Hlavní obsah
Online

Lidé v Hradci Králové zřejmě nakažení indickou mutací mají izolaci

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme on-line.

Článek

Je dobré vědět

Vláda přešla na jiný systém rozvolňování po další fázi koronavirové epidemie. V týdnu zveřejnila jízdní řád tzv. balíčků, podle nichž se bude postupovat. Přehled všech aktuálních omezení najdete ZDE a nejnovější přehled toho, kdy se otevřou další školy, kadeřnictví, obchody, služby či restaurace najdete ZDE.

Očkování se v pátek otevřelo i šedesátníkům, ti nejzranitelnější přitom dál čekají. U praktiků je zaregistrovaných 150 tisíc lidí starších 70 let. Více Komplikací pro další vývoj epidemie je fakt, že v posledních dnech klesá tempo očkování. Proti čtvrtku i minulému pátku počet očkovaných včera klesl přibližně o 11 tisíc na 58 042.

Nejnovější čísla o vývoji epidemie: Ministerstvo zdravotnictví v sobotu ráno oznámilo, že za pátek přibylo 2587 nových případů nákazy.

Indická mutace v Hradci Králové: Dva lidé s podezřením na tzv. indickou mutaci koronaviru jsou v izolaci, další rizikové kontakty v karanténě. Mutaci do Hradce Králové přivezla zřejmě studentka z Indie.

  • V jižních Čechách mírně stoupl počet pozitivních na covid

    Hygienici v Jihočeském kraji zaznamenali za posledních 24 hodin 231 nových případů koronaviru. Vyléčilo se nově 181 nemocných. Počet aktuálně pozitivních případů stoupl na 5541, proti pátku o 48 lidí. Dva nemocní zemřeli. Laboratoře otestovaly PCR metodou 801 vzorků. Ve víc než třetině nových případů byl zdrojem nákazy kontakt s pozitivním člověkem v rodině, u patnácti na pracovišti. „Dva případy se týkaly škol, jeden zdravotnických zařízení a jeden sociálních služeb,“ informovala ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Jeden člověk se infikoval v Německu. V povinné karanténě je 2060 Jihočechů.

  • Indické nemocnice na pokraji sil, dochází jim kyslík

    Nemocnice v indickém Dillí jsou na pokraji zhroucení, na oddělení intenzivní péče v nemocnici Svaté rodiny nemají už místo na další lůžka. „Skoro všechny nemocnice jsou na pokraji kapacit. Pokud dojde kyslík, není pro pacienty žádné řešení. Zemřou za několik minut,“ citoval server BBC jednoho z lékařů.

    V jiné nemocnici konstatovali, že zbývá kyslík na 30 minut. „Ponechali jsme tady všechny zaměstnance z noční směny, abychom zachránili co nejvíc životů,“ řekla ředitelka Madhu Handaová. Její nemocnice přestala přijímat další pacienty, dokud se problém s kyslíkem nevyřeší. V nemocnici Džajpur zase v noci kvůli nedostatku kyslíku zemřelo 20 pacientů.

    Více se o situaci v Indii můžete dočíst zde:

  • Lidé zřejmě nakažení indickou mutací mají izolaci, rizikové kontakty karanténu

    Dva lidé s podezřením na tzv. indickou mutaci koronaviru jsou v izolaci, další rizikové kontakty v karanténě. Dnes to řekla mluvčí krajské hygienické stanice (KHS) v Hradci Králové Veronika Krejčí. Podle ní byl případ s podezřením na tzv. indickou mutaci nahlášen hradecké KHS v pátek 16. dubna. Mluvčí potvrdila slova ministra zdravotnictví Petra Arenbergera, který řekl Právu, že indickou mutaci přivezla zřejmě studentka z Indie. Podle ministra je případ relativně dobře vytrasován, nákaza se zásadně nerozšířila, protože nebyla výuka. Mluvčí hradecké KHS dnes řekla, že pro stoprocentní potvrzení tzv. indické mutace koronaviru se čeká na výsledky z Národní referenční laboratoře, která vzorky zkoumá. „Stoprocentně to ještě potvrzené není. Sekvenace je zatím neúplná, ale ukazuje na indickou mutaci. Předpokládá se, že se to potvrdí,“ řekla dnes Krejčí. Zatím není potvrzeno, jestli je indická mutace infekčnější nebo odolnější vůči vakcínám. „Jednalo se skutečně o indickou studentku, v rámci epidemiologického šetření byly zjištěny další čtyři rizikové kontakty. Předpokládáme, že primárním zdrojem nákazy je jedna osoba z těchto kontaktů, která cestovala během března do Indie, po návratu neměla žádné příznaky a nakazila svou spolubydlící, u které se příznaky objevily,“ uvedla mluvčí. Podle ní se pozitivita následně potvrdila i u osoby, která byla v Indii. „Další tři osoby měly negativní výsledek testu. Pozitivní jsou nyní stále v izolaci, rizikové kontakty v karanténě. Zdá se a věříme tomu, že k dalšímu šíření onemocnění v souvislosti s tímto případem nedošlo,“ dodala.

  • Na světě se koronavirem nakazilo za den skoro 900 000 lidí, dosud nejvíc

    Ve světě se za jediný den nakazilo koronavirem skoro 900 000 lidí, což je podle agentury AFP dosavadní rekord. Světová zdravotnická organizace (WHO) ve své aktuální bilanci uvádí, že od posledního součtu přibylo přesně 894 043 případů nákazy.

    Nejvíce - více než třetinou - se na přírůstku podílí Indie, zhruba 230 000 nakažených nově registrovala Evropa a stejný počet pak Severní a Jižní Amerika.

  • Na světě se koronavirem nakazilo za den skoro 900 000 lidí, dosud nejvíc

    Ve světě se za jediný den nakazilo koronavirem skoro 900 000 lidí, což je podle agentury AFP dosavadní rekord. Světová zdravotnická organizace (WHO) ve své aktuální bilanci uvádí, že od posledního součtu přibylo přesně 894 043 případů nákazy. Nejvíce - více než třetinou - se na přírůstku podílí Indie, zhruba 230 000 nakažených nově registrovala Evropa a stejný počet pak Severní a Jižní Amerika. V Indii nyní přibývá nakažených takovým tempem, jaké dosud žádná jiná země nezaznamenala. Za posledních 24 hodin tam mělo pozitivní test skoro 350 000 lidí. Brazílie k bilanci přispěla 80 000 novými případy nákazy, přes 62 000 infikovaných pak ohlásily USA.

  • V Německu začala platit nová opatření

    V Německu dnes začala platit další opatření spojená s takzvanou nouzovou epidemickou brzdou včetně omezení nočního vycházení nebo uzavírky škol a obchodů v postižených regionech. „V našem boji s pandemií je to něco nového. Ale jsem přesvědčená o tom, že je to nutně potřeba,“ uvedla tamní kancléřka Angela Merkelová ve svém pravidelném videopodcastu. „Pomůže nám to dosáhnout toho, abychom třetí vlnu pandemie nejdříve zpomalili, pak zastavili a pak zcela obrátili.“

    Institut Roberta Kocha dnes také oznámil, že mezi země s vysokým rizikem nákazy koronavirem nově zařadil Indii. To znamená, že němečtí občané, kteří se od pondělka z Indie budou vracet, musí mít negativní test na koronavirus a nastoupit do dvoutýdenní karantény. Cizince z Indie úřady přes německé hranice vůbec nepustí, uvedla agentura Reuters.

  • Královéhradecko: nejlepší situace od srpna

    V Královéhradeckém kraji v pátek přibylo 39 potvrzených případů koronaviru, což byl nejnižší páteční přírůstek od loňského 28. srpna, kdy bylo zjištěno 17 nakažených. Před týdnem v pátek činil páteční přírůstek 47, předtím 80 a 94 případů. Nákaza je v kraji nyní nejrozšířenější v okresech Hradec Králové a Jičín, naopak nejméně na Trutnovsku, vyplynulo z údajů Ministerstva zdravotnictví.

  • V Praze epidemie ustupuje

    Laboratoře v Praze v pátek potvrdily 231 nových případů nemoci covid-19, o dvacítku více než ve čtvrtek, kdy přibylo nejméně nakažených ve všední den od 7. září. Proti minulému pátku byl ale nárůst počtu pozitivních o zhruba stovku nižší. Dávek vakcíny proti koronaviru zdravotníci v metropoli v pátek aplikovali 7507, přibližně o 1500 méně než před týdnem.

    Šíření epidemie v Praze v posledních týdnech zpomaluje a ve srovnání s ostatními regiony patří k méně zasaženým nákazou.

  • Arenberger: V Česku se objevila indická mutace viru

    V Česku se objevila indická mutace koronaviru, řekl Právu ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Potvrzena byla v Hradci Králové, kam ji podle ministra přivezla zřejmě studentka z Indie. „Paradoxně nebyla nemocná ona, ale její indická spolubydlící,“ řekl. Případ je podle něj relativně dobře vytrasován. Nákaza se zásadně nerozšířila, protože nebyla výuka. Zatím není potvrzeno, jestli je indická mutace infekčnější nebo odolnější vůči vakcínám.

  • V nemocnicích tři a půl tisíce pacientů s covidem

    V nemocnicích zůstává 3466 pacientů. Počet úmrtí na covid stoupl na 28 920.

  • Očkování zpomaluje

    V pátek bylo první nebo druhou dávkou vakcíny očkováno 58 042 lidí, zhruba polovina počtu, o kterém v březnu mluvil premiér Andrej Babiš. Od počátku očkování už zdravotníci aplikovali 2 781 560 dávek vakcín. V posledních dnech tempo očkování zpomaluje kvůli nedostatku vakcín.

  • Testování: přes 120 tisíc za pátek

    V pátek bylo provedeno 16 016 PCR testů a 104 465 antigenních testů. Od počátku epidemie byla některá z metod testování v Česku použita zhruba v 18 milionech případů.

  • V Indii za den přibylo skoro 350 000 nakažených koronavirem, zatím nejvíc

    Šíření nákazy koronavirem v Indii dál zrychluje, za posledních 24 hodin mělo pozitivní test 346 786 lidí, 2624 pacientů s covidem-19 zemřelo, což jsou vůbec nejvyšší bilance od začátku pandemie. Informovala o tom agentura Reuters.

    Indie zaznamenává v současnosti největší přírůstky nakažených na světě, v pátek ministerstvo zdravotnictví hlásilo 332 730 nových případů infekce a 2263 mrtvých s covidem-19. Asijská země přitom v přepočtu na obyvatele dělá relativně málo testů, a tak skutečný počet nakažených bude zřejmě ještě mnohem vyšší. V zemi, ve které žije 1,3 miliardy obyvatel, se od začátku pandemie nakazilo skoro 16,3 milionu lidí, z nichž téměř 190 000 nákaze podlehlo.

  • Pokles nově nakažených je velmi pozvolný

    Páteční číslo nově nakažených (2587) je prakticky stejné jako obdobný údaj z předešlého dne. Ve čtvrtek laboratoře a krajské hygienické stanice zaznamenaly 2630 případů, ve středu 2950 případů.

  • Indie přebírá štafetu od Brazílie

    Šíření nákazy koronavirem v Indii dál zrychluje, za posledních 24 hodin mělo pozitivní test 346 786 lidí, 2624 pacientů s covidem-19 zemřelo, což jsou vůbec nejvyšší bilance od začátku pandemie. Indie přebírá od Brazílie pověst nejnebezpečnějšího místa světa, pokud jde o covid. Zmítá jí dvojitá mutace koronaviru. Brzy to bude problém celého světa, varují odborníci.

  • Cesta ke kadeřníkovi

    Kadeřnictví, masážní salony nebo například pedikúry a manikúry otevřou od 3. května. Nehledě na vývoj epidemické situace. Potvrdil to ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Na rozdíl od maloobchodu nejsou takzvané služby péče o tělo podmíněné klesajícím počtem nově nakažených. Nutný bude negativní test na koronavirus. PCR test bude sloužit jako doklad o neinfekčnosti sedm dní, profesionálně odebraný antigenní test tři dny.

  • Experti k novému systému rozvolňování

    Systém PES vláda nahradila systémem balíčků, které mají život v Česku postupně vrátit do normálu. S principem odborníci souhlasí, opatrnost je podle nich ale pořád namístě.

    Hlídání počtu případů covidu-19 v regionech a preventivní testování téměř všude, kde je to možné, třeba i při návštěvě kadeřnictví nebo pedikúry. To jsou hlavní nástroje, pomocí nichž chce vláda rozvolňovat život v Česku. Otevření služeb a maloobchodu se chystá už na 3. května.

  • Německo: Přes 23 tisíc nových případů

    V Německu za 24 hodin přibylo dalších 23 392 případů nákazy koronavirem. To je zhruba o 400 méně než před týdnem. Počet zemřelých v souvislosti s covidem-19 vzrostl o 286 na 81 444. Uvedl to Institut Roberta Kocha.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy