Hlavní obsah

Nitra je jako Bergamo na jaře. Na Slovensku prudce přibývá obětí covidu

Foto: Profimedia.cz

Testování na covid-19 v Košicích (ilustrační foto).

Reklama

Na Slovensku se dál zhoršuje epidemická situace. Země za neděli hlásí 204 obětí koronaviru a 3038 hospitalizovaných. Obě čísla znamenají nový rekord.

Článek

Zatímco na jaře byly počty obětí koronaviru na Slovensku v porovnání se sousedními zeměmi velmi nízké, teď země hlásí až 204 mrtvých za den. To je, jako kdyby v dvakrát větším Česku zemřelo na covid-19 během jednoho dne přes 400 lidí. Nejvíc obětí koronaviru (262) hlásily v tuzemsku úřady 3. listopadu.

Aktuální data ze Slovenska jsou zřejmě ovlivněná svátkem na Nový rok a následným víkendem, i tak ale od posledního prosincového týdne přesahuje počet obětí denně stovku. Média proto upozorňují na problém s pohřbíváním, který může nastat do dvou týdnů. Podle agentury TASR už není na nemocničních patologiích pro nebožtíky místo, a těla se tak převážejí z okresu do okresu.

Výrazný nárůst počtu úmrtí bude podle Ladislava Stríže ze Slovenské asociace pohřebních a kremačních služeb znamenat zpoždění pohřbů o jeden až dva týdny. Naplno jede i všech šest funkčních krematorií v zemi.

Kritická situace v Nitře

Už od konce listopadu se také každý den zvyšují počty hospitalizovaných. Zdaleka nejhorší situace je teď v okrese Nitra na západě Slovenska. V nitranské fakultní nemocnici je aktuálně hospitalizovaných 190 covidových pacientů. Kvůli přeplnění kapacity i 200 infikovaným pracovníkům žádal ředitel nemocnice už v neděli o zpřísnění opatření v Nitře. Nemocnice měla podle ředitele Milana Dubaje problém s „extrémním odběrem kyslíku“.

Nitranský okresní štáb v pondělí navrhl ústřednímu štábu v Bratislavě omezení práce ve výrobních podnicích a také pravidelné testování v továrnách. Zavřít by se měla i automobilka Jaguar Land Rover a v obchodech by měl být podle požadavků jen jeden člověk na 25 metrů čtverečních. „Potřebujeme zavřít celý okres, nestačí, když zavřeme jen město,“ uvedl primátor Nitry Marek Hattas s tím, že je potřebné další plošné testování.

O vážné situaci v Nitře mluvil v rozhovoru pro Denník N i lékař tamní nemocnice Peter Visolajský. „Dostáváme se do stadia, kdy už máme v nemocnicích téměř Bergamo,“ přirovnal situaci na Slovensku se stavem, který panoval loni v březnu v severní Itálii.

„O covidové pacienty se u nás starají už i neonatologové, pediatři, oční lékaři, chirurgové, neurochirurgové a traumatologové. Stále rozšiřujeme covidová lůžka. Už i část dětského, gynekologie, traumatologie nebo očního oddělení je covidová. Dokonce i pediatři jsou rozepsaní na služby na covidovém oddělení pro dospělé,“ říká dál lékař v rozhovoru.

Mezi oběťmi viru je i sedmačtyřicetiletý voják Jozef Horňák, který pomáhal se zvládnutím pandemie v nemocnici a během celoplošného testování odebíral vzorky v Nitře.

Reklama

Související témata:

Doporučované