Hlavní obsah

Japonsko hlásí rekordní počty nakažených, olympiáda ale zatím v ohrožení není

Foto: Profimedia.cz

Letní olympijské hry mají v Tokiu začít 23. července.

Reklama

Japonsko má ve čtvrtek vstoupit do nouzového stavu. Odborníci žádají přísná opatření, vláda se bojí dopadů na ekonomiku. S letním termínem odložené olympiády ale japonské úřady stále počítají.

Článek

Japonské úřady hlásí v posledních dnech prudký nárůst onemocnění nového typu koronaviru. Epidemická situace v zemi vycházejícího slunce je nejhorší od začátku pandemie. Vůbec poprvé Japonsko ve středu zaznamenalo denní nárůst přesahující 5 tisíc nových případů.

Tokio a řada dalších prefektur hlásí denní maxima jen den předtím, než hlavní město a okolí mají vstoupit do nouzového stavu. V třicetimilionové metropoli přitom vyšlo ve středu rekordních 1591 pozitivních testů. Vzrostl i počet těžce nemocných. Úřady informují o počtu 113 osob ve vážném stavu. Alarmující jsou i maxima v denním nárůstu počtu úmrtí.

Hlavní město Japonska reagovalo na tamní poměry rychlé šíření nákazy zavedením nejvyšší, čtyřstupňové výstrahy. Zároveň požádalo, společně se třemi sousedními prefekturami, centrální vládu o zavedení stavu nouze. Japonský premiér Jošihide Suga zpřísnění opatření kvůli obavě o dopadu na ekonomiku nejdříve odmítal, zdá se ale, že ve čtvrtek vláda přechod do stavu nouze přeci jen oznámí.

Tamní ministerstvo zdravotnictví na zhoršení epidemické situace reagovalo uspořádáním poradní konference odborníků na infekční nemoci. Ti na schůzi vyjádřili obavu z rychlosti šíření epidemie a požádali o přísnější a déle trvající opatření.

Nutno podotknout, že v boji s nákazou si země vycházejícího slunce v mezinárodním kontextu vede velmi dobře. Jako příklad lze použít právě středeční počty nakažených. Japonsko se 126 miliony obyvatel poprvé od začátku pandemie přesáhlo denní přírůst 5 tisíc nakažených. Oproti tomu 10milionová Česká republika zaznamenala rekordní počet 17 tisíc nakažených.

Aktuální situace v Japonsku ale i tak přidělává vrásky na čele organizátorům olympijských her. Ty mají začít 23. července a oheň nad Tokiem má uhasnout 8. srpna. Původně se olympiáda měla pořádat již minulý rok, kvůli pandemii ale Mezinárodní olympijský výbor největší sportovní akci světa o rok přesunul.

V současné době pořádání her v ohrožení není. Japonsko i MOV s olympiádou napevno počítají. Přípravy na zahájení celosvětového sportovního svátku tak stále probíhají.

Reklama

Doporučované