Hlavní obsah

Unikátní video z ulic Severodoněcku: Tvrdé boje s Ruskem zblízka

Svět bez obalu: V Severodoněcku pokračují tuhé pouliční boje o toto klíčové město. S obranou pomáhá i ukrajinská cizinecká legie. Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinská armáda svádí těžké boje s ruskými jednotkami o Severodoněck, který se snaží Rusové dostat pod plnou kontrolu. Město se stalo hlavním cílem ruské ofenzivy v Luhanské a Doněcké oblasti.

Článek

Štábu Rádia Svobodná Evropa se podařilo dostat se s ukrajinskými posilami do samého centra bojů v Severodoněcku.

„Cestujeme s vojáky do města Severodoněck. Všude něco hoří. Jak vidíte, jedeme v obrněných vozech. Ve městě probíhají pouliční boje. Je tu složitá situace se silnou dělostřeleckou podporou. Ukrajinské jednotky drží své pozice a my k nim míříme s posilami – s cizineckou legií,“ popisuje reportér RFE/RL Marjan Kušnir.

Vojenský konvoj vezl do města tolik potřebné léky, potraviny, vodu a posily. „Bereme je, abychom posílili naše útočné oddíly, které postupují,“ říká na kameru jeden z ukrajinských vojáků. „Také pro ně máme vodu, zdravotnický materiál, munici a další potřebné věci. Pokud budou nějací zranění, vezmeme je zpět. Naším úkolem je teď vyčistit ulice, které nám velitelství určilo. Bráníme je, opevňujeme… a další jednotky pak vyrazí, aby vytvořily předsunutou linii pro další postup a znovudobytí našeho území,“ dodává člen jednotky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí večer podle agentury Reuters uvedl, že ukrajinské jednotky svádějí v Severodoněcku s invazními ruskými silami prudké pouliční boje.

„Naši hrdinové pozice v Severodoněcku nevzdávají,“ prohlásil Zelenskyj.

Do obrany se zapojili i dobrovolníci z celého světa, kteří se sdružují v tamní cizinecké legii.

„Myslím, že je to fantastické. Myslím, že je to příležitost. Je úžasné, kolik lidí z celého světa se spojilo, aby pomohli této zemi v nouzi. Mám pocit, že to je opravdu inspirativní, že všichni tito kluci, kteří mají předchozí zkušenosti, skutečně přiloží ruku k dílu a zapojí se jako dobrovolníci. Já jsem z Austrálie. Je to docela daleko a je těžké se sem vůbec dostat, ale i já jsem se přidal. Tak doufám, že inspiruji další muže, aby přišli a udělali to samé,“ vzkazuje ve videu australský dobrovolník.

V jednotce jsou dobrovolníci z Gruzie. Stejně jako Ukrajina, i tato země má zkušenost s ruskou invazí.

„Je to válka i pro Gruzínce. Jsem teprve dvacetiletý kluk, ale cítil jsem, že je to správná věc. My Rusy zatlačíme zpátky. Bude to trvat den, měsíc nebo rok, na tom sakra nezáleží,“ je přesvědčen gruzínský dobrovolník Zura Kakalidze. „Jsme na správné straně dějin, takže se postaráme o to, aby se všichni zdejší lidé mohli vrátit zase domů ke svým rodinám, a postaráme se o to, aby okupanti neudělali totéž.“

„Přišli bránit a pomáhat Ukrajincům. Jsou slyšet boje. Tohle je Severodonětsk,“ končí svou reportáž Marjan Kušnir.

Video bylo natočeno 2. června. O víkendu se ukrajinským jednotkám podařilo dobýt nazpět část Severodoněcku, ruské jednotky ale stále okupovaly východní část města.

6. června ukrajinská armáda uvedla, že se zde situace opět mírně zhoršila. Šéf správy města Oleksandr Strjuk nicméně podle Reuters uvedl, že není jasné, která strana má navrch a situace se „mění z hodiny na hodinu“.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované