Hlavní obsah

Udělejte si výlet do historie. Navštivte hrady v Česku

Foto: Shutterstock.com

Hrad Bezděz.

Reklama

Hrady a zámky v České republice patří mezi oblíbené destinace nejen Čechů, ale také turistů ze zahraničí. Podívejte se na tipy, na jaké hrady můžete vyrazit nejen v létě, ale po celý rok.

Článek

V České republice se nachází stovky hradů a zámků. Některé hrady jsou na našem území několik staletí a nabízejí jedinečnou příležitost podívat se zpátky do historie. Zde je našich 12 tipů.

Hrad Loket

Foto: Shutterstock.com

Hrad Loket.

Hrad Loket se nachází ve městě Loket nedaleko Sokolova v chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Mohutný gotický hrad, který je ze tří stran ohraničen řekou Ohří, byl založen v polovině 13. století. Ve středověku se říkalo, že kdo dobude Loket, dobude celé Česko. Pro návštěvníky je připraveno několik expozic - v markrabství hradu si mohou prohlédnout loketské sbírky, útrpné právo v prostorách sklepního vězení, expozici historických zbraní, gotické nástěnné malby, historické dokumenty nebo rozsáhlou sbírku porcelánu z 19. a 20. století.

Hrad Kost

Foto: Profimedia.cz

Hrad Kost.

Nedaleko Jičína se v Českém ráji nachází hrad Kost. Je považován za jeden z nejvýznamnějších gotických hradů u nás a jeho původ je ve 14. století. Legenda praví, že jeho jméno vzniklo při jeho obléhání Janem Žižkou. Ten po neúspěšném dobývání prohlásil, že je hrad pevný jako kost. Pravdou ale zůstává, že jeho zakladatel, Beneš z Vartenberka, se do zakládací listiny zapsal jako Benesius de Costy a při zkomolení ho pojmenovali jako Beneš z Kosti. Hrad Kost prochází v roce 2020 rekonstrukcí a proto je přístupný jen jeden prohlídkový okruh - nabízí středověkou mučírnu, hradní paláce a černou kuchyni.

Hrad Karlštejn

Foto: Profimedia.cz

Hrad Karlštejn.

Jeden z nejznámějších hradů u nás, hrad Karlštejn, se nachází jihozápadně od Prahy v Českém krasu. Byl založen v roce 1348 a výjimečný je tím, že ho nechal vybudovat český král a císař Karel IV. Sloužil k uložení královských pokladů, sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů. Určitě ho můžete znát z filmu Noc na Karlštejně z roku 1973. Návštěvníci si mohou vybrat ze 3 prohlídkových okruhů s průvodcem.

Hrad Bezděz

Foto: Profimedia.cz

Hrad Bezděz.

Hrad Bezděz se nachází na kopci Velký Bezděz nedaleko Doks u Máchova jezera. Založil ho v roce 1264 král Přemysl Otakar II. Sloužil jako ochrana obchodní cesty a rozpínavosti sousedících rodů Ronovců a Markvartinců. Dochoval se v původní podobě jako jeden z mála hradů v Česku. Návštěvníci mohou využít jednoho prohlídkového okruhu - provede vás hradní kaplí, královským palácem, velkou věží, purkrabským palácem a manským palácem na II. nádvoří. Celý červenec a srpen je přístupná od úterý do neděle výstava věnovaná králi zakladateli Přemyslu Otakarovi II.

Hrad Kašperk

Foto: Shutterstock.com

Hrad Kašperk.

Gotický hrad Kašperk se nachází severně nedaleko Kašperských Hor v západním koutě Šumavy. Karel IV. ho nechal vybudovat v roce 1356 ze tří důvodů - střežit zemskou hranici s Bavorskem, ochránit naleziště zlata Kašperských hor a zabezpečit Zlatou stezku. Hrad Kašperk také zdobí jedno unikum, jedná se o nejvýše položený královský hrad v Česku, nachází se 886 metrů nad mořem. Návštěvníci si mohou vybrat ze dvou komentovaných prohlídkových okruhů. První je zaměřený na každodenní život na středověkém hradě, druhý je zaměřený na stavbu hradu Kašperk.

Hrad Pernštejn

Foto: Shutterstock.com

Hrad Pernštejn.

Na vrchu skalního útesu u města Nedvědice v Jihomoravském kraji se nachází hrad Pernštejn, který ve své historii nebyl nikdy dobyt. V druhé polovině 13. století ho založili páni Pernštejnové, dostavěný byl až v 16. století, kdy došlo i k jeho rozšíření. Návštěvníci si mohou vybrat ze 6 prohlídkových okruhů. Zajímavá je například interaktivní prohlídka pro děti od 4 do 6 let „Ztratila se bílá paní“, kdy hledají indicie a plní jednoduché úkoly a na konci prohlídky se jim dotyčná zjeví.

Hrad Špilberk

Foto: Shutterstock.com

Hrad Špilberk v Brně.

Hrad Špilberk se nachází v Brně a už několik staletí patří k dominantám města. Byl postaven v druhé polovině 13. století Přemyslem Otakarem II. a v roce 1962 byl prohlášen za národní kulturní památku. Během historie sloužil různým účelům, od královského hradu až po vězení rakouské monarchie. Dnes v něm sídlí brněnské muzeum. Návštěvníci si mohou vybrat ze 3 prohlídkových okruhů - Kasematy, tedy chodby opevněných pevností, Chrám kamene nebo Jihozápadní bastion. Na hradě je také 9 stálých expozicí a pořádají se zde i výstavy.

Hrad Český Šternberk

Foto: Profimedia.cz

Hrad Český Šternberk.

Hrad Šternberk se nachází ve městě Šternberk severně od Olomouce. Založil ho Zdeslav z Chlumce a ze Šternberka ve druhé polovině 13. století a vybudován byl na výběžku Nízkého Jeseníku. Od roku 1967 je chráněnou kulturní památkou a v roce 2001 byl zapsán jako národní kulturní památka. Návštěvníci si mohou vybrat ze 4 prohlídkových okruhů - Liechtensteinské sbírky, Život na šlechtickém sídle, prohlídka celého hradu nebo doprovodná výstava.

Hrad Houska

Foto: Shutterstock.com

Hrad Houska.

Hrad Houska se nachází nedaleko Máchova jezera ve východní části Kokořínských lesů. Založen byl v první polovině 13. století Přemyslem Otakarem II. v gotickém stylu. Zhruba 12 kilometrů od něj se nachází hrad Bezděz, který byl budován téměř souběžně s ním také Přemyslem Otakarem II. Od té doby prošel hrad řadou úprav a v jeho architektuře se tak mísí všechny slohy. Současnou podobu ale nejvýrazněji určují zásahy renesanční. Zpřístupněný veřejnosti byl až v roce 1999.

Hrad Roštejn

Foto: Shutterstock.com

Hrad Roštejn.

Hrad Roštejn je pozdně gotický hrad, který se nachází nedaleko obce Doupě. Je postaven na skalnatém vrchu v lese ve výšce necelých 700 metrů nad mořem. Vybudovat ho nechali páni z Hradce v první polovině 14. století. Na první pohled je jeho dominantou 48 metrů vysoká gotická sedmiboká věž, která zůstala v původním stavu. Návštěvníci si mohou zvolit mezi třemi prohlídkovými trasami. První trasa představí návštěvníkům historii hradu s průvodcem, druhá je samostatně průchozí a vede hradními ochozy, kaplí a botanickým sálem. Součástí třetí je výstup do věže s výhledem na okolní krajinu.

Hrad Kunětická hora

Foto: Profimedia.cz

Hrad Kunětická hora.

Hrad Kunětická hora se nachází nedaleko Pardubic na vrchu se stejným názvem v České tabuli. Nejstarší hradní stavby sahají až do druhé poloviny 14. století, v roce 1491 padl hrad do rukou Pernštejnů, kteří ho nechali přestavět na přelomu 15. a 16. století. Po jejich odchodu byl hrad na sklonku třicetileté války poničen švédským vojskem. Následně hrad ohrožovalo průmyslové lámání kamene, které skončilo až počátkem 20. století. Po první světové válce odstartovaly záchranné stavební práce a hrad se změnil do podoby, v jaké vydržel dodnes. Návštěvníkům nabízí 4 prohlídkové okruhy - základní okruh, který vás provede celým hradem, další vede přes kapli sv. Kateřiny Alexandrijské, třetí je kombinací prvních dvou, poslední je komentovaná prohlídka pro děti do 6 let.

Hrad Bouzov

Foto: Profimedia.cz

Hrad Bouzov.

Jižně od Mohelnice se v obci Bouzov nachází stejnojmenný hrad Bouzov. Tento romantický hrad byl založen na přelomu 13. a 14. století, do konce 17. století ho střídavě vlastnili různí příslušníci českých a moravských rodů. Od roku 1945 je majetkem státu. Hrad je známý i z mnoha pohádek, natáčela se zde například Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek, Rumplcimprcampr nebo Dvanáct měsíčků a spousta dalších. Hrad je plně zařízen, nachází se v něm obrazy, umělecké předměty, historický i na míru vyráběný nábytek. Návštěvníkům nabízí 11 prohlídkových okruhů, z toho jsou některé pouze sezonní, například na Vánoce.

Hrad Křivoklát

Foto: Shutterstock.com

Hrad Křivoklát.

Vše, co potřebujete vědět při cestě do zahraničí

Nedaleko Rakovníku se nachází jeden z nejstarších a nejvýznamnějších hradů v České republice - hrad Křivoklát, jehož počátky sahají až do 12. století. Během své historie byl několikrát poškozen požárem, během husitských válek zde byly uloženy korunovační klenoty, sloužil také jako vězení. Křivoklát nabízí rozsáhlou knihovnu, kde se nachází 52 tisíc svazků knih. Objekt nabízí také vězení a mučírny, loveckou sbírku nebo výhled z věže do okolí. Návštěvníci si mohou zvolit ze 4 prohlídkových okruhů - prohlídka celého hradu, na hradby a velkou věž, gotický palác nebo zkrácenou verzi prohlídky gotického paláce.

Informace o otevírací době a vstupenkách naleznete na webových stránkách konkrétního hradu.

Mapa všech zmíněných hradů

Reklama

Související témata:

Doporučované