Hlavní obsah

Rusové nahradili neúspěšné velitele. Neštítí se ničeho, vysvětluje Šedivý

Hostem Výzvy byl generál Jiří Šedivý.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Rusko ve válečných ziscích selhává a Ukrajina je úspěšná, prohlásil v pondělí americký ministr zahraničí Blinken po návštěvě Kyjeva. Celý svět přesto řeší, co invaze na Ukrajinu znamená pro jeho bezpečnost a kam Rusko může zajít.

Článek

Před dvěma měsíci vstoupily první ruské tanky na ukrajinské území. Po dlouhých týdnech bojů získali Ukrajinci zpět Kyjevskou oblast, mezitím ale opět začala ruská ofenziva na Donbas. A zatímco Ukrajinci odrážejí ruské útoky a kousek po kousku osvobozují svá města, v nichž často odhalují hrůzné následky válečných zločinů ruské armády, světoví lídři řeší, jak zemi pomoci. A jak posílit bezpečnost nejen v Evropě, ale na celém světě.

Pomoci Ukrajině vojensky na místě přesto není snadné. Jelikož není členem NATO, přímá pomoc není možná, a členské státy tak posílají zbraně a vojenské vybavení na obranu. Zbraně a vojenské ochranné pomůcky nakupují ze svého rozpočtu Evropská unie, USA i další státy a významnou pomoc nedávno poslalo i Česko.

Jsou Ukrajinci v bojích opravdu úspěšní a kde může mít ruská agrese své hranice? Jak nejlépe posílit obranu Evropy a co světu ukázala válka na jejích hranicích? A jak zhodnotit dosavadní průběh bojů i pomoc Ukrajině? A jak zapůsobí „zbraň“, ke které Rusko sáhlo v posledních hodinách, když omezilo tok plynu do Polska a Bulharska?

Na to jsme se ptali bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiřího Šedivého.

Vzhledem k situaci na hranicích Evropy se České republika nedávno rozhodla posílit i vlastní obranu, ministryně obrany Jana Černochová (ODS) požádala o mimořádné zvýšení rozpočtu ministerstva obrany na urgentní nákupy vojenského vybavení. Minulý týden už ministryně jednala o nákupu amerických vrtulníků v USA, ale také o budoucí vzájemné obranné dohodě mezi Českem a Spojenými státy. Sama by přitom byla pro vojenskou základnu USA v Česku.

Proč Česko dosud dohodu s USA nemělo a byla by přítomnost amerických vojáků na českém území výhodou? A jaká technika české armádě chybí?

Celý rozhovor najdete v úvodním videu. Přepis nábídneme v nejbližších dnech.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované