Hlavní obsah

Konflikt v Jihočínském moři? USA přijdou na pomoc Filipínám

Filipíny počítají s americkou vojenskou pomocí v případě konfliktu v Jihočínském moři.Video: Monika Durajová

 

Reklama

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v pátek ujistili Filipíny, že jim Spojené státy americké v případě rozpoutání ozbrojeného konfliktu v Jihočínském moři přijdou na pomoc. Mezi státy existuje více než 70 let stará dohoda o pomoci, kterou se filipínská vláda snaží zrevidovat.

Článek

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo po summitu Donalda Trumpa s Kim Čong-unem ve Vietnamu odletěl na Filipíny. Setkal se tu se svým protějškem a také prezidentem Rodrigo Dutertem.

Pompeo při setkání ujistil, že Spojené státy by v případě konfliktu Filipínám pomohly. Za největší hrozbu označil Pompeo Čínu. „Čínské vojenské aktivity a budování umělých ostrovů v Jihočínském moři ohrožují vaši svrchovanost, bezpečnost a ekonomickou prosperitu, a tím také ohrožují nás, Spojené státy americké,” řekl Pompeo na tiskové konferenci v Manile.

Filipíny, Čína, Vietnam, Tchaj-wan, Brunej a Malajsie si dělají územní nároky na vody a ostrovy v Jihočínském moři již od 30. let minulého století.

„Jestli země mimo náš region, jako jsou Spojené státy americké, opravdu stojí o mír, stabilitu a prosperitu v Jihočínském moři, tak by měla přestat vytvářet umělé problémy,” řekl v reakci novinářům Lu Kang, mluvčí čínského ministerstva zahraničí. Zároveň dodal, že Čína i okolní země na míru a stabilitě tvrdě pracují samy.

Americká armáda momentálně nemá stálou základnu na Filipínách, ale pravidelně probíhají společná vojenská cvičení.

Současný filipínský prezident Rodrigo Duterte ovšem americkou spolupráci zcela nepodporuje, chce naopak budovat pevnější, zejména ekonomické, vztahy s Čínou.

Duterte mimo jiné v minulosti několikrát zpochybnil americký závazek pomoci a připomněl, že USA neudělaly žádná opatření, aby zastavily Čínu, když budovala umělé ostrovy s vojenskými zařízeními (radary, hangáry či raketovými bateriemi) v dostřelové vzdálenosti od Filipín.

Reklama

Doporučované