Hlavní obsah
Online

Blatný chce přísnější výběr testů

Foto: vláda.cz

Ministr Jan Blatný chce přísnější výběr testů.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Ve středu přibylo v Česku 8763 potvrzených případů onemocnění covid-19. Ve srovnání se stejným dnem minulého týdne byl přírůstek zhruba o čtvrtinu nižší. Ve středu bylo provedeno 27 056 PCR testů a 132 261 antigenních testů. Od začátku epidemie loni v březnu zemřelo 25 450 lidí s prokázaným koronavirem, z toho zhruba 18 procent tento měsíc. Index PES druhý den zůstává na hodnotě 59. Více ZDE.

- Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes na sociální síti slibuje Čechům letní návrat k běžnému životu. „Věřím, že to přes Velikonoce dáme a v červenci se vrátíme do normálu. A v létě dovolená. Vydržme to. Prosím o zodpovědnost a solidaritu,“ napsal.

- „Budeme trvat na tom, aby se zpřísnila kritéria pro další objednávky a nákupy testů. Budeme se snažit, aby se do ČR dostávaly jen ty nejlepší,“ uvedl dnes ministr Jan Blatný. Firmy totiž hlásí, že příliš často hlásí falešné výsledky. Podrobnosti ZDE.

- Vyvracíme nejčastější mýty a nepravdy o používání respirátorů. Jak je to ve skutečnosti, čtěte ZDE.

- Pokud vás zajímá, jak se koronavirus šíří ve vaší obci, přehlednou mapu najdete ZDE.

  • Blatný chce přísnější výběr testů

    Ministerstvo zdravotnictví bude prosazovat zpřísnění kritérií pro další objednávky a nákupy antigenních testů, které se používají v institucích a ve firmách. Cílem je zajistit nabídku kvalitnějších testů. Na středeční konferenci Univerzity Karlovy to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

    Testování na koronavirus je ve větších a středních firmách i na úřadech a institucích povinné, a to jednou za sedm dní. Podniky do deseti zaměstnanců a živnostníci musí začít s testy po Velikonocích. Po otevření škol by se měli testovat i žáci. Zvažuje se také testování před návštěvou služeb, restaurací či kulturních akcí.

    „Budeme trvat na tom, aby se zpřísnila kritéria pro další objednávky a nákupy testů. Budeme se snažit, aby se do ČR dostávaly jen ty nejlepší,“ uvedl Blatný.

  • Letos poprvé se za týden nakazilo méně než tisíc zdravotníků

    Letos poprvé se nakazilo novým typem koronaviru za poslední týden méně než tisíc zdravotníků. Od 16. března jich bylo pozitivně testováno 877, na začátku ledna to bylo i 3000 za týden, vyplývá z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Zdravotníci jsou první skupinou, která se začala proti covidu-19 očkovat. Očkována je už téměř čtvrtina z nich, v nemocnicích a mezi lékaři je podíl vyšší.

  • Organizátoři: Pokud se budou diváci shromažďovat, požádáme o zásah policii

    Jednou ze sportovních akcí, které dostaly zelenou od Ministerstva zdravotnictví, je tradiční rally závod Valašská Rally ValMez. Pojede se od pátku do neděle, ale bez diváků. Pokud se lidé budou srocovat, závod může být přerušen.

  • Zástupci škol uvítali plán pro návrat žáků do škol

    Zástupci škol podporují plán pro návrat žáků do škol, který dnes ve Sněmovně představil ministr školství Robert Plaga (za ANO). Ministerstvo s nimi plán předem konzultovalo. Rotační výuka prvního stupně nebude podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého ideální, ale je to cesta, jak dostat děti do škol. Povinné nošení roušek ve speciálních školách se dá podle šéfa Asociace speciálních pedagogů Jiřího Pilaře ve většině případů zvládnout, někde se nahradí štíty nebo se od povinnosti odhlédne. Podle ministerstva se v první fázi po návratu žáků do škol budou střídat třídy prvního stupně v prezenční a distanční výuce. Speciální školy a malotřídky do 75 žáků budou mít prezenční výuku. Ve středních a vyšších odborných školách se obnoví praktická výuka, na vysokých školách praktická výuka závěrečných ročníků. Pro závěrečné ročníky základních a středních škol budou dobrovolné skupinové konzultace, v základních uměleckých školách individuální výuka. Školky se otevřou pro skupiny dětí v povinném předškolním vzdělávání. Roušky budou nově povinné i ve školkách a ve speciálních školách, pokud tomu nebude bránit postižení dítěte. Termín pro návrat má určit Ministerstvo zdravotnictví.

  • Organizace varuje před nákupy vakcín z neověřených zdrojů

    Národní organizace pro ověřování pravosti léčiv (NOOL) varuje před nákupy vakcín od neoficiálních distributorů nebo neověřených zdrojů. Podle ní hrozí, že by se tak na tuzemský trh mohly dostat padělky, odcizené nebo nekvalitní vakcíny. Objevují se nabídky od údajně nezávislých distributorů, podle NOOL však obvykle vakcíny nabízejí za vyšší cenu, než za jakou je kupují jednotlivé země prostřednictvím dohod s Evropskou komisí. Nabídky mohou být podle NOOL předmětem nelegálního obchodu a může jít o odcizené či padělané vakcíny nebo vakcíny od neschválených výrobců. „Tady hrozí riziko dodání vakcín z neschválených zdrojů bez certifikace správné výrobní praxe, neověřitelnosti podmínek skladování a distribuce, například nedodržení teplotního řetězce a porušení dalších podmínek, které jsou nutné pro zajištění bezpečnosti přípravků pro pacienty. V této chvíli není možné nakupovat vakcíny přes prostředníky, všichni výrobci dodávají vakcíny pouze na základě dohod s Evropskou komisí a vládou ČR,“ uvedl předseda představenstva NOOL Jakub Dvořáček.

    O překupnících první informovaly Seznam Zprávy:

  • Průzkum: Češi se nyní obávají omezení péče o necovidové pacienty

    V souvislosti s epidemií koronaviru se Češi aktuálně nejvíc obávají omezení zdravotní péče pro pacienty s jinými nemocemi než covid-19. V únorovém průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyjádřilo takové obavy 85 procent lidí. Oproti poslednímu dotazování loni v prosinci je to o 13 procentních bodů více. Přes čtyři pětiny respondentů se také obávají zhoršení ekonomické situace v Česku a starosti si dělají o zdraví svých blízkých. Nejvýrazněji, o 20 procentních bodů, vzrostly oproti prosinci obavy občanů z nedostatečné kapacity nemocnic, čehož se v únoru obávaly více než dvě třetiny obyvatel. Zhoršení ekonomické situace ve světě a v Evropské unii se bojí zhruba dvě třetiny lidí. Více než polovina obyvatel se obává o své vlastní zdraví a o něco méně než polovina zhoršení ekonomické situace vlastní domácnosti. Nejméně pak vyvolává obavy možnost zhroucení zásobování například potravinami a léky, i přesto se ale této situace obávají téměř tři desetiny společnosti, uvedlo CVVM.

  • Snoubenci věří v uspořádání svatby, pomoci může testování

    Snoubenci podle svatebních agentur věří, že budou letos moci plánované svatby uskutečnit. Někteří je přesunuli z května na září, lidé, kteří opakovaně kvůli vládním protiepidemickým opatřením loni obřad zrušili, už ho neodkládají a jsou připraveni svatbu uskutečnit i v omezeném režimu. Pořadatelé svateb vidí východisko v testování svatebčanů, situaci v jejich oboru by mohlo usnadnit i zavedení tzv. covidových pasů. „Byla bych ráda, kdyby se svatby mohly uskutečnit. A pokud by byly restrikce, tak ať se lidé před svatbou otestují. Testy se dají lehce koupit a nevidím nic jednoduššího, než že při vstupu na svatbu kromě sklenky sektu dostanou hosté i test. Pokud se takto mohou testovat lidé ve firmách, proč by to nešlo na svatbě,“ uvedla Andrea Hanušová Hamanová z agentury Exclusive Weddings In Prague.

  • Odbory: Premiér nám přislíbil vyšší odměny pro záchranné služby

    Premiér Andrej Babiš slíbil navýšení odměn pro zdravotnickou záchrannou službu na 120 000 korun. Napíše ministrovi zdravotnictví, řekla po dnešním jednání předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková. Babiš na Twitteru uvedl, že se s odboráři na navýšení shodli. Odměny pro zdravotníky v nemocnicích až 75 000 korun za druhou vlnu epidemie jdou ze speciálního dotačního fondu, pro ostatní obory ze zdravotního pojištění. „Uznal náš argument, že zdravotničtí záchranáři nemají na rozdíl od nemocničních zdravotníků žádné další příplatky za práci s pacienty s covidem,“ uvedla Žitníková. Podle ní těch 45 000 korun navíc kompenzuje tyto příplatky za práci v infekčním prostředí. Záchranáři podle ní také pracují v ochranných oblecích, nosí i celoobličejové masky nebo musí čistit sanitku po každém pacientovi.

  • KSČM zřejmě podpoří delší nouzový stav

    Výkonný výbor KSČM doporučí poslancům hlasovat v pátek pro prodloužení nouzového stavu. Členové výboru mohou hlasovat po internetu sice až do dnešních 14:00, místopředseda KSČM Petr Šimůnek však dnes před 13:00 řekl, že z 20 hlasujících se již 13 členů výboru vyslovilo pro prodloužení nouzového stavu. „Už to nemůže dopadnout jinak, než že doporučujeme poslaneckému klubu být pro prodloužení nouzového stavu,“ uvedl Šimůnek s tím, že až v pátek ale rozhodne klub. Připomněl, že předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že poslanci budou respektovat doporučení výkonného výboru. Část z nich však už řekla, že prodlužovat nouzový stav nechce. Členové širšího vedení strany se v hlasování vyjadřovali k prodloužení nouzového stavu obecně. „Podle stavu, který nastane ve Sněmovně, bude klub navrhovat, jak dál,“ uvedl Šimůnek na dotaz, zda se komunisté přikloní ke 30 dnům, jak žádá menšinový kabinet ANO a ČSSD, nebo ke kratší lhůtě. Podle Šimůnka by mohlo jít o kompromis.

  • Pánské holičství v Olomouci přes zákaz v pondělí obnoví provoz

    Zvuk holicího strojku a cvakajících nůžek se v pondělí po tříměsíční pauze opět ozve v pánském holičství Doe’s Barber Shop v Olomouci, jehož majitel Richard Laně se rozhodl dál nerespektovat vládní nařízení zakazující kvůli epidemii koronaviru provoz těchto služeb. Laně tvrdí, že nařízení postrádá logiku a finanční pomoc státu je pomalá a nedostatečná. Holičství kvůli dlouhodobému uzavření hrozí vážné ekonomické problémy, řekl dnes Laně. V provozovně Doe’s Barber Shop bude od pondělí pracovat zatím jeden holič s respirátorem FFP2, který dvakrát týdně podstoupí antigenní testování na koronavirus. „Po konzultaci s právníky máme vše ošetřeno tak, aby ani nám, ani našim klientům nehrozily žádné sankce. Klient bude vždy poučen. Byť podle našeho logického úsudku neděláme nic nekalého, je třeba se chránit,“ uvedl Laně, podle kterého plánované otevření holičství nelze chápat jako rebelii. „Není to ani popírání rizika nemoci, není to vzepření. Je to řešení. Řešení, které nám vláda slibovala, ale nedala,“ podotkl.

  • Vědci hledají pomoc s rozvojem metody detekce viru ve splašcích

    Vědci žádají o pomoc s rozvojem metody pro sledování přítomnosti koronaviru v odpadních vodách. Informoval o tom mluvčí Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) Michal Janovský. Výzkumníci z VŠCHT na vývoji metody založené na stanovení obsahu RNA viru SARS-CoV-2 ve splašcích spolupracují s Pražskými vodovody a kanalizacemi (PVK). Pilotní monitoring běží od července ve 14 lokalitách pražské stokové sítě. Výsledky podle vědců velmi dobře odpovídají epidemické situaci, rozsah vzorkování ale podle vědců zatím není dostatečný pro kvalitní výzkum. Vzorkování podle vědců cílí na obytné lokality, včetně kolejí a centra Prahy, ale třeba i na Letiště Václava Havla či nemocnice. Podle technického ředitele PVK Petra Sýkory jsou nyní vzorky odebírány dvakrát až třikrát týdně. „Výsledky z tohoto sledování ukazují, že především v obytných oblastech data z odpadních vod velmi dobře korelují s epidemickou situací. V řadě případů byly nárůsty počtu kopií virové RNA pozorovány s předstihem jeden dva týdny oproti datům z klinických testů publikovaných pro území Prahy,“ uvedl Jan Bartáček z Ústavu technologie vody a prostředí. Vědci hledají v první řadě instituce státní správy a samosprávy, které by využily vyprodukovaná data a zároveň podpořily další výzkum. Dále chtějí navázat spolupráci s analytickými laboratořemi a epidemiology, kteří by vyhodnocovali a interpretovali získaná data. Partnery hledají i v soukromé sféře. Monitoring by podle odborníků přispěl k získání dat o vývoji epidemie i odhalování nových ohnisek během ústupu epidemie. Pomoci může i k monitoringu klíčových objektů, jako jsou právě nemocnice či budovy veřejné správy.

  • Průzkum: V Praze a Brně pracuje z domu až polovina zaměstnanců

    Ve velkých městech, jako jsou Praha a Brno, pracuje z domova kvůli koronavirovým opatřením až polovina zaměstnanců. Více než 50 procent z nich je ale na home office nespokojených kvůli komplikované komunikaci s kolegy nebo složitému připojení do firemní sítě. Vyplývá to z březnového průzkumu technologické společnosti System4u mezi více než 1 400 respondenty. I ti nejkonzervativnější zaměstnavatelé přitom začínají práci na dálku akceptovat jako novou realitu a přizpůsobují tomu firemní informační infrastrukturu, ukázal dále průzkum. Okolo 56 procent lidí s možností home office je doma pořád nebo s občasnými výjimkami.

  • Lékařka: Pandemie a opatření se negativně odrazily na zdraví očí

    Pandemie koronaviru a s ní spojená opatření se mimo jiné negativně odrazily na očích lidí. Uvedla to Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která se stále častěji setkává se syndromem takzvaného suchého oka. Roli hraje například nesprávné nošení roušek nebo respirátorů, uvedla primářka očního oddělení Hana Došková. Vliv má i čas strávený u počítače, televize nebo mobilů. Slzný film je fyziologickou ochranou povrchu oka. Pokud nastane porucha, vzniká nemoc zvaná syndrom suchého oka. „Pacienti popisují širokou škálu potíží, například pálení, řezání očí, pocit cizího tělesa, pocity tlaku v očích, mluví i o pocitu unavených očí či mírné bolesti hlavy,“ uvedla Došková. Podle ní si lidé stěžují i na přítomnost bělavého lepkavého hlenu v očních koutcích nebo mezi řasami a také často popisují, že mají stále lehce zarudlé oči. „Během pandemie se s těmito obtížemi setkáváme častěji. Roli hraje například nesprávné nošení roušek nebo respirátorů. Pokud si ochranné pomůcky nenasadíme tak, aby nám těsně doléhaly horním okrajem k nosu a kůži obličeje pod očima, dojde k tomu, že podstatná část vydechovaného vzduchu směřuje na povrch očí,“ řekla Došková. Podle ní teplý vydechovaný vzduch výrazně ovlivní rychlejší odpařování vodnaté složky obsažené v slzném filmu. „Tímto dochází k většímu narušení soudržnosti slzného filmu a rychlejšímu vzniku potíží souvisejících se syndromem suchých očí,“ upozornila Došková.

  • Lék na covid-19 od Regeneronu dorazí do Česka v pátek

    První dodávka léku na covid-19 od firmy Regeneron dorazí do České republiky v pátek 26. března. Bude obsahovat 4 000 dávek, stejné množství dorazí i v dubnu a květnu. Dnes to řekl Jiří Pešina, mluvčí firmy Roche, která bude lék v Česku distribuovat podle pokynů FN v Motole a Brně. Lék je určen pro pacienty, kterým hrozí těžký průběh nemoci. Je potřeba jim ho podat krátce po zjištění pozitivního testu na covid-19. Lék se vyrábí v továrně ve Švýcarsku. „Výroba léčivého přípravku REGN-COV2 byla dokončena, úspěšně byla provedena i kontrola kvality,“ řekl Pešina.

  • Pražský primátor o tom, zda si lidé mohou sami vybrat vakcínu

  • Pořadatelé Comic-Conu Prague 2021 přesunuli akci na říjen

    Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague, který se zaměřuje na filmy, seriály, hry, komiksy a knihy v žánru sci-fi, fantasy a hororu, se uskuteční letos od 15. do 17. října v pražském O2 universu. Všichni hosté, kteří již byli oznámeni, slíbili účast i v říjnovém termínu. Nově pořadatelé oznámili účast herce Raye Stevensona, herečky Suanne Braunové, výtvarníka Nikkarina a tvůrce speciálních efektů Jiřího Kilevníka. Termín pořadatelé vzhledem k pandemické situaci přesunuli již potřetí. Původně se měl druhý ročník festivalu konat od 12. do 14. února, později termín konání akce změnili na 7. až 9. května. Vstupenky zůstávají v platnosti.

  • Gazdík po schůzce s Plagou nevyloučil podporu 14 dní stavu nouze

    Místopředseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík po dnešním jednání s ministrem školství Robertem Plagou (ANO) nevyloučil podporu prodloužení nouzového stavu o 14 dní. Vláda ale podle něj mimo jiné musí představit plán návratu do škol s konkrétními termíny, řekl ve Sněmovně. Piráti a STAN považují za reálný návrat některých skupin žáků k prezenční výuce 12. nebo 19. dubna, pokud to dovolí epidemická situace, za přísných opatření. Žáci by ve školách mohli být testováni dvakrát týdně antigenními testy, řekl Gazdík. Podle místopředsedy sněmovního školského výboru Lukáše Bartoně (Piráti) zváží Plaga pilotní projekty testování v několika školách. Zásadní je podle Pirátů a STAN návrat prvního stupně základních škol k prezenční výuce, podle Bartoně by se měly střídat skupiny žáků. Podle Plagy by se třídy 1. stupně ZŠ po návratu do škol měly po týdnu střídat doma a ve škole. Termín pro návrat podle něj musí určit ministerstvo zdravotnictví, řekl po jednání s opozičními poslanci Plaga.

Reklama

Hlavní zprávy