Hlavní obsah

Penaltová pravidla. Dříve byla přísnější, Kolář by i tak slavil. Proč?

Foto: Profimedia.cz

Jakým vývojem prošlo pravidlo o postavení brankářů v době zahrávání penalty?

Reklama

Pravidlo ohledně chytání penalt prošlo bezpočtem změn. UEFA dala postupem času brankářům větší volnost, tu ale ukradl VAR a doplatila na to i Slavia v zápase o Ligu mistrů s Midtjyllandem. Proč by se dříve penalta neopakovala?

Článek

Poslední změna pravidel přišla před aktuální sezonou. UEFA se nově rozhodla pozměnit pravidlo, jež hovoří o vlivu předčasného pohybu brankáře z brankové čáry směrem dopředu.

Nově se penalta neopakuje, pokud hráč netrefí branku či střelu nasměruje jen do tyče, a to i přes předčasný pohyb brankáře před brankovou čáru. Musí ale platit, že gólman svým pohybem střelce nijak výrazně neovlivní a zároveň se při zákroku míče nedotkne.

U Ondřeje Koláře a jeho (ne)chycené penalty proti Midtjyllandu je ale podstatné pravidlo o postavení brankáře v případě, že dráhu střely svým zákrokem ovlivní, tedy že se při něm dotkne míče. Samozřejmě i na to pravidlová komise myslí a výklad pravidel je takový, že brankář musí být v momentě střely striktně alespoň jednou nohou na úrovni brankové čáry, tudíž přímo na ní či například při výskoku nad ní.

Dříve ale byli i za to brankáři trestáni. „V minulosti bylo pravidlo chytání penalt pro brankáře daleko přísnější. Platilo totiž, že v době kopu musel gólman dokonce stát na brankové čáře oběma nohama,“ upozornil Jiří Kureš, předseda pravidlové komise FAČR.

„Obecně jsou pravidla nastavená tak, aby padalo co nejvíce gólů. To platí i pro nařízení o povoleném postavení a pohybu brankáře při zahrávání pokutového kopu proti němu. Gólmani jsou jimi znevýhodňováni,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv bývalý reprezentační brankář a majitel stříbrné medaile z ME 1996 Petr Kouba.

IFAB, mezinárodní pravidlová komise, postupem času výklad pravidla upravila a brankářům již povolila pohybovat se po brankové čáře ještě před zahráním pokutového kopu. „Oproti původnímu výkladu se slovo stát změnilo na být nebo zůstat. Brankáři se tak nově mohli v době kopu pohybovat. Platí ale, že stále na čáře, případně na její úrovni a oběma nohama,“ upřesnil pro Seznam Zprávy šéf pravidlové komise FAČR Kureš.

Loni došlo k zatím finální úpravě povoleného postavení a pohybu mužů mezi třemi tyčemi při zahrávání penalt proti jejich brance. Jak již bylo zmíněno, nově brankáři musí být na čáře či její úrovni alespoň jednou nohou.

I přesto, že dříve bylo znění pravidel vůči brankářům daleko přísnější, samotný dozor na jejich dodržování byl naopak mírnější, oproti středečnímu zápasu Slavie s Midtjyllandem dokonce výrazně.

Z bohaté fotbalové historie tak můžeme zmínit hned několik doslova typických příkladů, které prezentují dřívější míru kontroly dodržování postavení a pohybu brankářů na brankové čáře při pokutových kopech proti nim.

Jako příklad lze použít třeba finálový penaltový rozstřel na mistrovství Evropy hráčů do 21 let z roku 2002. Petr Čech, tehdy ještě brankář pražské Sparty, likvidoval pokutové kopy Francouzů metr, možná metr a půl před brankovou čárou, kde stál už v době, kdy exekutor penalty střílel.

„Brankáři jsou zvyklí jít střelám naproti. Nechtějí míč chytat na brankové čáře a riskovat. Naopak je jejich cílem ho zasáhnout ještě před ní,“ vysvětlil Petr Kouba.

Podobně jako Petr Čech proti penaltám zasahoval polský brankář v barvách Liverpoolu Jerzy Dudek. Legendární gólman se blýskl zejména v penaltovém rozstřelu finále Ligy mistrů v roce 2005. Tehdy za jeho záda prošly jen dvě penalty z pěti. Přitom například šestadvacetiletému Pirlovi „desítku“ chytal snad dva metry před brankovou čarou.

Rozhodčí dříve byli proti porušování jinak přísných pravidel daleko mírnější a hlavně neměli tolik prostředků k jejich kontrole. V dnešní VAR době je tak kladen na správné postavení brankářů v době kopu daleko větší důraz. Nutno ale podotknout, že v případě Slavie bylo rozhodnutí až nezvykle přísné.

Reklama

Doporučované