Hlavní obsah

Na Praze 15 chtějí vládnout s podporou SPD. Nepřijatelné, odmítá to Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Propagační materiály SPD.

Reklama

Předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil pro Seznam Zprávy uvedl, že koalice s SPD je nepřijatelná. Od kolegů z Prahy 15 bude chtít vysvětlení.

Článek

Zastupitelstvo Prahy 15 ve středu zvolilo nového starostu a místostarosty. Menšinová koalice ODS, TOP 09, ANO a Nezávislých vznikla pouze díky hlasům SPD.

Jedná se o výsledek snahy zůstat u moci, ačkoli voliči dali hlas změně. Totiž:

Představitelé ODS, TOP 09 a ANO vládli Praze 15 i v minulém volebním období. „Patnáctka náš domov“, tedy koalice KDU-ČSL a Zelených, je dlouhodobě obviňovala z toho, že nehájí zájmy občanů a místo toho jdou na ruku developerům. Kritika měla u voličů silnou odezvu – vládnoucí koalice ve volbách ztratila 7 z 19 mandátů. „Patnáctka náš domov“ naopak přesvědčivě zvítězila.

Mandáty v Praze 15

  • Patnáctka náš domov (Zelení a KDU-ČSL) - 12
  • Společně pro Prahu 15 (ODS a TOP 09) - 7
  • ANO - 5
  • Piráti - 3
  • SPD - 2
  • Nezávislí - 2

Celkem: 31

Vítězná „Patnáctka“ začala po volbách jednat s Piráty, dohromady ale dali jen 15 hlasů v 31 členném zastupitelstvu. Místo toho nakonec vznikla široká koalice ODS a TOP 09, ANO a Nezávislých.

Plus se opírá o dva hlasy SPD, díky kterým má nejtěsnější možnou většinu v zastupitelstvu.

SPD za odměnu získala placený post předsedy kontrolního výboru. Obvykle tuto pozici obsazuje zástupce největší opoziční strany, což je Patnáctka náš domov. Zastupitelé Pirátů a Patnáctky při volbě starosty a místostarostů na protest odešli ze sálu.

Foto: Facebook / Piráti Praha 15

Pro kandidáty ANO, ODS, TOP 09 a Nezávislých hlasovali i oba zastupitelé SPD.

Praha 15 se rozkládá na jihovýchodě Prahy. Zahrnuje katastrální území Horních Měcholup a Hostivaře. Zároveň je obcí s rozšířenou působnosti pro Dolní Měcholupy, Dubeč, Petrovice a Štěrboholy. V městské části žije zhruba 35 000 lidí.

Pospíšil: Budeme chtít vysvětlení

Spolupráce s SPD je pro demokratické politické strany ožehavé téma. Když se v Plzni snažili Piráti, STAN a ANO domluvit na menšinové koalici s podporou Okamurovců, zasáhli předsedové obou vládních stran – Ivan Bartoš a Vít Rakušan přesvědčili své spolustraníky ze západu Čech, aby nestavěli menšinovou koalici závislou na hlasech lidí zvolených za SPD. V Plzni nakonec koaliční smlouvu uzavřela čtyřkoalice ANO, Piráti, STAN a Pro Plzeň.

Předseda pražské organizace TOP 09 Jiří Pospíšil pro Seznam Zprávy uvedl, že koalici s podporou SPD bude řešit krajská organizace strany.

„Koalice TOP 09 a SPD je nepřijatelná, budeme se tedy touto věcí zabývat na krajské úrovni a budeme chtít od našich kolegů vysvětlení,“ napsal redakci Pospíšil.

Redakce shání také vyjádření předsedy pražské organizace ODS Marka Bendy.

Premiér a lídr Spolu Petr Fiala (ODS) v září v rozhovoru pro iRozhlas.cz řekl, že by se koalici Spolu a SPD snažil svým kolegům rozmluvit. Zároveň ale řekl, že jednání na místní úrovni je v kompetenci místních politiků.

Foto: Mapy.cz

Praha 15 zahrnuje katastrální území Horních Měcholup a Hostivaře. Zároveň je obcí s rozšířenou působnosti pro Dolní Měcholupy, Dubeč, Petrovice a Štěrboholy.

„Nepochybně je na jednotlivých reprezentacích naší strany, koalice Spolu, aby rozhodovaly o tom, s kým půjdou do koalice. Druhá věc je, že naši představitelé sami od sebe nevytvářejí koalice s komunisty a s SPD. Ale kdyby takové pokušení někde bylo, tak bych se nepochybně snažil kolegy přesvědčit, aby takovou koalici nevytvářeli. Myslím, že to je něco, co naši voliči jednoznačně nechtějí. Ale důležité je, že u nás v demokratické straně to hlavní rozhodnutí, jak se budou vytvářet koalice, je na místních organizacích,“ řekl Fiala.

Naopak hnutí ANO si podporu SPD opakovaně vyzkoušelo i na vládní úrovni. Menšinová vláda ANO a ČSSD se formálně opírala o podporu KSČM, v některých důležitých hlasováních ale zafungovalo pragmatické spojení ANO-KSČM-SPD.

Ani předseda pražské organizace ANO Ondřej Prokop nevidí ve spolupráci s SPD problém.

„My v hnutí ANO nediktujeme jednotlivým oblastním organizacím, s kým udělat koalici a s kým nikoliv. Komunální politika je v první řadě o lidech, programu a o nějaké společné vizi, jak by městská část měla vypadat a rozvíjet se,“ uvedl pro Seznam Zprávy Prokop.

Reklama

Doporučované