Hlavní obsah

Vodafone propustí 11 000 lidí. Peníze půjdou na marketing a služby zákazníkům

Ilustrační foto.

Reklama

Jeden z největších mobilních operátorů na světě oznámil propouštění 11 000 lidí. Nová šéfka Vodafone Group chce ušetřené peníze použít na marketing a služby zákazníkům.

Článek

Vodafone Group, která celkově zaměstnává na 104 000 lidí, v tiskové zprávě oznámila propuštění 11 000 pracovníků během tří let. Největší část výpovědí padne v domovské Británii, kde společnost zaměstnává zhruba 9000 lidí.

Další ukončování smluv se očekává v Německu, Itálii či Španělsku. „Částečně to může souviset s klesající úrovní spokojenosti zákazníků v těchto regionech,“ řekl BBC Matt Britzman, analytik investiční společnosti Hargreaves Lansdown. O propouštění v Česku, kde nyní pro Vodafone pracuje zhruba 2500 lidí, zatím od tuzemského i celosvětového vedení informace nejsou.

Důvodem je nečekaně nízký nárůst celoročních tržeb a pokles zisku před zdaněním. Pro Margheritu Della Valleovou to je první velký krok v její funkci generální ředitelky. Do této pozice byla zvolena minulý měsíc. Zůstává také na pozicí finanční ředitelky, ale to jenom do doby, než se najde její zástupce. Podle jejího názoru firmě prospěje, když se zeštíhlí, aby mohla lépe konkurovat.

Experti jsou toho názoru, že nová šéfka má před sebou těžký úkol. Špatné výsledky jsou také vidět na vývoji akcií Vodafonu. Cena za jednu akcii se pohybuje na minimech z 90. let, což z tohoto cenného papíru udělalo největší propadák v rámci indexu FTSE 100.

Škrty mezi zaměstnanci by měly uvolnit zhruba 100 milionů eur (2,4 miliard Kč), které chce firma použít na marketing. Dalších 150 milionů eur (3,6 miliardy Kč) bude použito na zlepšení zákaznických služeb.

Reklama

Související témata:

Doporučované