Hlavní obsah

Slavia jde na Leicester. Trpišovský ví, kudy vede cesta k úspěchu

Foto: Profimedia.cz

Slavia se v pražském Edenu proti Leicesteru představí ve čtvrtek od 18:55. Lišky musely kvůli zápasu v Praze dostat speciální povolení.

Reklama

Pro pražskou Slavii dvojzápas roku, pro Leicester další těžké klání před sérií jiných náročných zápasů v Premier League. Anglický celek zažívá vynikající sezónu. Slávisté ale nejdou proti Vardymu a spol. do předem ztracené bitvy.

Článek

Leicester City dokázal v sezoně 2015/16 kromě správné výslovnosti vlastního jména naučit milovníky fotbalu a překvapení po celém světě hned několik pravd. Dosažení vítězství v nejsledovanější fotbalové soutěži světa Premier League s kurzem 5000:1 před začátkem soutěže neoddiskutovatelně patří k největším zázrakům sportovní historie.

Leicester City od své senzační korunovace v Premier League navíc jako brand vyrostl do výšin nebeských. Od nástupu manažera Brendana Rodgerse k Liškám v únoru 2019 se pouze anglickým hegemonům z posledních let, Manchesteru City a Liverpoolu, podařilo nasbírat v Premier League víc bodů než právě Leicesteru.

V poslední „pětiletce“ Premier League by se Leicester City v celkovém pořadí umístil na krásném 7. místě. V loňské sezóně měl LCFC vyloženě smůlu, když po dlouhé „okupaci“ 2. místa nakonec po neúspěšných posledních kolech skončil až pátý.

Z vizitky průměrného celku anglické Championship (2. nejvyšší soutěže) urazil Leicester City v poslední dekádě ohromnou cestu. Posuďte sami. Novodobou Premier League dokázal vyhrát jako teprve 6. klub (o 4 roky před samotným Liverpoolem), ve své premiérové sezoně v Lize mistrů doputoval až do čtvrtfinále, exponenciálně znásobil veškeré druhy vlastních příjmů, vybudoval luxusní akademii, udržel si navzdory enormnímu zájmu velkoklubů své největší opory útočníka Jamieho Vardyho a brankáře Kaspera Schmeichela a dokázal nahradit odchody jiných hvězd stejně kvalitními příchody. Navíc se stal 7. anglickým klubem v žebříčku globálního dosahu na sociálních médiích a přirostl k srdci milionům nových fanoušků.

Zásadní zlom v moderních dějinách klubu nastal s příchodem nového majitele paralelně řídícího thajský bezcelní obchodní kolos King Power, Vičaje Srivaddhanaprabhy. Oblíbený Thajec tragicky zahynul 27.10. 2018 při havárii vrtulníku v bezprostřední blízkosti domácího stadionu Lišek. Vičaj, podle magazínu Forbes ve své době 5. nejbohatší Thajec, společně se svou rodinou v poslední dekádě vyšlechtil do té doby hibernující Lišky z Leicesteru na obávané šelmy.

Protivník pražské Slavie v prvním vyřazovacím kole playoff Evropské ligy vyniká propracovaným stylem rychlého fotbalu. „Leicester hraje takový pragmatický fotbal. Zaměřují se na to, aby především neinkasovali. Pokud to jen trochu jde, snaží se využívat rychlé protiútoky,“ charakterizoval fotbalovou filozofii Lišek ve speciálním díle podcastu Angličan na Seznam Zprávách kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

Častým zakončovatelem smrtících brejků je přitom nejčastěji milovník oslav s rohovými praporky Jamie Vardy, jenž odmítl po mistrovské sezoně přestoupit do Arsenalu. Čtyřiatřicetiletý útočník, který ještě před 10 lety nastupoval až v 7. anglické lize a vydělával si na živobytí manuální prací v továrně, vtiskl svým příchodem v roce 2012 Leicesteru DNA vlastní krve. Vítězná mentalita v kombinaci s pracovitostí, efektivitou, dravostí, chytrostí a rychlostí – Vardyho rukopis v procesu absolutní transformace Lišek nelze přehlížet.

„Existují líbiví hráči a nebezpeční hráči. Vardy patří mezi nejnebezpečnější hráče vůbec. Jeho největší zbraní je načasování sprintových náběhů na ofsajdové lajně. V určitém smyslu jsou na něm v Leicesteru tak trochu mentálně závislí. Při jeho absenci jdou výkony záložníků Maddisona nebo Barnese strmě dolů,“ přiblížil v rozhovoru s Jiřím Hoškem vliv stěžejní postavy soupeře Trpišovský.

„Je to podobné, jako kdybych měl říct Messi – Barcelona, Ronaldo – Juventus. Když je ten hráč na hřišti, jsou u něj dva tři protihráči. On na sebe přirozeně váže pozornost a umožňuje tak vyniknout i spoluhráčům okolo sebe,“ dodal kouč sešívaných.

„Za mě je Premier League nejnáročnější klubová soutěž na světě. Jako favorita Evropské ligy bych si vybral jeden z celků PL. Osobně jednoho z dvojice Manchester United – Leicester, se kterým se máme tu čest utkat,“ uvedl s pokorou ve Fortuna podcast Speciál předseda představenstva SK Slavia Praha Jaroslav Tvrdík.

Jiří Hošek, autor podcastu Angličan, v rozhovoru s Jindřichem Trpišovským upozornil na fakt, že Leicester v aktuálním ročníku Premier League ze standardních situacích vyloženě nehrozí, přičemž už inkasoval pár branek z takových situací naopak sám. „Vstřelili jenom jednu branku, a to po rohových kopech, nebo po útočných standardních situacích. U těch obranných standardních situací hodně rozhoduje, jestli je na hřišti Evans, protože to je nejlepší hlavičkář z toho týmu a má i skvělý timing,“ analyzoval v Angličanovi svého soupeře Jindřich Trpišovský.

V hledání slabin ve hře Lišek dobře poslouží analýza domácího prohraného duelu s West Hamem v poměru 0:3, na kterém se podíleli i bývalí slávisté, Tomáš Souček s Vladimírem Coufalem. „Já si myslím, že oni mají dost problém v zápasech, kdy hrají s týmem, který je hodně pasivní, nebo se netlačí do útoku. To je umocněné ještě tím, když inkasují první branku a soupeř se hodně zatáhne a oni musí hrát do plné obrany,“ popisoval ideální scénář pro utkání dvojzápasu Evropské ligy slávistický lodivod.

Možné rozhodující faktory

Letos po vzoru mnohých rivalů z Premier League ani Lišky z Leicesteru neunikly řádné decimaci kádru v podobě nárůstu počtu vážných zranění. Poslední týden si zpřetrhal vazy v koleni v letošní sezoně klíčový univerzál James Justin, na jehož nebezpečné atributy upozorňoval v Angličanovi Jindřich Trpišovský. Podle něj jsou slávisté na dvojutkání velmi důkladně připraveni i vzhledem k brzkému vylosování. „Měli jsme možnost vidět víc jak patnáct zápasů Leicesteru od té doby vylosování. Navíc hráli samozřejmě s různými soupeři, doma, venku a s různými styly.“

Slavia je v pohárech ve srovnání s aktuálním kádrem Leicesteru ostřílenějším celkem. Prošla si se vztyčenou hlavou loňskou skupinou smrti v Lize mistrů, letos v Evropské lize rozhodně nepředvádí horší výkony a díky specifickým podmínkám výrazně ovlivňujícím délku pobytu Lišek v Praze by se přece jen dalo hovořit o vyrovnaném měření sil.

Ačkoliv slávisté nejsou před dvojzápasem kurzovými favority, Luděk Staněk i Karel Tvaroh se v posledním díle podcastu Angličan shodují, že šanci na postup mají právě díky okolnostem poměrně velkou. „Hezky zní, když se mluví o dvojzápase Slavie s Leicesterem, že to je 50:50. To zní odvážně a mně se to líbí. Není zrovna časté, abychom se v českém fotbale před konfrontací s týmem hrajícím na špici Premier League bavili o tom, že to je 50:50,“ šíří optimistickou náladu Jindřich Trpišovský.

Ve speciálním díle podcastu Angličan se slávistickým trenérem Trpišovským dokonce padla sázka, že pokud se sešívaným podaří přes Leicester postoupit, povede Jiří Hošek, věrný fanoušek Tottenhamu Hotspur, příští rozhovor s koučem sešívaných v dresu úhlavního nepřítele Spurs, tedy Arsenalu. O co víc, Jindřich Trpišovský na otázky bude odpovídat do půl těla.

Anketa

Povede se Slavii přes Leicester postoupit?
Ano
60,2 %
Ne
39,8 %
Celkem hlasovalo 1285 čtenářů.

Reklama

Doporučované