Hlavní obsah

Video: Tak vypadá na Ukrajině válka dronů

Svět bez obalu: Ukrajina i Rusko využívají v konfliktu hojně drony, používají je k průzkumu i k ničení cílů. Video: RFE/RL

 

Reklama

Zatímco dříve byla válka ve vzduchu plně pod taktovkou leteckých sil, ruskou agresi na Ukrajině provází nebývalé nasazení bezpilotních strojů. 

Článek

V úvodním videu se můžete podívat, jak drony používá ukrajinská průzkumná jednotka, která operuje v Doněcké oblasti. V první řadě jí slouží k lokalizaci ruských pozic. „Je to civilní dron, takže má omezené funkce,“ vysvětluje reportérům RFE/RL ukrajinský voják. „Snažíme se využít všechno, co umí, a používat ho tak co nejefektivněji. Dron je nyní ve vzdálenosti 4 km odsud. Pozorovali jsme, co se tam nachází, a pořídili několik videí a fotografií. Mobilní obrazovka je příliš malá na to, abychom si to mohli detailně prohlédnout,“ dodává člen jednotky.

Ruské jednotky se snaží vyřadit ukrajinské drony rušením jejich signálu, nebo je rovnou sestřelit.

„Nemáme zde sice signál GPS. Ale to moc nevadí. Rusové stejně vysílají falešné souřadnice. Takže když dron ztratí signál, tak se nesnaží vrátit zpět k nám, ale letí na území nepřítele. To je mnohem horší než samotná ztráta spojení, protože se pak dostane do rukou nepřítele,“ popisuje operátor dronu.

Vojáci musí s drony manipulovat velmi rychle, aby zabránili lokalizování jejich pozice a následnému sestřelení. Ukrajinské i ruské jednotky používají drony především k navádění minometné a dělostřelecké palby na určené cíle.

„Je velmi dobré, když dron vydrží dva nebo tři týdny. Je skvělé, když dokáže splnit svůj vojenský úkol. Dron bez termokamery stojí 4000 až 5000 dolarů (zhruba 120 tisíc korun). S termokamerou pak okolo 8000 (zhruba 192 tisíc korun). Pokud dron najde nepřátelský tank a naše dělostřelectvo ho zasáhne, rozdíl v ceně mezi dronem a tankem je nesrovnatelný. Je to velmi efektivní,“ říká jeden z ukrajinských vojáků, který má na starosti zásobování jednotek novými drony.

Ukrajina používá k ničení ruských tanků a obrněné techniky také turecké drony Bayraktar. Ty se v posledních letech osvědčily v bojích proti ruským silám a působí jim citelné ztráty.

I Rusko má svá útočná bezpilotní letadla. K útoku na ukrajinské dělostřelecké pozice například použilo drony Orion a Kub.

Ukrajina proto musela posílit svou obranu i v tomto směru a tvrdí, že se jí podařilo sestřelit už 500 ruských dronů.

„Jakmile se ruský dron dostane do oblasti působení naší protivzdušné obrany, zaútočíme na něj. Obvykle se k sestřelení nejpoužívanějšího ruského dronu Orlan-10 používá raketový systém země-vzduch Osa. K sestřelení a ničení dronů používáme také elektronické výboje,“ uvedl na tiskové konferenci zástupce ukrajinské armády Jurij Ihnat.

Ukrajinští vojáci využívají i bezpilotní letadlo R-18, které dokáže shazovat na ruské jednotky granáty. Během války na Ukrajině tak dochází k zatím největšímu bojovému zapojení dronů v historii.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované