Hlavní obsah

Právo na placení hotovostí v Ústavě? Vláda návrh označila za nadbytečný

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Právo platit hotovostí nepatří do Ústavy, rozhodla vláda.

Reklama

Vláda označila návrh poslanců opozičního hnutí SPD na ústavní zakotvení práva na placení v hotovosti za neopodstatněný a nadbytečný. Návrh na doplnění listiny práv a svobod předkladatelé zdůvodnili ochranou soukromí obyvatel.

Článek

Koaliční kabinet Petra Fialy (ODS) poukázal na to, že hotovostní platby dostatečně upravuje už platný právní řád. Zákonodárcům pošle k novele ústavní listiny záporné stanovisko, informoval na tiskové konferenci ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty).

„Návrh ústavní změny reaguje na obavu ze snah postupně omezit a následně zrušit možnost hotovostních plateb. Hotovostní platby jsou významným nástrojem nejen ekonomickým, ale i způsobem zajištění soukromí a svobody občanů před absolutní možností kontroly jejich plateb za různé zboží a služby,“ napsali předkladatelé v důvodové zprávě. Varovali také před rizikem zneužití informací shromažďovaných v souvislosti s bezhotovostními platbami.

„Podle vlády nejde o tak závažnou a fundamentální otázku, která by měla být řešena v rovině ústavního práva,“ uvedl Šalomoun. Návrhem by se zasáhlo do autonomie vůle a zásady smluvní volnosti, kdy je možné se domluvit, jakým způsobem bude člověk závazek platit, míní.

Povinnost přijímání nestandardně nepoškozených bankovek a mincí až na vyjmenované výjimky ukládá všem zákon o jejich oběhu, připomněli vládní legislativci. „V trestním zákoníku je navíc zakotvena skutková podstata trestného činu ohrožování oběhu tuzemských peněz, a tedy i hrozba trestních sankcí tomu, kdo bez zákonného důvodu odmítne přijmout tuzemské peníze,“ podotkli. Návrh SPD by se navíc nevztahoval jen na české, ale také na cizí bankovky a mince, upozornili.

Co si o bezhotovostním placení myslí čtenáři Seznam Zpráv

Dává smysl, aby v dnešní době restaurace rušily platby kartami? Podle šéfkuchaře Filipa Sajlera se tím střílejí do vlastní nohy. Jaké zkušenosti a názory mají čtenáři Seznam Zpráv?

Navrhovaná úprava ústavní listiny by výslovně zachovala právo státu omezit hotovostní platby zákonem kvůli ochraně bezpečnosti a veřejného pořádku. Podle vládních legislativců není ale takové vymezení dostatečné. V současnosti musí být ze zákona bezhotovostní platby u částek nad 270.000 korun, a to z důvodu předcházení trestné činnosti.

Obdobný návrh jako nyní SPD nedávno prosazovala skupina senátorů kolem Jitky Chalánkové z klubu ODS a TOP 09. Senátní plénum tuto iniciativu letos v únoru zamítlo. Návrh na doplnění listiny základních práv se tak do legislativního procesu jako senátní novela nedostal.

V minulém sněmovním volebním období prosazovali ústavní zakotvení práva na hotovostní platby poslanci Trikolory. Tehdejší vláda se k jejich předloze postavila záporně. Česká národní banka k poslanecké iniciativě uvedla, že současné zákony právo na platbu v hotovosti obsahují a není nutné je povyšovat na ústavní. Dolní komora předlohu do voleb neprojednala. SPD a Trikolora uzavřely v polovině června dohodu o spolupráci ve volbách v příštím roce, tedy pro hlasování o novém obsazení Evropského parlamentu, třetiny Senátu a krajských zastupitelstev.

Reklama

Doporučované