Hlavní obsah

Tady je Nashville. Češi v něm chrlí tisíce desek, brzy jich budou statisíce

Foto: Jiří Zatloukal, Seznam Zprávy

Ulice Broadway je hlavní dopravní tepnou vedoucí z jihozápadu na severovýchod centrem Nashvillu.

Reklama

Největší výrobce vinylů na světě, česká firma GZ Media, letos na trh dodá skoro 70 milionů černých desek. Miliardář Zdeněk Pelc je nově chrlí i z továrny v americkém městě Nashville.

Článek

Blonďatá padesátnice Fait Jacksonová má dobrou náladu. Vtipkuje s diváky a její elektrizující smích je tak nakažlivý, že probouzí i podvečerní ospalý klub. Je poslední zářijová středa v jihoamerickém Nashvillu a Jacksonová zpívá dojemný country standard Delta Dawn, který v češtině nazpívala Hana Ulrychová jako Žíznivé ráno. Klubů jako Nashville Crossroads jsou podél široké ulice Broadway desítky.

Country je v Nashville nesmírně populární hudební průmysl, za kterým nejezdí jen hudebníci, ale i turisté z celého světa. V Nashvillu je kromě hudebních klubů nespočet obchodů s vinyly, sídlí tu nahrávací studia, hudební producenti i samotní výrobci hudebních nosičů, jako například United Record Pressing se 70letou tradicí, která vydala na vinylu třeba Kind of Blue Milese Davise nebo The Black Album od rapera Jay-Z.

Z tohoto ekosystému nyní těží i firma GZ Media loděnického miliardáře Zdeňka Pelce, který v Nashvillu na konci června spustil zbrusu novou fabriku. Pelc je největším producentem vinylů na světě, nicméně v jeho rozhodování ho výrazně podpořil i stát Tennessee, který je si vědom, že hudební průmysl v Nashville na sebe váže deseti tisíce pracovních míst.

Alchymisté z Čech

Do byznysového parku Brick Church na okraji Nashvillu se SZ Byznys přijely podívat, jak se projekt rodí. Všude jsou tu vzrostlé stromy a upravený pažit a nedaleko stojí cihlový kostel, podle něhož se čtvrť jmenuje.

„Měli jsme jednoho hodně velkého zákazníka, který nás výslovně požádal, abychom postavili novou továrnu v Nashvillu. Zpočátku to byla skromná myšlenka, mělo jít jen o několik lisů. Ale postupně se ukázalo, že budeme potřebovat postavit větší a větší továrnu. Takže nejdřív to bylo 12 lisů, pak 24 a právě teď tady instalujeme 36 lisů,“ vypráví v kanceláři Drake Coker, šéf firmy Nashville Record Pressing, která se zároveň stala sídlem GZ Media pro Spojené státy.

Coker přitom přišel do firmy teprve před rokem. Měl v Los Angeles malý startup, v němž se pokoušel vyrábět vinyly na zakázku v malých sériích. V rámci hledání kapitálu pro další růst se seznámil se Zdeňkem Pelcem, a nakonec pro něho staví fabriku na zelené louce v Nashvillu. Pro GZ Media je to čtvrtá továrna v zahraničí – vyrábí už vinyly v nedalekém Memphisu, ale i v Kanadě a Francii. A samozřejmě v Loděnicích u Prahy.

+32

Vedle Cokera sedí v kraťasech a baseballové čepici Viktor Adamec, jediný Čech v Nashville Record Pressing, který je zodpovědný za technickou stránku fabriky.

„Pracujeme tady na optimalizaci výrobního cyklu. Upravujeme technickou infrastrukturu, řídicí software a především výrobní proces, abychom na automatickém lisu v dohledné době dosáhli výkonu tři desky za minutu,“ říká Adamec, když mě provádí po tovární hale. Konkurence tohle podle něho ve stejné kvalitě neumí.

Při výrobě se používá hlavně pára, pomocí níž se pod vahou zhruba 170 tun lisují na niklové matrice černé desky, které pak mechanicky kontrolují operátoři a zvukoví technici. Žádný kontrolní software zatím totiž nedokáže nahradit lidské ucho.

"Jedná se o precizní výrobu, ale často balancujeme na hranici alchymie, vypráví Adamec. „Proto je naprosto nezbytné kontrolovat a analyzovat všechny parametry i proměnné systému a vlastní výroby. Do celé infrastruktury instalujeme množství senzorů, díky nimž máme možnost učit náš systém na historických datech a v reálním čase reagovat na jakoukoliv odchylku ve výrobě. Implementujeme zde koncept Průmyslu 4.0,“ pokračuje zapáleně.

Ani Adamec není v GZ Media dlouho. Pracoval v Česku ve filmovém průmyslu. Šéfoval vizuálním efektům, podílel se například na filmu Křídla Vánoc, ale i na amerických produkcích, ale s příchodem pandemie přišel o práci.

Pak uspěl v GZ Media a změnil kariéru. Několik měsíců v Loděnicích u Prahy studoval technologii výroby desek a pak odjel do Nashvillu, kde školí veškerý personál a staví vlastní technický tým. Nyní v podniku pracuje asi padesátka lidí. Do tří lety by jich ale mělo být přes 250.

„Bojuju s tím, že je tady v Tennessee vysoká negramotnost. Někteří lidé neumí číst a psát. Byl jsem připravený na všechno, ale ne že budu učit lidi základní hygienické návyky,“ poznamenává. Firma nicméně v příštích dnech spustí třísměnný provoz a pak bude dál objem výroby navyšovat.

Pro Adamce je to životní projekt. „Obrovským benefitem je tady pro mě špičkové zázemí a svoboda v zavádění nejmodernějších technologií. Moje největší ambice je dostat to tady na takovou úroveň, ze budeme výjimeční v globálním měřítku,“ říká.

Zatím je však továrna pořád v začátcích, takže v ní tráví 16 hodin denně. Omezuje to i možnost přesunout rychle výrobní kapacity z Loděnice. V Česku Pelc kvůli vysokým cenám energií instaluje tepelná čerpadla a solární panely, nicméně i šéf nashvillské továrny Coker připouští, že přesun části produkce sem do USA je velmi reálný.

Velká zkouška

Tempo práce na továrně je obrovské. Ještě prvního března byla budova prázdná. První vinyl byl vylistován 22. června.

„V červenci jsme udělali téměř 100 tisíc desek. V srpnu jsme udělali 250 tisíc desek. Tento měsíc uděláme téměř 400 tisíc. A očekáváme, že tento měsíc budeme provozně ziskoví. V říjnu pak uděláme téměř tři čtvrtě milionu desek,“ vypočítává nadšeně Coker. Celý trh roste neskutečným tempem, zájem o vinyly je pořád obrovský, takže by se na světě mělo letos prodat přes 200 milionů kusů černých desek. GZ Media z toho plánuje vyrobit 65 až 70 milionů vinylů.

Pelcova firma přitom paradoxně na přelomu tisíciletí málem zkrachovala, protože o vinyly nebyl zájem. Od té doby setrvale roste a loni zisk při tržbách 3,8 miliardy přesáhl 700 milionů korun. Letos se přiblíží miliardě, pokud nebudou ceny energií dál strmě růst.

Hlavně ceny energií přitom Evropu vedou do nevyhnutelné recese. Řada českých výrobců zkrachuje, vyhrají ti, kdo mají možnost se vysokým cenám aspoň částečně vyhnout a přesunout část produkce do zahraničí nebo zefektivnit výrobu.

GZ Media mezi ně patří, protože v minulosti udělala dobrá rozhodnutí. „Musíte tvrdě pracovat a zároveň mít štěstí. Musíte být chytří a zároveň mít štěstí. A Zdeněk Pelc je chytrý,“ shrnuje šéf Nashville Record Pressing Drake Coker. Továrna v Nashville během našeho hovoru chrlí další a další vinyly.

Reklama

Doporučované