Hlavní obsah

Rakousko zvažuje povinné respirátory FFP2, ministr se bojí mutace

Foto: Profimedia.cz

Zleva rakouský kancléř Sebastian Kurz a ministr zdravotnictví Rudolf Anschober.

Reklama

Rakousko po vzoru Bavorska uvažuje o zavedení povinnosti nošení respirátorů třídy FFP2. Podomácku vyrobené roušky by už nestačily.

Článek

Bavorská zemská vláda v úterý rozhodla, že se od příštího týdne budou muset v obchodech a v hromadné dopravě nosit respirátory. Podobný krok teď zvažuje rakouský kabinet. Důvodem je šíření mutace koronaviru, která byla poprvé odhalena ve Velké Británii. V Rakousku se už potvrdily čtyři případy nakažlivější verze viru a dalších 70 případů se zkoumá.

„Mutace se teď v Evropě šíří extrémně rychlým tempem, šíření je opravdu masivní,“ uvedl ve středu znepokojený rakouský ministr zdravotnictví Rudolf Anschober za Zelené. Vyjádřil proto pochybnosti o tom, že současná přísná omezení skončí v Rakousku 24. ledna, jak se zatím plánuje. O prodloužení vláda rozhodne tento týden.

V úvahu připadá také zavedení povinnosti nosit respirátory FFP2, které před infekcí chrání lépe než látkové nebo jednorázové roušky. Zatím není jasné, jestli by taková povinnost platila obecně. Otázkou je podle Anschobera, zda by byl na trhu dostatek respirátorů a jestli by byly pro obyvatele finančně dostupné. V drogeriích a lékárnách se jejich cena pohybuje až kolem šesti eur za kus.

Od Vánoc platí povinnosti nosit respirátor při návštěvě lyžařských areálů, respektive využití lanovky. V prosinci vláda oznámila, že lidé starší 65 let dostanou deset respirátorů zdarma. Balíček došel zhruba zatím jen bezmála polovině seniorů.

Uzavření přechodů s Českem a Slovenskem

Kvůli obavám ze šíření nakažlivější varianty koronaviru Rakušané v noci ze středy na čtvrtek uzavřeli 45 menších hraničních přechodů s Českem a Slovenskem. Už v sobotu Rakousko kvůli vysokému počtu nakažených koronavirem obnovilo na hranicích s Českem a Slovenskem kontroly.

Agentura APA připomněla, že Česko, které má 10,7 milionu obyvatel, i Slovensko, které má 5,5 milionu obyvatel, hlásí v posledních týdnech vysoké přírůstky počtu nakažených koronavirem.

Ministr zdravotnictví Anschober ve středu navíc varoval, že se na Slovensku šíří „britská mutace“ koronaviru. Počty nakažených tímto virem jsou podle Anschobera na Slovensku „alarmující“.

Reklama

Související témata:

Doporučované