Hlavní obsah

Glosa: Testujeme s Havlíčkem. Pravidla jsou volná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Kupodivu není promyšlena nějaká zrychlená cesta, jak se od pozitivního antigenu dostat na ověřovací PCR test.

Reklama

Článek

Ale samotesty u vicepremiéra upadly v nemilost.

Může se zdát, že koronavirus už je bez šance. Česko totiž začalo podle vicepremiéra pro ekonomiku Karla Havlíčka masivně testovat a v Evropě to nemá obdoby, jak se pochlubil na sociální síti Twitter.

Šlo by to popsat ještě trochu jinak, střízlivěji: vláda hodila zodpovědnost za testování na hlavu zaměstnavatelům. Včetně toho, že stát přispívá jen na část reálné ceny testů.

Samozřejmě řada osvícených firem k testování přistupuje mimořádně zodpovědně, přesto není jasné, jestli tohle masivní testování nakažené odchytá. Zaměstnavatelé ze své podstaty sledují trochu jiný dlouhodobý cíl, než je veřejné zdraví – chtějí, aby se pracovalo.

V záplavě předpisů a různých metodik firemního samotestování se lehce může zároveň ztratit fakt, že pravidla jsou vlastně velmi volná a často nejasná.

Tak například celkem důležitý detail, jak dlouho se mají archivovat záznamy o testech. Do konce pandemie? Do poslání příspěvku od státu? Není to zřejmé. Stejně tak není vůbec popsané, kde se mají zdržovat pracovníci, co čekají na výsledek testu. A kupodivu ani není promyšlena nějaká zrychlená cesta, jak se od pozitivního antigenu dostat na ověřovací PCR test. Je třeba kontaktovat lékaře…

Naopak Ministerstvo pro místní rozvoj vydalo detailní pokyn, jak mají ve firmách přistupovat k použitým testům: dát je do igelitového pytle s tloušťkou 0,2 milimetru, po naplnění svázat a postříkat dezinfekčním prostředkem. Pak hodit do směsného odpadu a jít si umýt ruce.

Ještě je tu jedna možnost –⁠ otestovat se samotestem. Což má tu výhodu, že nemusíte na odběrové místo, kde místo izolace v teple domova přidáte do statistik nějaký ten kontakt. Vypadá to jednoduše, jenže Karel Havlíček je proti: prý chybí kontrola a zaměstnanci by podle něj mohli se samotesty „švindlovat“. Jestli proto, aby se mohli ulít v práci, nebo naopak do ní chodit navzdory pozitivnímu testu, vicepremiér neupřesnil. A na tom vlastně nesejde –⁠ hlavní zpráva je, že je mu občan předem podezřelý.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované