Hlavní obsah

Video: Válka na Ukrajině udělala z bratra a sestry nepřátele

Svět bez obalu: Televize Current Time natočila dokument Přetrhané vztahy. Přináší příběh bratra a sestry, ze kterých udělala válka na Ukrajině nepřátele.Video: RFE/RL

 

Reklama

Válka na Ukrajině přináší lidem nejenom smrt a fyzické utrpení, ale ničí i rodinné vztahy. S ukrajinskými sourozenci, kteří mají rozdílné názory na konflikt, natáčela televize Current Time.

Článek

„Před 24. únorem, předtím, než ta vaše zas**ná země zaútočila na tu moji, nikdo na nikoho nestřílel,“ říká v telefonickém rozhovoru s bratrem Jakovem jeho sestra Vika. 

„Dohodli jsme se, že o tom nebudeme mluvit. Co kur***, Viko, zase začínáš?“ odpovídá naštvaně Jakov.

Tato scéna je součástí dokumentu Přetrhané vztahy, který natočila televize Current Time a autorem je Andrej Lošak. Zprostředkovává divákům dva zcela odlišné pohledy na ukrajinskou válku, a to pohledem dvou ještě donedávna velmi blízkých lidí.

Vika a Jakov se narodili na Ukrajině. Vika ale žije v ukrajinském Charkově a Jakov se odstěhoval do Ruska, kde přijal i ruské občanství.

„Naši rodiče jsou bohužel v Mariupolu a nemohou odtud odjet. A já vím, že nemohou žít normální život, nebo dokonce jen existovat,“ říká v dokumentu Vika.

Její bratr byl přesvědčen, že Moskva zasáhne jen na východě Ukrajiny. „Když Rusko oznámilo, že se jeho armáda přesouvá na Ukrajinu, myslel jsem si, že půjdou jen do východních oblastí. Že tam udělají pořádek a hotovo. Ale myslím, že ti lidé, kteří rozhodují, nejsou hloupí,“ říká Jakov v reportáži.

Vika se snažila Jakova pomocí videí přesvědčit, že Rusové nezdráhají útočit i na civilní objekty.

„Poslala jsem mu fotografie Charkova, když první raketa dopadla poblíž obytného domu. Napsal mi: ‚To ale nebyl přímý zásah do budovy.‘ A já jsem mu odpověděla: ‚To je pravda.‘ Pak jsem mu poslala fotografii bytového domu, který byl zasažen raketou. Odpověděl: ‚Dobře, ale jak víš, že to udělalo Rusko?‘“

Podle Jakova věří jeho sestra lživým představám: „Ona věří, že Rusové jsou naprosto zlí a že nám vládne diktátor, který se zbláznil.“

Ruská státní propaganda tvrdí, že součástí speciální operace je očištění Ukrajiny od nacistů.

„Někomu, kdo nechce ani poslouchat, se nedá nic vysvětlit. Říká mi, že v Kyjevě jsou u moci nacisté. Řekla jsem mu: ‚Vždyť jsi tu žil, žijí tu tvoji nejbližší příbuzní. Viděl jsi mezi nimi nacisty?‘ “ uvádí Vika, která se snažila toto tvrzení bratrovi vyvrátit.

„Každý náš rozhovor končí negativně. Samozřejmě je to škoda. Je to moje sestra. Měl jsem ji moc rád, ale ona je teď na straně Ukrajiny,“ dodává zklamaně její bratr.

Pro Viku je velmi těžké sledovat, jak ruské jednotky ničí její zemi. Zvlášť bolestný je pro ni současný stav rodného Mariupolu, který je po těžkých bojích doslova srovnán se zemí.

„Pořád myslím na Mariupol, jak byl zelený, na teplá jara a léta. Když vidím, že je to teď celé spálené, nedokážu vyjádřit, jak je to bolestné. Je to moje rodné město,“ svěřuje se Vika.

Podle jejího bratra mohou za zničení přístavního města Ukrajinci. „Teprve čas ukáže, jestli to všechno stálo za to. Líbí se mi představa, že se Mariupol stane ruským městem s vyvěšenými ruskými vlajkami. Samozřejmě je těžké vidět své rodné město takhle zničené. Ale já mám na tuto situaci jiný názor. Velká část viny za zničení Mariupolu padá také na ukrajinské jednotky. Velká část. Nikdo nemůže říct, že neměly na výběr. Mohly se vzdát a pak by nebylo tolik obětí, samy by zůstaly naživu a město by přežilo,“ říká přesvědčivě Jakov.

Pro jeho sestru je nejhorší představa žít pod ruskou nadvládou. „Nebojím se vrátit se zase zpátky do Charkova a nechat se tam bombardovat; bojím se, že bych měla spát pod ruskou vlajkou.“

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované