Hlavní obsah

Nazval Klause ufňukanou bábou, teď vede vládní ústav na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Roman Joch je známý hlavně jako konzervativní publicista.

Reklama

Dlouholetý šéf Občanského institutu Roman Joch přijal nabídku slovenského ministra Krajniaka z hnutí Jsme rodina.

Článek

Na politické pravici je Roman Joch známý jako „vykladač“ konzervativních hodnot. Do širšího povědomí se zapsal spíš svým neotřelým komentářem z října 2012, kdy pracoval jako poradce premiéra Petra Nečase.

Joch tehdy na svém blogu zkritizoval prezidenta Václava Klause za poněkud útlocitnou reakci na incident, při němž na hlavu státu z davu vystřelili z airsoftové pistole. Když Klaus označil tuto výtržnost za „atentát“, zareagoval Joch textem, v němž napsal, že se prezident chová jako „ufňukaná kremlofilní bába“.

Ostrá slova stála Jocha okamžitě místo na Úřadu vlády. Od té doby většinou vystupoval jen jako šéf think-tanku Občanský institut a publicista.

S nástupem současné slovenské vlády premiéra Igora Matoviče se však Jochovi otevřela nabídka v jeho rodné zemi pod Tatrami. Od začátku července se stal ředitelem Institutu pro výzkum práce a rodiny se sídlem v Bratislavě.

Foto: MPSVR SR, Seznam Zprávy

Ministr Milan Krajniak a nový šéf Institutu pro výzkum práce a rodiny Roman Joch.

Funkci Jochovi nabídl jeho dlouholetý známý, nynější ministr práce, sociálních věcí a rodiny Milan Krajniak. „Oslovil mě přímo ministr Milan Krajniak na začátku června,“ řekl Joch v rozhovoru pro slovenský web Konzervativní deník Postoj.

Krajniak je spoluzakladatelem a místopředsedou populistického hnutí Jsme rodina, které po únorových parlamentních volbách vstoupilo do vládní koalice v čele s novým premiérem Igorem Matovičem. V posledních týdnech hnutí přestálo první vážnou krizi, když se ukázalo, že jeho šéf a předseda parlamentu Boris Kollár opisoval při psaní diplomové práce.

S nástupem Jocha do čela institutu se objevily obavy, zda nebude promítat svoje konzervativní názory do chodu organizace. Krajniak se totiž dostal předtím do sporu s bývalou šéfkou odboru rodové rovnosti na ministerstvu Oľgou Pietruchovou, která mu vytkla, že přejímá pohled katolických biskupů na rovnost pohlaví a genderovou teorii.

Vystudovaný medik Joch však popírá, že by chtěl na ústavu provádět nějakou „konzervativní čistku“. Odkázal na to, že pro institut bude dál pracovat i jeho předchůdkyně, která má liberálnější názory. Podle Jocha by se měla organizace soustředit na výzkum a diskuzi z různých pohledů. „Chceme publikovat názorově vyhraněné politické texty od demokratické levice až po demokratickou pravici,“ uvedl.

Zpět na Slovensko se však Joch nestěhuje. Do Bratislavy bude každý týden dojíždět z Prahy, kde žije od 90. let. Jeho manželka Jana vede českou organizaci Aliance pro rodinu, která prosazuje tradiční pojetí manželství a rodiny.

Reklama

Související témata:

Doporučované