Hlavní obsah

Testování ve školkách? Učitel bude jen pozorovat rodiče z dálky

Foto: Profimedia.cz

Plán návratu dětí do škol má tři fáze. V první fázi by se mohl vrátit první stupeň základních škol a předškolní děti.

Reklama

Podmínkou návratu dětí do mateřských škol je testování dvakrát do týdne. „Učitel v žádném případě na naší škole testovat nebude,“ tvrdí jeden z ředitelů. Bojí se, že by rodiče mohli školu žalovat za ublížení na zdraví.

Článek

Předškoláci, s jejichž návratem do školek se počítá od 12. dubna, budou moci být ve skupinách pouze do patnácti dětí. Musí se rovněž dvakrát do týdne otestovat antigenními testy. Otázkou je, kdo bude antigenní test dětem provádět. Například ředitel mateřské a základní školy v moravských Miloticích Anton Ivánek v tom má jasno.

„Učitel v žádném případě na naší škole testovat nebude, pouze bude asistovat zpovzdálí dvou metrů. Nechci se dočkat toho, že mě bude někdo žalovat, že jsem ublížil nějakému dítěti,“ vysvětluje Seznam Zprávám. Děti budou podle něj testovat jejich rodiče. V jeho případě se to týká 22 dětí, které spadají do předškolního věku.

„Testovat je budeme v tělocvičně. Rozdělíme ji na čistou zónu a špinavou zónu. Do špinavé zóny budou moci rodiče a tam si své děti budou testovat,“ pokračuje Ivánek. Obecně testování vítá, ale raději by volil spíše PCR testy, které jsou podle něj mnohem spolehlivější.

„Bojím se spíš následků, které mohou vzniknout pro moje zaměstnance. Sám jsem si covid prožil a vím, co je to za svinstvo,“ říká Ivánek. „Jsem rád, že děti přijdou, pokud se ale někdo nakazí, budu muset školu zase zavřít,“ vysvětluje.

Přiznává, že učitelé sami mají z onemocnění strach, protože mnohdy patří do ohrožené skupiny. Ani očkování zatím jeho zaměstnance neochrání. Z 25 učitelů dostalo první dávku pouze pět. „Asi se někde zacpala dálnice D1 a z Prahy nebo Brna se nedostaly do hodonínského okresu vakcíny,“ žertuje ředitel.

Podle Terezy Valkounové, předsedkyně Asociace lesních mateřských školek, si bude každá školka řešit testování podle sebe. „Samotné testování je pro nás pochopitelnou podmínkou toho, abychom se mohli vracet do kolektivu. Ale přijde nám škoda, že je to pouze jediná cesta. Bylo by dobré mít více možností a variant testování pro případ, kdyby rodič nechtěl přijmout tu státem dotovanou cestu a sám si například zaplatil a pořídil vlastní testy,“ vysvětluje.

Některé školky děti podle věku nerozdělují

Pro lesní školky je navíc problém rozdělení na předškolní a mladší děti. Ministerstvo školství zatím nezveřejnilo konkrétní věk dětí, kterých se týká návrat do školek, mělo by se ale jednat o předškolní děti. Ostatní by se podle informací, které Ministerstvo školství poskytlo Seznam Zprávám, měly vracet až ve třetí fázi. Některé mateřské školky ale své žáky nerozlišují do věkových skupin. Často se jedná o menší školky nebo lesní školky.

„To nám přesně běží hlavou – my děti podle věku nerozdělujeme. Máme smíšené skupiny, které jsou většinou do šestnácti dětí, takže se blížíme počtu, který ministerstva školství a zdravotnictví definovala jako bezpečný,“ vysvětluje Tereza Valkounová. Rozdělení podle věku jí tak vůbec nedává smysl. „Předškoláky máme ve skupině zhruba tři až čtyři,“ podotýká.

Podle Valkounové navíc děti z lesních školek nedostávají tak často koronavirus jako děti z normálních školek a ani ho, jak tvrdí, tolik nepřenáší. „Máme srovnání lesních školek a běžných mateřských školek, porovnávali jsme množství karantén. Tím, že jsme venku a máme také poměrně málo početný kolektiv, výskyt onemocnění je u lesních školek výrazně nižší,“ míní. „Čerstvý vzduch a sluníčko přispívá k lepší imunitě a menšímu přenosu jakéhokoliv onemocnění,“ dodává. Uvítala by proto nějaké zvýhodnění pro děti, které pobývají venku.

Věk nehraje roli

Podle zástupců školek pak věk v onemocnění nehraje žádnou roli. „Děti, které onemocněly covidem, byly různě staré a věkově to nelze úplně rozlišit,“ vysvětluje ředitel školky v Miloticích. Podle něj se nakazí čtyřleté dítě stejně jako šestileté.

Rozdělení dětí na předškolní a mladší přináší i další problém. Některé učitelky v mateřských školkách mají děti ve věku, který nespadá do předškolního, a musí tak čerpat ošetřovné. V Miloticích by to ale neměl být problém. „Na ošetřovném mám jednu učitelku, ale i kdyby jich bylo více, máme ještě asistentky, takže bychom to řešili takto,“ vysvětluje Ivánek.

Potýká se však s jiným problémem. „Ode dneška nám padla kuchyň kvůli koronaviru, takže nemáme kde dětem připravovat jídlo. Pokud tedy děti nastoupí 12. dubna, budeme mít pouze do dvanácti, protože dětem nemá kdo vařit obědy,“ uzavírá.

Reklama

Doporučované