Hlavní obsah

Pivo za 70 korun? Polovina hospod nepřežije, píší čtenáři

Foto: Seznam Zprávy

Čtenáři diskutují, kam si mohou podnikatelé v pohostinství troufnout posunout ceny.

Reklama

Podle restauratéra Luboše Kastnera by brzy mohla padnout nová hranice ceny půllitru čepovaného piva, které by mohlo stát přes 70 korun. Čtenáři Seznam Zpráv diskutují, co by to znamenalo pro podniky i jejich hosty.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku, v němž restauratér Luboš Kastner předpovídá zdražení piva nad hranici 70 korun.

František Sturm: V restauraci možná pivo půjde na úroveň ceny vína, ale v hospodě by to byl nesmysl. Hospodští vědí, že pivo musí být za rozumnou cenu a pokud chtějí vydělat, musí se dotovat v těch dalších položkách. Tak to bylo vždy a tak to vždy bude.

Michal Čech: Je to jednoduchý princip trhu. Když to v hospodách přeženou, hosté se vrátí do režimu setkávání se s kamarády v domácnostech, garážích nebo jiných prostorech, kde budou společně platit jen náklady, jako při covidu. Výčepní zařízení má již dnes spoustu spolků i jednotlivců, takže točené pivo poteče tak nebo tak. A restaurace v městech musí nabízet něco víc než pivo, smažák, hranolky, utopence a zvadlou sekanou.

Tomáš Marek: Že bychom se konečně zbavili nálepky „levné nálevny Evropy“, kam jezdí turisté z celého světa za levným alkoholem? Ideální by bylo, kdyby ještě naši politici sebrali odvahu a zavedli spotřební daň na pivo a víno stejně jako na ostatní alkohol.

Tom Novák: Západní ceny a východní mzdy nenabízí restauratérům růžovou budoucnost. Jasně, že jejich režie je nutí ke zdražení. Ti, kteří musí hlídat denní rodinné náklady, při stávajících mzdách budou muset návštěvy restaurací a hospůdek omezit, nebo až na výjimky zrušit. Z těch zhruba 20 tisíc restaurací, které se objevily jak houby po dešti na každé ulici, jich v této době přežije polovina.

Vladimír Doležel: Někdo na to určitě mít bude a řešit cenu nebude. Většina ale chodit přestane. To není výhrůžka směrem k hostinským a pivovarům, ale holý fakt. Ač mi hospoda a vše co k ní patřilo bude hodně chybět, tak přeci mám větší priority – dvě malé děti, manželku a hypotéku.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Adam Šima: Je otázka, kam tohle může jít. Byl jsem teď v Anglii, kde jsou vstupní náklady přece jen vyšší, a pivo v Londýně mě stálo cca 75 Kč, poctivá snídaně 200 Kč. Neříkám, že ke zdražování není důvod, ale na inflaci se dnes snaží přiživovat asi každý.

Martin Vítek: Po covidu jsem s rodinou vyrazil do hospody, myslím, že to tak mělo dost rodin. Ale když nyní platím místo 600 Kč tak 900–1000, obsluha slabá jako předtím, přestalo mne to bavit. Do restaurace občas dál zajdeme, ale určitě méně než dříve. Určitě si za ty peníze vyberu hospodu, kde bude příjemná obsluha a třeba holt zaplatím i víc, to nevadí. Podle mne to řada restaurací prostě nepřežije a doufám, že to budou ty nejslabší.

Reklama

Doporučované