Hlavní obsah
Online

Meteorologové varují před dalším deštěm, výstrahu ale zmírnili

Záběry ze včerejší povodně v Lupenici na Rychnovsku.Video: Zijeme Rychnovskem

 

Reklama

aktualizováno •

Vývoj kolem počasí v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Český hydrometeorologický ústav dopoledne zmírnil výstrahu před bouřkami. Pršet by ale mělo až do konce víkendu.

- Nejvíce srážek má podle nové předpovědi ČHMÚ spadnout na severu Moravy a Čech a také na Vysočině a v Pardubickém kraji.

+14

  • V Královéhradeckém kraji řeky v normálu, jsou bez povodňových stupňů

    Hladiny řek v Královéhradeckém kraji se dnes odpoledne vrátily k normálu. Nejdéle se na úrovni prvního stupně povodňové aktivity držela po vydatných deštích Cidlina v Jičíně, a to od čtvrtečního večera. Na prvním stupni byla dopoledne krátce také Tichá Orlice v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku. ČTK to dnes v 18:30 zjistila z dat Povodí Labe. Ve čtvrtek odpoledne byl krátce dosažen třetí stupeň povodňové aktivity (SPA) na řece Kněžná v Rychnově nad Kněžnou, ve čtvrtek večer se už vrátila k normálu.

    Podle meteorologů by v Královéhradeckém kraji mělo místy vydatně pršet až do nedělního rána, a to hlavně na severozápadním návětří Krkonoš. Vodohospodáři proto očekávají u toků odvodňujících tuto oblast vzestupy hladin řek s možností dosažení prvního, ojediněle druhého stupně SPA. Vodní toky mohou opět začít stoupat také na Rychnovsku, kam stéká voda z Orlických hor.

  • V Královéhradeckém kraji je první stupeň už jen na Cidlině v Jičíně

    Hladina Cidliny v Jičíně se dnes odpoledne stále držela nad úrovní prvního stupně povodňové aktivity. Na prvním stupni byla dopoledne krátce také Tichá Orlice v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku. ČTK to dnes v 16:00 zjistila z dat Povodí Labe. Ve čtvrtek odpoledne byl krátce dosažen třetí stupeň povodňové aktivity (SPA) na řece Kněžná v Rychnově nad Kněžnou, ve čtvrtek večer se už vrátila k normálu.

  • Hladina Bystřičky na Vsetínsku klesla na druhý povodňový stupeň

    Hladina říčky Bystřičky nad stejnojmennou vodní nádrží na Vsetínsku klesla dnes odpoledne na druhý povodňový stupeň označující pohotovost. Po poledni na ní krátce platil i třetí stupeň povodňové aktivity, který značí ohrožení. Druhý povodňový stupeň je na stejném toku také pod přehradou, na Rožnovské Bečvě ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku platí první stupeň - bdělost.

  • Moravskoslezští hasiči evidují vinou deště 260 zásahů

    Kvůli vydatným dešťům musí profesionální i dobrovolní hasiči na mnoha místech v Moravskoslezském kraji odčerpávat vodu. Odstraňují ale i popadané stromy a na několika místech stavěli ochranné hráze. Od čtvrtka mají už přes 260 výjezdů. Nejhorší situace je na Ostravsku.

  • Policisté pomáhají kolegovi, jehož žena zahynula při záplavách

    Policisté uspořádali sbírku na pomoc kolegovi z Šumvaldu, jehož žena zahynula počátkem června při bleskových záplavách. Petru Večeřovi, otci dvou dětí, mnozí z nich pomáhají také s odklízením následků ničivých záplav.

  • Litava v Brankovicích dosáhla na druhý povodňový stupeň

    V Brankovicích na Vyškovsku na říčce Litava dopoledne vystoupala hladina na druhý povodňový stupeň, který značí pohotovost. Hladina zatím dál stoupá. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Říčka dosáhla prvního povodňového stupně už ve čtvrtek v odpoledních hodinách, večer se ale situace uklidnila. Na prvním povodňovém stupni byla Litava znovu až dnes v 8:40, hladina jde od té doby pozvolna nahoru. Druhého stupně dosáhla v 10:00, ve 12:40 byla hladina na 183 centimetrech. Druhý stupeň se na Litavě vyhlašuje při 160 centimetrech, případný třetí, tedy ohrožení, pak nastává ve chvíli, kdy hladina dosáhne dvou metrů.

  • Na Bystřičce nad vodní nádrží platí třetí povodňový stupeň

    Na říčce Bystřičce nad stejnojmennou vodní nádrží na Vsetínsku vystoupala dnes po poledni hladina na třetí povodňový stupeň, který značí ohrožení. Na stejném toku pod přehradou platí druhý stupeň povodňové aktivity označující pohotovost, na Kyjovce nad přehradou v Koryčanech na Kroměřížsku pak první stupeň značící bdělost. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a Povodí Moravy.

  • Hasiči kvůli dešťům vyjížděli k 566 zásahům

    „Včera byla nejhorší situace v Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji. Hasiči celkem vyjeli k 522 událostem, při kterých nejčastěji čerpali vodu ze sklepů, garáží a domů, odčerpávali vodní laguny, čistili nánosy bahna a kamení na silnicích a čistili kanály a propustky. V menším množství také odstraňovali popadané stromy a větve. „Během noci jsme vyjížděli ještě ke 44 událostem, opět nejvíc v Moravskoslezském kraji, kde se situace ještě stále nelepší. Od rána jsme zasahovali u 210 událostí. Ke kraji Moravskoslezskému se přidal ještě kraj Zlínský,“ shrnula situaci posledních hodin mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Studená.

  • V Novém Jičíně se sešla povodňová komise

    V Novém Jičíně se dnes sešla povodňová komise, lidé byli varováni a na čísle 731 136 431 začala fungovat povodňová linka. „Ráno byl vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity na Zrzávce, Jičínce a Rakovci. Hasiči s městskou policií navezli pytle s pískem k břehům potoka Rakovec, aby se voda nedostala do obytné zóny. Pracovníci technických služeb zase dodali pytle s pískem do městské části Žilina,“ informoval tajemník povodňové komise Lumír Balaryn. V Žilině voda zatopila část komunikace, zahradu a sklepy mateřské školy. V Bludovicích se voda a bahno dostaly na místní silnici. Strážníci již ve čtvrtek zvedli most v Žilině, takže je mimo provoz.

  • Tichá Orlice na Rychnovsku dosáhla prvního stupně

    Hladina řeky Tichá Orlice v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku dnes dopoledne po silných deštích stoupla nad úroveň prvního stupně povodňové aktivity. Na prvním stupni se od čtvrtečního odpoledne drží také Cidlina v Jičíně.

  • Výstraha meteorologů

    Do nedělního večera může na východě a severovýchodě území celkem spadnout od 40 do 100 mm srážek.

  • Hasiči pokračují v zásazích na Rychnovsku

    Do povodní poškozených obcí se vrací profesionální a dobrovolní hasiči, na některých místech se ještě dočerpává voda, pokračuje se také v úklidu. Nejvíce jednotek je aktuálně v obci Tutleky na Rychnovsku, uvedli hasiči Královéhradeckého kraje.

  • Po silných deštích se řeky v Královéhradeckém kraji vrací k normálu

    První stupeň povodňové aktivity dnes ráno platil stále na řece Cidlině v Jičíně. Ve čtvrtek odpoledne byl krátce dosažen třetí stupeň povodňové aktivity na řece Kněžná v Rychnově nad Kněžnou, ta se však již ve čtvrtek večer vrátila k normálu.

    Mírný vzestup hladiny a průtoků vodohospodáři očekávají ještě na dolní části Orlice a střední a dolní části Cidliny, kam dotéká voda z výše položených oblastí. Až do neděle očekáváme nad naším územím srážky s maximálními úhrny za 24 hodin do 30 milimetrů.

  • K výraznější změně počasí má dojít po víkendu

    Začátkem příštího týdne budou srážky pozvolna ustávat a v druhé polovině týdne vystoupají teploty místy i na 30 stupňů Celsia.

  • Ve čtvrtek pršelo nejvíce na Rychnovsku, spadlo 117 litrů vody

    Při čtvrtečních bouřkách pršelo nejvíce v Rychnově nad Kněžnou, kde spadlo za den 117 milimetrů srážek. Odpoledne během tří hodin napršelo 98 litrů vody na metr čtvereční. Jinde v republice už denní úhrn srážek nepřekročil 100 milimetrů. Vydatně pršelo také v Žamberku na Orlickoústecku a v Dolním Bousově na Mladoboleslavsku, kde spadlo za 24 hodin do dnešních 7:00 přes 79 milimetrů, respektive téměř 71 milimetrů srážek. Vyplývá to z předběžných údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

  • Na Bystřičce nad vodní nádrží platí druhý povodňový stupeň

    Na říčce Bystřičce nad stejnojmennou vodní nádrží na Vsetínsku vystoupala v noci na dnešek hladina na druhý povodňový stupeň, který značí pohotovost. Na stejném toku pod přehradou platí aktuálně první stupeň povodňové aktivity označující bdělost. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Na Bystřičce nad nádrží evidovali hydrometeorologové a vodohospodáři dnes v 7:30 stav hladiny na 63 centimetrech. O 13 centimetrů tedy byl nad přehradou překročen druhý povodňový stupeň. Pod přehradou byla hladina říčky ve stejný čas na 83 centimetrech, tedy tři centimetry nad spodní hranicí prvního povodňového stupně.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy