Hlavní obsah
Online

Babišova vláda hlasování ustála. Podrželi ji komunisté

Přenos z jednání Poslanecké sněmovny.Video: Poslanecká sněmovna

 

Reklama

aktualizováno •

Pokus o vyslovení nedůvěry vládě jsme sledovali v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Pětici opozičních stran - ODS, TOP 09, lidovcům, Pirátům a Starostům - se ve čtvrtek nepodařilo najít dostatek hlasů k vyslovení nedůvěry vládě.

- Komunističtí poslanci odešli ze sálu, čímž de facto podpořili vládu Andreje Babiše. Bez poslanců za KSČM opoziční strany nedosáhly na 101 hlasů potřebných k vyslovení nedůvěry.

- Premiér Andrej Babiš přednesl velmi emotivní projev. „My v Česku nechceme žádný multikulturní, ekofanatický Pirátostán. Nechceme sdílet naše auta, naše byty, naši zemi. Nechceme, aby naši zemi řídit Evropský parlament, zelení fanatici, se kterými se Piráti spojili. Já jsem svrchovaný premiér této země,“ křičel premiér na poslance. Později na Twitteru obvinil Piráty, že lidem chtějí do bytu nastěhovat migranty.

- Prezident Miloš Zeman předem avizoval, že v případě vyslovení nedůvěry nechá kabinet Andreje Babiše dovládnout do voleb v demisi.

  • Online přenos končí

    Poslanci po 14 hodinách ukončili mimořádnou schůzi, online přenos končí.

  • Zodpovědnost za vládu nese i KSČM

  • Havlíček: Na tajtrlíkování nemáme čas

    Podle ministryně financí Aleny Schillerové je výsledek dobrou zprávu, že nepřijde politická krize. „Opozice chtěla exhibovat. Občané mi posílali celý den zprávy, děkuji za podporu, čerpám z toho energii. Ukázalo se, že opozice nemá plán B,“ uvedla Schillerová. Ministr průmyslu Karel Havlíček označil jednání za mnohahodinovou tiskovou konferenci bez publika. „Ani jejich vlastní poslanci je neposlouchali a nebyli přítomni. Nemáme čas, abychom někde tajtrlíkovali,“ řekl ministr.

  • Bartoš: Komunisté stále podporují vládu

    „Svolat tuto schůzi smysl mělo. I podle veřejného mínění má tato vláda důvěru 19 procent obyvatel. Ukázalo se, že komunisté stále podporují vládu Andreje Babiše. I tímto hlasováním vláda přijala zodpovědnost za nezvládnutou pandemii, lockdown i rozvrat veřejných financí,“ uvedl po jednání předseda Pirátů Ivan Bartoš.

  • Mělo to smysl, reaguje opozice

  • Pro bylo 89 poslanců

    Pro vyslovení nedůvěry vládě hlasovalo 89 poslanců. Proti bylo 82 poslanců.

  • Sněmovna nedůvěru vládě nevyslovila

    V Poslanecké sněmovně se nenašlo potřebných 101 hlasů pro vyslovení nedůvěry vládě. Babišův kabinet podrželi poslanci za KSČM, kteří odešli ze sálu.

  • Poslanci se pustili do hlasování

    Poslanci začali hlasovat. Každý z přítomných poslanců má vstát a říct, zda vyslovuje nedůvěru vládě, nebo ne.

  • Diskuze se blíží ke konci

    Diskuze na plénu se už pomalu blíží ke konci. Za pultíkem stojí předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která je zatím poslední přihlášenou. Poslance ještě čeká hlasování, které je u vyjadřování důvěry vládě jiné, než na běžných schůzích. Každý poslanec bude hlasovat zvlášť a veřejně.

  • Debata mezi poslanci se vyostřila

    I přes omezení doby diskuzních příspěvků si po deváté večer diskuzi pomocí faktických poznámek přivlastnil nezařazený poslanec Lubomír Volný. Dostal se do křížku třeba s poslankyní STAN Věrou Kovářovou. Ta na jeho dřívější vystoupení reagovala, že je pro ni lidský hnůj. Volný ji následně nařkl z toho, že se ve Sněmovně v minulosti pohybovala pod vlivem alkoholu. To vyprovokovalo předsedu STAN Víta Rakušana, aby se své stranické kolegyně zastal. „Já jsem se zapřísahal, že do této panoptikální diskuze vstupovat nebudu. Přesto se musím zastat své kolegyne. Neberte si do úst ženu, kolegyni z našeho klubu,“ vzkázal Volnému. Ten vyprovokoval poslance třeba útoky na Piráty, o kterých řekl, že do Sněmovny přinesli drogy a aroganci mladých bolševiků. „Pokud Piráti sednou někdy do vlády, bude to jako v roce 1948. Oni tady zřídí Gulag. Sice v něm budeme mít všichni 5G wifi, ale nikdo se z něj nedostane,“ řekl Volný. Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek požádal kolegy, ať diskutují jen k bodu vyslovení nedůvěry vládě a s Volným se nedohadují.

  • Poslanci si odhlasovali, že mohou zasedat i po půlnoci

    Poslanecká sněmovna si právě odhlasovala návrh svolávajících klubů, aby plénum mohlo zasedat i po 21. a 24. hodině.

  • Před vystoupením Volného byla zkrácena řečnická doba

    Na seznamu přihlášených řečníků je už jen poslední jméno - nezařazený poslanec Lubomír Volný. Tomu se minulý týden podařilo zablokovat jednání Sněmovny, když si k pultíku přinesl knihu a začal předčítat. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura proto nyní překvapil Sněmovnu návrhem na zkrácení řečnické doby na dvakrát 15 minut. Návrh byl přijat.

  • Předseda Sněmovny si na jednání nosí maskota

    Při dnešním jednání Poslanecké sněmovny zaujala na pultíku předsedajícího Sněmovny drobná plyšová hračka. K jejímu vlastnictví se přiznal předseda Sněmovny Radek Vondráček. Plyšový maskot je z dílny nadace Korunka, která pomáhá především různě nemocným a hendikepovaným dětem, ale i seniorům. „Korunce fandím. Maskota tam mám už delší dobu, jen dnes jsem ho jinak posadil,“ řekl Vondráček Seznam Zprávám.

  • Maláčová: Odchod z vlády by byl nezodpovědnost

    Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová uvedla, že několikrát vážně zvažovala odchod z vlády. „S příchodem covidu to pro mě skončilo a odchod z vlády bych považovala za nezodpovědný. Čtyři měsíce před volbami považuji vzhledem k tomu, jaké je rozložení hlasů v Poslanecké sněmovně, a k tomu, co řekla KSČM, za promarněný den, je to promarněný čas,“ uvedla Maláčová.

  • Ze sálu odejdou i dva nezařazení poslanci

    Kromě komunistů odejdou ze sálu i dva nezařazení poslanci Marian Bojko a Lubomír Volný. „My chceme, aby si to premiér se sociálními demokraty vyžrali až do konce. Ne že nastoupí úřednická vláda a premiér si bude jezdit po republice a dělat kampaň,“ uvedl Bojko.

  • Poslankyně řečnila bez roušky, muselo se dezinfikovat

    Poslankyně hnutí Trikolóra Zuzana Majerová Zahradníková na plénu vystoupila bez respirátoru i roušky. Řečniště muselo být dezinfikováno. Předsedající schůze vyzval poslankyni, aby si ústa a nos zakryla, jinak jí bude muset udělit důtku. Majerová argumentovala, že má negativní test.

    Tři nezařazení poslanci z hnutí Trikolóra budou hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě. Jejich šéfka Majerová Zahradníková však upozornila na to, že to neznamená souhlas s opozicí, která dnešní schůzi svolala. „My vládě důvěru vyslovit nemůžeme, ale z naprosto rozdílných důvodů. Opozice a její hejtmani kolaborovali s vládou, i účastí na totalitním pandemickém zákonu, který jen navazuje na nouzový stav,“ uvedla.

  • Výborný: Mám toho už plné zuby

    Poslanec a bývalý předseda lidovců Marek Výborný se ohradil proti výpadům koaličních poslanců, kteří opozici a její návrhy označují za nekonstruktivní. „Já bych opravdu poprosil, abyste nás přestali školit v tom, jak máme nebo nemáme být konstruktivní. Nelžete tady, že jsme nepřicházeli s konstruktivními návrhy, Babišem počínaje a Nacherem konče. Mám toho už plné zuby,“ rozezlil se Výborný.

  • Sněmovna je poloprázdná

    Poslanci i nadále jednají, v sále není ani polovina poslanců. Prázdné jsou i sněmovní kuloáry.

    Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

    Opuštěné kuloáry.

    Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

    Opuštěné kuloáry.

    Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

    Opuštěné kuloáry.

  • Poslankyně Černochová chtěla přerušit jednání

    Na jednání není přítomen žádný ministr. Poslankyně Jana Černochová navrhla přerušit jednání do doby, než bude přítomna alespoň polovina členů vlády. Návrh ale neprošel.

  • Poslankyně ministryni: Děláte ze sebe diblíka na Instagramu

    Poslankyně Jana Černochová (ODS) reagovala na dřívější prohlášení ministryně financí Aleny Schillerové, že opozice dnešní schůzi svolala jen proto, aby se dostala do médií. „Paní ministryně, lepší být v seriózních zprávách než ze sebe dělat diblíka na Instagramu,“ řekla Černochová za potlesku poslanců z opozice.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy