Hlavní obsah

Evropa se chystá na Vánoce. Češi budou znát podobu svátků dva dny předem

Foto: Profimedia.cz

Předvánoční nákupy byly podle Angely Merkelové zásadním problémem při šíření covidu v Německu.

Reklama

Co bude symbolem letošních Vánoc v Evropě? Lockdown, „vánoční bubliny“, dilema nad rozesíláním pozvánek oblíbenějšímu příbuznému i speciální výjimky pro Ježíška. Přečtěte si, jak se s netradiční situací popasovaly evropské země.

Článek

S blížícími se Vánocemi vlády jednotlivých evropských zemí na misky vah kladou jednak snahu nezkazit v letošním roce lidem aspoň svátky a zároveň nepovolit otěže natolik, aby po Vánocích nepropukla další koronavirová vlna. Zatímco kroky některých zemí mají spíše populistický nádech, jiné, bez ohledu na zbožná přání, plánují přísná opatření na týdny dopředu. Vánoce nevánoce.

Nizozemsko: Pětitýdenní lockdown

Nizozemský premiér Mark Rutte vyhlásil pětitýdenní lockdown platný od 15. prosince do 19. ledna. V úterý zavřely obchody, kina, kadeřnictví a tělocvičny, o den později je následovaly školy. Nizozemci jsou od poloviny prosince varováni, aby se vyvarovali rezervací pobytů v zahraničí. Mírné uvolnění zažijí místní na tři vánoční dny – nizozemskou domácnost mohou navštívit maximálně dva hosté starší 13 let, mladších dětí se opatření netýká.

Vyhlášení lockdownu se s nadšením příliš nesetkalo. Před domem, kde sílí Rutteova kancelář, se sešli demonstranti doprovázející svou přítomnost pískotem a nespokojenými výkřiky. „Musíme do tohoto kyselého jablka kousnout, než se věci zlepší. A ano, ony se zlepší. Přijde čas, kdy bude koronavirus za námi a naše životy zase budou normální,“ vzkázal nespokojenému davu premiér. „Nebude to dnes ani za týden, ani za měsíc. Ale s vakcínou bude rok 2021 skutečně rokem naděje a světla na konci tunelu.“ V Nizozemsku je poslední dobou na denním pořádku příbytek i 10 tisíc nakažených. Řada nizozemských měst naléhá na obyvatele, aby se neúčastnili bezhlavých předvánočních nákupů.

A co Česko?

Pokud poslanci dva dny před Štědrým dnem neschválí prodloužení nouzového stavu, vláda už nebude moci omezovat volný pohyb nebo zavírat obchody. Premiér Andrej Babiš už oznámil, že vláda o den dříve požádá poslance o souhlas, aby se nouzový stav mohl znovu prodloužit. Podporu zákonodárců přitom vláda nemá zdaleka jistou. Nouzový stav je zatím schválen do 23. prosince. Více v našem článku.

Velká Británie: Vánoční bubliny

Odlehčit tíze přetrvávajících opatření takzvanými „vánočními bublinami“, během kterých lidé budou moct navštívit své blízké, se rozhodla britská vláda. Mezi 23. a 27. prosincem ve Velké Británii nebudou platit žádná cestovní omezení a lidé se budou moci scházet ve vnitřních prostorách i přes noc. Omezený je však počet lidí, kteří se takto mohou potkávat.

Do takzvané „vánoční bubliny“ se vejdou maximálně tři domácnosti na většině území Spojeného království nebo až osm lidí ve Skotsku. V rámci těchto fixních skupin se pak lidé mohou sejít i v rámci bohoslužby nebo na venkovních prostranstvích. Jedna rodina však může trávit dva hlavní vánoční dny (v Británii 25. a 26. prosince) pouze se dvěma konkrétními domácnostmi v oba dny.

Odborníci však varují, aby lidé pečlivě zvažovali, s kým se nakonec potkají. Londýn a jeho okolí se přesouvají do nejvyššího rizikového stupně, což mimo jiné znamená, že do ochozů fotbalových stadionů v britské metropoli znovu nemohou diváci. Od 16. prosince budou zavřeny hospody a restaurace s výjimkou donášek a s sebou. Brány zavřou i sportovní střediska.

Itálie: Zákaz vycházení a výjimka pro Otce Vánoc

Itálie v současné době zaznamenává nejvyšší počet úmrtí od konce března a předseda vlády Giuseppe Conte Italy varoval, že je čekají „střídmější Vánoce bez Štědrých večerů, objetí a polibků“. Už nyní je spousta italských regionů částečně uzavřena. Cestování mezi nimi pak bude úplně zakázáno od 21. prosince do 6. ledna.

Nad regionálními zákazy stojí ještě přísnější, městské. Na Štědrý den, 1. svátek vánoční a na Nový rok Italové nesmí opustit svá domovská města. Výjimka platí pro pracovní povinnosti, zdravotní důvody nebo naléhavé případy. V platnost také vejde zákaz vycházení mezi desátou večerní a pátou ranní. Vzhledem k tomu se také neuskuteční tradiční půlnoční mše, ačkoli svatostánky zůstávají otevřené. Zrušené jsou i oblíbené vánoční trhy.

„Myslíme si, že zavést přísnější opatření musíme, abychom zabránili nárůstu infekcí,“ řekl Conte. Vše ale tak černé není – Conte nejmenším Italům slíbil udělit cestovní výjimku pro Babba Natale (Otce Vánoc), která mu dovolí navštívit na Štědrý den všechny děti.

Nevhodný dárek? Lyže

Vánoční období v některých zemích je synonymem pro lyžařské radovánky. Názor na otevření lyžařských středisek se však liší napříč Evropou. Kritický je k otevírání konkrétně italský premiér Conte. „Nemůžeme si to dovolit,“ řekl. Spolu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem patří mezi evropské lídry, kteří se pokusili odložení lyžařské sezony koordinovat celoevropskou dohodou.

Všechny tři země uzavřely o Vánocích lyžařské vleky. Rozsáhlá omezení tak připraví populární letoviska v Alpách a Dolomitech o miliardy eur. Vidinu těžkých ztrát okamžitě zkritizovali podnikatelé z oblasti cestovního ruchu a vyslali vládě vzkaz: „Takže 400 lidí v pařížském metru se nenakazí, ale čtyři lidé na lyžařském vleku ano?“

O něco optimističtěji vidí sezonu Rakousko, které věří v bezpečný návrat lyžařů od 24. prosince. Plány kazí akorát karanténní povinnost, čímž se okruh letošních návštěvníků sjezdovek omezí jen na Rakušany. Do Štědrého dne totiž neotevřou ani hotely.

Švýcarská letoviska mohou zůstat otevřená za podmínky dodržení bezpečnostních opatření. Někteří se obávají, že budou turisté cestovat do vzdálených letovisek. Ve Francii tak budou na hranicích probíhat namátkové kontroly, které mají odradit lyžaře od cest na svahy v sousedních zemích, jako je právě Švýcarsko.

Francie: Na silvestra v osm doma

Francie k 15. prosinci zrušila více než dvoutýdenní lockdown. Vzhledem ke stále stoupajícím případům ale přísná opatření platí dál. Zrušila se také povinnost mít pro výlety mimo trvalé bydliště po ruce odůvodnění v podobě potvrzení na papíře nebo smartphonu.

Namísto toho se naservíruje celostátní zákaz vycházení od osmé večerní do šesté ranní, ze kterého bude platit výjimka jen na Štědrý den. Nikoli však na silvestra. Zavřená zůstanou divadla, kina, bary i restaurace. Pro Francouze znamenalo rozhodnutí ponechat oblíbená lyžařská střediska zavřená velké zklamání. Macron jejich otevření přislíbil v lednu, pokud „budou podmínky příznivé“.

Rakousko: Oddechnout si a na test

Svůj druhý lockdown ukončilo Rakousko 7. prosince a před Vánoci si mohli lidé trochu oddechnout – zákaz vycházení platí mezi osmou večerní a šestou ranní, otevřely i obchody s rozmanitým zbožím. Během Vánoc budou moct restaurace a bary prodávat pouze jídlo.

Vídeň i další města přijdou o oblíbené vánoční trhy. Hotely fungují pro ubytování lidí na služebních cestách. Návštěvníci ze zemí, kde výskyt případů překračuje číslo 100 na 100 000 obyvatel, včetně Německa a Itálie, musí podstoupit desetidenní karanténu.

Vláda objednala nejméně sedm milionů antigenních testů a po celé zemi probíhá dobrovolné testování.

Německo: Ohňostroje ne, stromečky ano

Německo se ve středu probudilo do přísného lockdownu, který vešel v platnost ve stejný den, kdy země oznámila nejvyšší počet úmrtí za den vůbec. Potrvá do 10. ledna a otevřeno budou mít jen nejnutnější obchody. Právě nákupy kancléřka Angela Merkelová označila za původce „značného nárůstu sociálních kontaktů“. V současné době se může shromažďovat maximálně pět lidí ze dvou domácností.

Mírné uvolnění přijde mezi 24. a 26. prosincem, kdy jedna domácnost bude moci pohostit čtyři blízké členy rodiny z jiných domácností. Do limitu se nepočítají děti do čtrnácti let. Během lockdownu Němci v obchodech koupí pouze potraviny, otevřené zůstanou také banky. Výjimku dostali prodejci vánočních stromků.

Většina hlavních vánočních trhů v Německu už stopku dostala. Silvestr proběhne bez ohňostrojů, což má odradit vycházení lidí na ulici.

Španělsko: 10 lidí u stolu

Pro období od 23. prosince do 6. ledna schválila celý balíček pravidel i vláda Španělska. Regionálním vládám pak připadá pravomoc společná pravidla v případě potřeby ještě zpřísnit. Ve vánočním období mohou Španělé cestovat mezi regiony za předpokladu, že jedou navštívit přátele nebo rodinu. Společenská setkání na Štědrý den a následující svátky, silvestr a Nový rok budou omezena na 10 osob. A na rozdíl od mnoha evropských zemí tento limit zahrnuje děti. Na Štědrý den a na silvestra prodlouží vláda zákaz vycházení do 1:30. Ve Španělsku znamená dodržování tradic i svátek Tří králů, který připadá na 5. ledna. Vláda v tomto případě doporučuje oslavy nepořádat.

Rusko: Izolace seniorů

Hlavní oslavy připadají v Rusku na konec roku nezřídka doprovázený celonočními večírky. Za poslední dvě desetiletí se ale rozšířily i oslavy Vánoc, které pravoslavní křesťané slaví 7. ledna. Moskva tak oznámila opatření platící až do 15. ledna – dřívější zavírací doba v restauracích a kavárnách, 25 % kapacity v kinech a divadlech. Osoby starší 65 let a vysoce rizikové skupiny by se do tohoto data měly izolovat. Podobná omezení nastavily i další ruské regiony. Zdravotničtí úředníci varují, že Rusko zatím svého epidemického maxima nedosáhlo a opatrnost je tedy namístě.

Reklama

Doporučované