlouhodobě dopředu. Hraje zde roli také dopravní vzdálenost a transportní kapacita do ČR. Více jsou nyní limitující nízké cenové podmínky pro prodej tuzemského obilí mimo ČR kvůli přetlaku obilí v okolních státech.

LEŽ: Mouku plnou pesticidů a plísní z Ukrajiny nabízejí obchody za akční cenu…

JAK TO JE?

Slovensko informovalo přes evropský Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), který varuje všechny státy před nebezpečnými potravinami, o nevyhovujícím vzorku pšenice z Ukrajiny, který byl odebrán u provozovatele Mlýn Kolárovo a.s. Vzorek obsahoval zvýšené množství chlorpyrifosu – zjištěné množství 0,026 mg/kg (povolený limit 0,01 mg/kg). Z nevyhovující šarže pšenice byly vyrobeny dvě šarže Pšeničné mouky, které byly distribuovány na Slovensko a částečně do Maďarska.

Předmětné šarže nebyly distribuovány do ČR!

Jiné výrobky Mlýnu Kolárovo a.s. byly v jednom řetězci v akční nabídce, ale řetězec už je na základě informace zaslané z centrály odstranil z prodejní plochy a uložil do skladu. Ve skladu byly zjištěny čtyři druhy mlýnských výrobků od daného výrobce. I když byly mouky blokovány (nenabízeny k prodeji), tak byly odebrány čtyři šarže Pšeničné mouky hladké na laboratorní testy pesticidů a mykotoxinů.

LEŽ: EU chce záměrně zlikvidovat naše zemědělství, proto v ČR skončilo ukrajinské obilí, které mělo původně jít do třetího světa…

JAK TO JE?

Obilí mělo primárně skončit v tzv. třetím světě. Přesto se část dostala do evropských zemí (nikoliv jen do České republiky). Je to tím, že obilí je levnější díky levnější pracovní síle na Ukrajině, je dočasně oproštěno od cla a náklady na kratší cestu jsou nižší. Levné obilí pak nakoupili různí obchodníci, nezřídka i překupníci a spekulanti. Levnému obilí pak dávají zpracovatelé přednost. Evropská unie se proto chystá podmínky vývozu obilí z Ukrajiny změnit.

LEŽ: O kontrolách a jejich výsledcích jsou lidem podsouvány nepravdy jako za socialismu, pracovníci úřadů mají seznam potravin, o kterých vědí, že jsou bezpečné, ale veřejnosti je nezpřístupní…

JAK TO JE?

Naše dozorové orgány velmi transparentně informují o výsledcích své kontrolní činnosti a je to doložitelné na jejich webech (tiskové zprávy) a mnoha dalších informačních kanálech. Neprodleně a podrobně informují vždy, pokud zjistí komoditu a potravinu s porušenou bezpečností, ať už pochází z EU, ČR, nebo ze třetí země. Poskytování takových informací spotřebiteli je pro dozorové orgány prioritní záležitostí.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Reklama

Doporučované