Hlavní obsah

Glosa: Kolik jablek pořídíte za rouškovné?

Foto: Seznam Zprávy

„Budeme bojovat za Apple Store pro naše lidi,“ ohlásil Andrej Babiš loni v lednu po setkání s Timem Cookem. Možná ještě navrch přidá applovné.

Reklama

Článek

Když jsem poprvé zaslechl termín rouškovné, myslel jsem, že se bude jednat o příspěvek všem obyvatelům na roušku. Přece jen, jejich ceny letí opět nahoru a pro nás nešikovné mileniály, co si neumíme nic ušít, by se to hodilo. Pak jsem teprve pochopil, že se jedná o jakousi jednorázovou částku, nebo jak říká kolega Jindřich Šídlo, korupční úplatek českým důchodcům ve výši 5 000 korun. Důchodci tuto částku mají dostat před Vánoci. Jestli obálku s penězi doručí sám Andrej Babiš přímo pod vánoční stromečky, jsem se nikde nedočetl.

Z minulého týdne mě ale mnohem víc zaujala jiná zpráva: Česká republika prý bude mít konečně svůj Apple Store. Andrej Babiš to hrdě sdílel na svém Twitteru. Bohužel se náš pan premiér trochu spletl, zveřejnil, že Apple sice hledá zaměstnance pro Prahu, ne však pro Apple Store, ale pro Apple Shop. Což je asi takový rozdíl jako dostat pod stromeček rouškovné, nebo vyhrát ve sportce.

Apple Store je luxusní síť obchodů, Apple Shop je jen prodejní koutek někde v obchoďáku. Několik takových už v Praze máme.

No ale proč se vlastně náš premiér tolik angažuje v tom, jestli tady bude mít americká společnost oficiální obchod? Pravděpodobně aby měli důchodci možnost to rouškovné někde utratit. Takže až se podaří premiérovi přemluvit Apple a místo ministerstva pro místní rozvoj, jak původně sliboval, se otevře Apple Store, bude si moci český důchodce za 5 000 korun koupit něco pěkného. Rouškovné v Apple Storu bude stačit třeba na hodinky. Tedy pardon, jen na řemínek, malinový s moderní přezkou vyjde na krásných 4 190 Kč; osm stovek, které důchodci zbudou, může využít třeba na krásný kryt na iPhone.

Že důchodce ještě nemá iPhone? Bude muset sehnat jiné důchodce a pár rouškovných dát dohromady. Když se složí babička s dědou a přidají ještě pár tisíc ze svého, krásný nový iPhone je doma.

Asi by bylo jednodušší začít místo rouškovného rozdávat applovné. Ostatně když Andrej Babiš poprvé navštívil pražský Apple Shop a viděl kolik stojí iPhone, komentoval to slovy: 29 litrů no, to je pěkná pálka.

Takže takových třicet tisíc applovného by tedy mělo stačit. Jsem opravdu rád, že vím, jaké jsou priority našeho premiéra.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Reklama

Související témata:

Doporučované