Hlavní obsah

Zabijačka kancléře Mynáře má první dohru, dostal pokutu. Nemusí být poslední

Foto: Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Vratislav Mynář v hospodě, která je součástí penzionu v Osvětimanech.

Reklama

Veterináři potrestali kancléře Vratislava Mynáře za to, že nezaregistroval chov prasete.

Článek

Zabijačka hradního kancléře Vratislava Mynáře během nouzového stavu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku má první dohru.

Za to, že Mynář chov tohoto prasete nezaregistroval, dostal podle ČTK od veterinářů pokutu 1300 korun.

„Při kontrole provedené na základě obdrženého podnětu bylo zjištěno porušení plemenářského zákona. Spočívalo v tom, že chovatel nezaregistroval chov prasete u pověřené osoby (Českomoravské společnosti chovatelů),“ řekl ČTK za Státní veterinární správu Petr Majer.

Jiná pochybení veterináři nezjistili. Kancléř má nyní osm dní na to, aby se odvolal. Ale nejspíše to neudělá.

„Je to moje chyba, neznalost zákona neomlouvá. Samozřejmě pokutu zaplatím,“ řekl Mynář ČTK.

Navíc případem jeho zabijačky se v současné době zabývá ještě krajská hygienická stanice. Jak je známo, podle policie, která už šetření ukončila, byl její zorganizováním spáchán přestupek, protože byl porušen zákaz shromažďování povoleného počtu osob.

„Zákaz shromažďování? Musím se omluvit, že jsem zabijačku neprovedl v kruhu nejbližších. Mám osmiměsíčního syna, který mi měl trochu pomoct s 250kilogramovým prasetem. Nebo můj pětiletý syn. A moje manželka, která nesnáší krev. Takže to je pak strašné pochybení,“ řekl Mynář před několika dny Seznam Zprávám.

Jenže do případu před několika týdny zasáhl pražský Městský soud. Zrušil čtyři mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví.

Takže všechny možné přestupky spáchané od 23. března (kdy byla zrušená opatření vydána) do 24. dubna by měly skončit bez trestu. Zabijačku kancléř Mynář uspořádal 17. dubna.

Hygienici ale v současné době čekají na to, jak dopadne kasační stížnost, kterou podalo Ministerstvo zdravotnictví. Pokuty by bylo ale možné lidem dát jen v případě, že stížnosti Nejvyšší správní soud vyhoví.

Reklama

Doporučované