Hlavní obsah

Překopeme volby, slibuje koalice Pirátů a STAN

Foto: facebook.com/starostove

Předsedové STAN a Pirátů, zleva Vít Rakušan a Ivan Bartoš.

Reklama

Koalice Pirátů a STAN dnes odstartuje předvolební kampaň a zveřejní své volební priority a program. V nich budou i plánované změny ve volebním systému. Malé obce by měly volit starostu přímo, připravuje se i internetové hlasování.

Článek

Korespondenční volby, volby přes internet, volba s předstihem, ale i změny ve sčítání hlasů či zjednodušení systému komunálních voleb. S tím jde do letošních sněmovních voleb koalice Pirátů se Starosty a nezávislými. Slibují si od toho šetření peněz státu i času voličů, ale také efektivnější správu voleb.

Velkým třeskem by měla být změna v organizaci komunálních voleb. Koalice tam chce navrhnout zjednodušení systému voleb do obecních zastupitelstev tak, aby v menších obcích kladly důraz více na individuální kandidáty než na stranickost.

V malých obcích, kde stranická příslušnost není tak důležitá jako ve velkých městech, by si tak voliči přímo volili toho, kdo se postaví do čela obce. Volič podle tohoto návrhu bude více vědět, co se stane s jeho hlasem.

Jak poznat, která obec je dostatečně malá na to, aby volila individuálně? Podle poslance STAN Petra Gazdíka by si o tom menší obce de facto rozhodly samy. Hranice bude dobrovolná.

„My neřekneme, co je a co není malá obec. Za nás je malá obec ta, která nemá radu. Rozhodnou se pro to tedy sami. Vždy předchozí zastupitelstvo před volbami stanoví počet zastupitelů, pokud ji stanoví nižší než 15, obec nemá radu,“ vysvětluje Gazdík. Termín pro vytvoření srozumitelného systému komunálních voleb si koalice nastavila na dva roky.

Anketa

Chtěli byste si starostu volit přímo?
Ano
66,5 %
Ne
33,5 %
Celkem hlasovalo 7301 čtenářů.

Volební změna, kterou chtějí Piráti se STAN po volbách prosazovat, se dotkne třeba i sčítání hlasů. Současné sčítání přímo ve volebních místnostech by mělo skončit. Nahradila by ho velká sčítací centra, do nichž by se urny svážely.

„V řadě volebních komisí se uplatňuje praxe ‚nějak se to spočítá a půjde se domů, pokud to nesedí, tak to nějak dovymyslíme‘. Tento fakt narušuje důvěryhodnost voleb. Prosadíme sčítání hlasů ve velkých sčítacích centrech vyškolenými osobami pod dozorem kamer, mezinárodních pozorovatelů a zástupců stran,“ slibují před volbami Piráti a Starostové.

Představa je zatím taková, že sčítací centra by měla vznikat na úrovni obcí s rozšířenou působností. Tam by se zavezly zapečetěné urny a do sčítání hlasů by se pustili vyškolení sčítací komisaři.

„Myslím si, že bude kvalita sčítání vyšší, když ho budou dělat odpočatí lidé ve sčítacích komisích,“ říká pirátský místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal, který je garantem tématu.

Naráží tak na stávající praxi, kdy volební komise sčítají hlasy po dvou dnech poctivě strávených ve volební místnosti, kde po velkou část času různými způsoby zahánějí nudu.

Nejen kvůli efektivitě voleb koalice také navrhuje, aby volby do budoucna byly pouze jednodenní. Státní kase by to podle Gazdíka ušetřilo peníze.

Lidé, kterým by nevyhovoval zvolený termín, by si mohli na Czech Pointech vyřídit voličské průkazy, nebo by mohli využít takzvaných voleb s předstihem. Jednalo by se o podobný systém, jaký si loni na podzim vyzkoušeli voliči v karanténě nebo izolaci, kteří nemohli jít do krajů odvolit do běžné volební místnosti. Mimořádných volebních míst by bylo omezené množství, aby nevzrostly náklady na přípravu voleb.

Pro sněmovní, prezidentské a evropské volby chtějí zavést také korespondenční volbu takzvanou formou dvou obálek pro Čechy žijící v zahraničí.

„V zahraničí žije více než půl milionu Čechů, přesto bylo například při posledních volbách prezidenta v roce 2018 odevzdáno pouhých 18 tisíc hlasů,“ upozorňuje koalice na to, že řada Čechů bydlí daleko od zastupitelského úřadu a dostat se k volbám je pro ně časově i finančně náročné. Proto nevolí.

Zaregistrovaný volič, který si s dostatečným předstihem vyřídí voličský průkaz, vloží obálku s hlasovacím lístkem do druhé, větší obálky a přiloží k ní i svůj voličský průkaz a vše zašle na zastupitelský úřad.

Volební komise na zastupitelském úřadě otevře větší obálku, zkontroluje totožnost voliče přes voličský průkaz, který klasicky zaeviduje, a obálku s hlasem, do které komise nenahlíží, vhodí do urny. Princip tajnosti hlasování se tak nenaruší.

Do budoucna by chtěli Starostové s Piráty rovněž zahájit přípravu voleb po internetu. Na to si ale dali delší čas na přípravu. Slibují, že nespustí internetové volby, dokud budou existovat jakékoliv pochybnosti o jejich bezpečnosti.

Reklama

Doporučované