Hlavní obsah

Konec daně z nabytí nemovitosti. Co se změní?

Foto: SReality.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Návrh zákona prošel třetím čtením ve Sněmovně a míří do Senátu. Po schválení by měl fungovat i zpětně a lidem ušetřit tisíce korun.

Článek

Co je dobré vědět?

Daň z nabytí nemovitosti činila 4 procenta z kupní ceny a bylo nutné ji zaplatit do tří měsíců.

Podle návrhu by její zrušení mělo fungovat zpětně od prosince 2019.

Lidé, kteří ji od tohoto období už zaplatili, budou moci žádat o její vrácení.

Stát přijde ročně asi o 13 miliard korun.

O co jde?

Jde o daň, kterou platí kupující při nákupu nemovitosti. Daň z nabytí nemovitosti nahradila daň z převodu nemovitosti, která platila před rokem 2014. Ministerstvo financí si od jejího zrušení slibuje zvýšení dostupnosti bydlení a povzbuzení ochlazeného realitního trhu po epidemii koronaviru.

Jak vysoká daň byla a o kolik přijde stát?

Daň z nabytí nemovitých věcí byla dosud čtyři procenta z celkové kupní ceny. Povinností bylo podat k této dani přiznání a splatit ji do tří měsíců od nabytí nemovitosti. Pokud si člověk pořídil nemovitost například v hodnotě pěti milionů, zaplatil 200 tisíc korun. To má se schválením zákona skončit.

Státní rozpočet přijde podle odhadu Ministerstva financí do konce letošního roku o více než deset a půl miliardy korun. Příští rok by to mělo být více než třináct miliard. Odhad také počítá se snížením počtu úředníků, skončit by jich mělo asi 500.

Odkdy to platí?

Ve schválené podobě by měl zákon platit i zpětně. Daň nebude muset platit nikdo, komu byl proveden vklad do katastru nejdéle v prosinci 2019. Lidé, kteří už daň zaplatili, budou moci požádat o vrácení peněz.

Co ještě se mění?

Návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti s sebou nese i další změny. Prošel také poslanecký návrh, jenž omezuje maximální částku, kterou lze odečíst od základu daně. Už to nebude 300 tisíc korun, ale 150 tisíc. Tato změna bude platná od 1. ledna 2022. Vláda chtěla tuto možnost úplně zrušit.

Návrh počítá také s delším časovým testem pro příjmy z prodeje nemovitostí neurčených k vlastnímu bydlení. To znamená, že při prodeji nemovitosti za déle než pět let nevznikala povinnost ze zisku platit daň z příjmu. Tato doba se nově protahuje na deset let. Prodloužení testu bude platit pro nemovitosti nabyté po 1. lednu 2021. Kdo pořídí nemovitost do konce letošního roku, platit pro něj budou ještě stará pravidla. U vlastního bydlení zůstává doba testu dva roky.

Reklama

Doporučované