Hlavní obsah

Experti doporučují trik, jak dostat vakcínu k potřebným. Stát jej ignoruje

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Očkování proti nemoci covid-19 v Brně.

Reklama

Vakcína proti covidu je pro řadu lidí z ohrožených skupin stále nedostupná. Na očkování marně čekají například chronicky nemocní pacienti. Paradoxně se ovšem očkují lidé, kteří mají protilátky. Podle odborníků zcela zbytečně.

Článek

Česká vakcinologická společnost doporučuje při nedostatku vakcín počkat s očkováním lidí, kteří už nemoc covid-19 prodělali. V naprosté většině už se totiž podruhé nenakazí. Očkovací strategie ale s tímto trikem nepočítá. Očkují se tak i lidé, kteří jsou díky prodělané nemoci imunní, zatímco třeba chronicky nemocní pacienti zatím k vakcíně nemají přístup.

Jenom v posledním čtvrtroce se nákaza potvrdila u více než 700 000 obyvatel. A to včetně některých zdravotníků, obyvatel domovů pro seniory a lidí starších 80 let, kteří nyní mají možnost se k očkování přihlásit přes Centrální rezervační systém. Prodělání nemoci covid-19 ale není pro získání vakcíny překážkou.

„Nejdříve to (očkování – pozn. red.) doporučujeme za 14 dní po vyléčení, ale zejména v případě nedostatku vakcíny je možné očkování odsunout o 90 dnů,“ popisuje předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Praxe je přitom úplně jiná. Například v Domově u Biřičky, největším zařízení pro seniory v Královéhradeckém kraji, se o vakcínu přihlásilo nejméně 90 procent z místních 340 klientů. Přibližně čtyři pětiny z nich se přitom s koronavirem setkaly. Podobnou zkušenost má i mnoho dalších podobných zařízení.

Před očkováním se totiž nezjišťuje množství protilátek v těle. Ani do formuláře Centrálního registračního systému není možné uvést datum, ke kterému se zájemce o vakcínu vyléčil z covidu-19. Právě od data uzdravení se počítá spíše bezpečný odhad 90denní imunity. Bližší termín očkování by potom mohl připadnout někomu potřebnějšímu.

Vakcína je totiž stále silně nedostatkovým zbožím. Ohrožená skupina obyvatel, jako jsou právě zmínění chronicky nemocní, má mít možnost rezervace termínu od 1. února. Zatím ale dostal svůj termín pouze zlomek seniorů nad 80 let, kteří mají před ostatními přednost.

Ministerstvo počet rezervovaných termínů nezveřejňuje, pouze twitterový účet Chytrá karanténa v pondělí uvedl, že svůj termín má 51 000 seniorů nad 80 let, tedy asi 12 procent. Rezervace navíc neznamená, že zájemci dostanou vakcínu okamžitě, v řadě případů je to otázka týdnů.

Premiér Andrej Babiš naposledy v neděli zmínil, že počet očkovaných lehce překročil 108 000, z toho velkou část tvoří zdravotníci a obyvatelé domovů pro seniory. A právě mnoho z nich se už s virem SARS-CoV-2 setkalo.

Účinnost vyšší než u vakcíny

Imunita po prodělání nemoci covid-19 není stoprocentní, Česká republika zná desítky případů reinfekce. Naprostá většina lidí se ale podruhé nenakazí. To ostatně zohledňují i vládní opatření, podle kterých 90 dní po prodělání nemoci člověk nemusí jít do karantény po kontaktu s nakaženým.

A potvrzují to i data Státního zdravotního ústavu. Za období od 1. 3. 2020 do 31. 12. 2020 bylo do Informačního systému infekčních nemocí nahlášeno celkem více než 716 tisíc případů covidu-19. Z toho bylo zatím identifikováno 56 potvrzených opakovaných symptomatických onemocnění covid-19, informoval minulý týden SZÚ. Dalších 36 případů ještě ústav přezkoumává.

Kdybychom započetli i 36 dosud nepotvrzených případů, pořád vychází, že přibližně pouze jeden člověk z deseti tisíc lidí, kteří se nakazili covidem, chytil tuto nemoc podruhé. Naopak přibližně u 99,99 % lidí už podruhé nemoc nepropukla. Například společnost Pfizer/BioNTech udává 95% účinnost své vakcíny.

Statistici evidují ještě dalších 189 případů možných reinfekcí covidem-19 v České republice, u kterých ale minimálně jedna z epizod onemocnění proběhla bezpříznakově.

Významnou roli samozřejmě mohlo sehrát i to, že se většina těchto lidí vůbec nemusela podruhé setkat s koronavirem. A naopak, někteří lidé se nenakazili ani při prvním kontaktu. Odborníci nicméně odhadují, že z deseti milionů obyvatel České republiky se s koronavirem intimně seznámil přinejmenším jeden a půl milionu lidí.

Kolem opakovaných infekcí i tak zůstává mnoho nejasností. Nejpalčivější otázka zní, jak dlouho stačí vytvořené protilátky k ochraně před novou nákazou. Proto Státní zdravotní ústav oficiálně trvá na tom, že i promořená část obyvatelstva by se měla proti covidu-19 očkovat. „Průkaz reinfekcí u řady osob společně s nejasnostmi ohledně vytvoření, přetrvávání a protektivity imunitní odpovědi podporuje doporučení očkování proti covidu-19 i u osob, které v minulosti prokazatelně prodělaly infekci SARS-CoV-2,“ potvrdil vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Jan Kynčl.

Reklama

Doporučované