Hlavní obsah

Hromadí bohaté země vakcínu a na nejchudší se nedostane?

Foto: Profimedia.cz

Účastníci demonstrace v Berlíně žádali očkovací látku proti koronaviru pro všechny lidi na světě.

Reklama

Saúdská Arábie vyjednává s výrobci vakcín proti covidu-19 o očkovacích látkách pro chudé státy, jako například Jemen. Jihoafrický prezident mezitím vyzval bohaté země, aby přestaly hromadit očkovací látky.

Článek

„Vyjednáváme s mnoha firmami, aby bylo zejména do zemí s nízkými příjmy dodáno větší množství vakcín,“ řekl na virtuálním jednání Světového ekonomického fóra saúdskoarabský ministr financí Muhammad Džadaán. Dodal, že například Jemen nebo některé státy v Africe nebudou schopné získat potřebné množství očkovacích dávek ani prostřednictvím mechanismu COVAX určeného pro chudší země.

Současnou praxi kolem rozdělování vakcín dnes na fóru kritizoval jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa. Vyzval bohaté země, aby přestaly hromadit očkovací látky, které si sice objednaly, ale bezprostředně je nepotřebují. Svět by se měl podle Ramaphosy v boji proti pandemii spojit.

„Je potřeba, aby vakcíny uvolnili ti, kteří je nahromadili, a aby je dali k dispozici ostatním státům. Bohaté země si obstaraly velké objemy vakcín, některé čtyřikrát větší, než je pro jejich obyvatelstvo potřeba, a to na úkor ostatních zemí,“ řekl Ramaphosa, který nyní stojí v čele Africké unie.

V Africe, kde žije 1,3 miliardy lidí, je Jihoafrická republika koronavirem zasažena nejhůř – nakazilo se tam přes 1,4 milionu lidí a s covidem-19 zemřelo více než 41 000 pacientů. „Nikdo z nás nebude chráněný, pokud některé země své občany budou očkovat a druhé ne. Bojovat proti koronaviru musíme všichni společně,“ dodal jihoafrický prezident.

Na to, že zásobování vakcínami souvisí s bohatstvím zemí, upozornila i zpravodajská stanice CNN. Na Blízkém východě nejrychleji očkuje Izrael, kde už od prosince dostalo vakcínu přes 30 procent obyvatel.

Na palestinská území naproti tomu dorazily první vakcíny o víkendu. Rychlá vakcinace je patrná v bohatých ropných státech Perského zálivu, zatímco třeba Libanon, jenž se potýká s finanční krizí, zatím nedostal jedinou očkovací dávku.

Reklama

Doporučované