Hlavní obsah

Policie otevře fotbalový případ Dezinfekce. „Závažné informace,“ říká Bradáčová

Foto: Profimedia.cz

Martin Malík (vpravo) a Roman Berbr jsou podepsaní pod spornou smlouvou, kterou se nyní podle informací Seznam Zpráv začne zabývat policie.

Reklama

Podezřelou zakázkou fotbalové asociace, na kterou upozornily Seznam Zprávy, se začnou zabývat detektivové. Potvrdila to žalobkyně Lenka Bradáčová, jejíž úřad rozkrývá korupční kauzu kolem bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra.

Článek

Vedení Fotbalové asociace ČR (FAČR) má nový problém. Po upozornění Seznam Zpráv na podezření, že z kasy fotbalové generality se mělo vytáhnout 10 milionů korun v podobě podivné zakázky na dezinfekci hráčských šaten, se případem začínají zabývat kriminalisté.

Redakci to na dotaz potvrdila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, jejíž úřad dozoruje rozsáhlou korupční kauzu kolem bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra.

„Mohu potvrdit, že závažné informace, které jsou obsaženy ve vašem článku, budou předmětem policejního prověření,“ řekla Bradáčová Seznam Zprávám.

Malíkův podpis

Na celý problém 10milionové zakázky upozornila zpráva Revizní a kontrolní komise FAČR, kterou se podařilo Seznam Zprávám získat.

V kostce jde o to, že jablonecké firmě Tymich s.r.o. (zabývající se deratizacemi a dezinfekcemi) proplatila fotbalová asociace 9,89 milionu korun za dezinfekci šaten v 90 klubech.

Problém byl, že práce byla provedena jen ve 41 klubech, fotbalová asociace však zaplatila kompletní částku. Pod smlouvou byl podepsán nejen dnes již bývalý místopředseda Roman Berbr (toho času dlící ve vazbě), ale i stávající šéf FAČR Martin Malík. Ten odmítá, že by se dopustil něčeho nekalého.

Ve zprávě Revizní a kontrolní komise ale stojí, že daná zakázka může být v rozporu se zákonným pravidlem péče řádného hospodáře.

Zajímavý obchod? Jak pro koho

Ve chvíli, kdy se „dezinfekční“ skandál začal uvnitř asociace prověřovat, byla s dodavatelem dezinfekčních prací uzavřena dohoda o narovnání. Firma Tymich s.r.o. vrátí asociaci 6 794 656,50 koruny a uhradí pokutu 2,4 milionu korun. Firmě tak za odvedené práce nakonec zbude necelých 700 000 korun.

Majitel firmy Jiří Tymich označil zakázku za zajímavý obchod. Připustil, že to byl jeho sice první kšeft s FAČR, ale zároveň asi poslední. „Něco se tam stalo. Prý jsem nedodržel smlouvu, na což jsem řekl, že to ani nešlo dodržet,“ řekl Seznam Zprávám Tymich, který, než se pustil v 90. letech do podnikání, působil jako obránce Bohemians či Jablonce.

Tiskové oddělení FAČR zaslalo redakci Seznam Zpráv ve čtvrtek stanovisko, v němž se uvádí, že na konci první pandemické vlny bylo nezbytné „v rekordně krátkém čase rozptýlit rozsáhlé obavy nejen rodičů sportujících dětí, a to v období, kdy poptávka po těchto službách výrazně přesahovala nabídku a možnosti odborných společností“.

Předseda Malík zdůrazňuje, že závěrem celé kauzy je, že mezi FAČR a firmou Tymich s.r.o. došlo k narovnání, tudíž asociaci neměla vzniknout žádná škoda.

„Lze tak uzavřít, že asociaci nevznikla žádná škoda. Dílčí závěry citované ve zprávě revizního orgánu vyplývají z hodnocení celého projektu bez dostatečné akcentace zmíněných objektivních okolností a hovořit o ní bez kontextu vede ke zkreslení dílčích závěrů a další štvavé kampani poškozující především celé fotbalové hnutí,“ sdělil předseda asociace Martin Malík.

Byznys mezi FAČR a firmou Tymich s.r.o. v kostce

Na základě smlouvy z 22. června měla firma Tymich s.r.o. dezinfikovat hráčské šatny a další vnitřní prostory v 90 klubech. Odměna za to měla činit 9 890 000 korun. Bylo nasmlouváno, že práce proběhnou do 31. srpna 2020.

Existuje dodatek smlouvy datovaný dnem 23. září, podle kterého se stihly vydezinfikovat prostory jen u 41 klubů. Kompletní práce podle původní dohody však už byly vyfakturovány a proplaceny.

Poté, co šetření celého případu spustila Revizní a kontrolní komise FAČR, došlo k dohodě o narovnání mezi FAČR a firmou Tymich s.r.o. Firma Tymich vrátí asociaci 6 794 656,50 Kč. Po odečtení této částky od původně vyfakturované sumy by tedy firmě Tymich zbylo za odvedenou práci 3 095 343,50 Kč. Jenže součástí dohody o narovnání je i zaplacení pokuty ve výši 2,4 milionu korun.

Po jejím zaplacení zbude Jiřímu Tymichovi a jeho firmě z původně vyfakturované sumy jen 695 343,50 Kč. K datu 4. prosince bylo firmou Tymich uhrazeno Fotbalové asociaci ČR zpětně zatím 3 299 682,86 Kč.

Reklama

Doporučované