Hlavní obsah

Bojujeme za každého z vás, prohlásil v Praze primátor Kyjeva Kličko

Foto: Profimedia.cz

Kyjevský primátor Vitalij Kličko.

Reklama

Na události Prague Summit of Cities, kde kyjevský primátor Vitalij Kličko dnes vystoupil, se hlavní město Ukrajiny Kyjev přidalo do Paktu svobodných měst. Podle Klička tento krok z Ukrajiny opravdu udělá evropskou zemi.

Článek

V Praze se dnes konal Prague Summit of Cities, Pražský summit měst, na němž se sešly desítky starostů a dalších zástupců měst z celé Evropy i světa. Událost se koná v rámci českého předsednictví v Radě EU.

Mimo jiné se v Centru Architektury a Městského Plánování (CAMP) představil i primátor Kyjeva Vitalij Kličko. Ten na akci, jejíž hlavní téma pro dnešní den byla revitalizace a poválečná obnova Ukrajiny, poděkoval za snahy o začlenění Kyjeva a celé Ukrajiny do evropských struktur.

„Děkujeme za obranné zbraně. Říkám obranné, protože my nakonec stále bráníme svou vlast. Musíme si zachovat svou celistvost a nezávislost. Za to bojujeme. Bráníme naše města, naše rodiny, naše děti. Ale nezapomínejte, bojujeme také za každého z vás,“ uvedl kyjevský primátor v pražském Centru Architektury a Městského Plánování (CAMP).

„Ukrajina je přátelská země s přátelskými lidmi. Nejsme vůči nikomu agresivní. Co se týče přestavby Ukrajiny, máme krátkodobé i dlouhodobé plány. Chceme, aby se naši uprchlíci vrátili, a k tomu musejí mít kde žít. Žijeme ve válce. Během války bylo zničeno 220 obytných domů, v našem rodném městě bylo zabito 126 lidí, z toho 4 děti. Pomalu se ale vrací normální život, začínají se otevírat restaurace, lidé chodí po ulicích,“ popsal Kličko, jak se život na Ukrajině v posledních měsících změnil.

Kyjev byl centrem vojenského dění zejména v prvních dnech války. Primátor Kličko na sebe tehdy navlékl neprůstřelnou vestu, vzal do ruky zbraň a vyrazil do ulic. Situace je v hlavním městě Ukrajiny nyní klidnější a Kličko začíná přemýšlet o tom, jakým směrem se země bude ubírat i z dlouhodobého hlediska.

Foto: Seznam Zprávy

Na zahájení summitu promluvili primátor Varšavy Rafał Trzaskowski, primátor Kyjeva Vitalij Kličko a pražský protějšek Zdeněk Hřib.

Kličko řekl, že Kyjev by se měl ve snahách o modernizaci inspirovat v zemích Visegrádské skupiny. „Česká republika je pro Ukrajinu dobrým příkladem. Vzpomínám si, že když padla železná opona, byla ČR v těžké situaci. Za posledních 20 let udělala ČR úžasný pokrok. Mám na mysli novou infrastrukturu, kvalitu života obecně. Teď jsme trochu závistiví, v dobrém slova smyslu. ČR je úplně jiná země než před 20 lety. Podobným způsobem musíme přebudovat i naši zemi. ČR nám ukázala správnou cestu.“

Kyjev, člen Paktu svobodných měst

Ukrajinské hlavní město Kyjev se stalo členem Paktu svobodných měst, který v roce 2019 založili primátoři Prahy, Varšavy, Budapešti a Bratislavy. Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba, který na summitu také promluvil, má pakt nyní 33 členů, nově vstoupily také Berlín, Hamburk, Brusel, Riga a Vilnius.

Kličko označil vstup Kyjeva do paktu za důležitý krok i ve vztahu k jednání o vstupu Ukrajiny do EU. „Je to symbolický akt, který je pro moje město a moji zemi velmi důležitý,“ řekl s tím, že jde o krok, který z Ukrajiny opravdu udělá evropskou zemi.

„Ukrajinci si přejí být součástí evropské rodiny. Společně jsme silnější. Je velmi důležité, že tu dnes mohu být a začlenit Ukrajinu a své rodné město do evropského společenství. Chci všem poděkovat. Pro naši vlast je to velmi kritická doba. Nechceme být instalováni do ruského impéria. Budoucnost Ukrajiny vidíme jako součást evropské rodiny a za to bojujeme,“ řekl Kličko.

Seznam Zprávy v ukrajinštině

Máte ve svém okolí ukrajinské válečné uprchlíky? Nasdílejte jim informaci, že Seznam Zprávy pro ně připravují speciální vydání v ukrajinštině, například s informacemi, jak získat práci:

Zásadní je podle něj porážka Ruska, protože jinak bude pokračovat ve svých imperiálních ambicích ovládnout další země v bývalé sféře svého vlivu.

„Pokud Ukrajina v této válce neuspěje, nikdo neví, kterou zemi si Moskva vybere jako další na seznamu. Někteří lidé nevěří, že toto nebezpečí existuje, ale mnoho lidí také nevěřilo, že Moskva je schopna rozpoutat největší válku od 2. světové války, v této moderní době,“ varoval Kličko.

Kličko: V politice občas dostanete ránu pod pás

Na závěr svého projevu se Kličko blížeji dotkl i osobních témat a pohovořil o tom, jak velká pro něj byla změna, při níž odložil boxerské rukavice a stal se politikem na plný úvazek.

Vagnerova skupina ve velkém verbuje

Donedávna tajemstvím obestřená soukromá Vagnerova armáda otevřeně verbuje v ruských městech potenciální žoldnéře. Dříve se přitom o existenci této ozbrojené skupiny s napojením na Kreml v Rusku prakticky mlčelo. Co se teď změnilo?

Vagnerovci mají na Ukrajině problémy s nedostatkem personálu i vojenské techniky. Nové žoldnéře hledají po celém světě, a jak uvedl web Middle East Eye, mimo jiné i v Česku. Lákadlem je vysoká mzda.

„Být starostou Kyjeva není snadné. Vždycky lidem říkám, že jako šampion těžké váhy v boxerském ringu jsem měl jen jednoho soupeře. V této práci ale máte mnoho výzev. Ve sportu máte jasně daná pravidla, v politice vás občas udeří pod pás,“ řekl Kličko.

„Během války je to těžké, cítím odpovědnost za životy lidí. Předtím jsem byl zodpovědný jen za vodu, energii. Ale mám jedno pravidlo. Žádný boj, žádná výhra. Musíme bojovat za naši zemi, za naši budoucnost. Jsem velký optimista. Tyto výzvy nás činí mnohem silnějšími. Chci poděkovat starostům evropských měst, kteří jsou dnes zde, za vaši vůli pomoci Ukrajincům. Děláme malé kroky vpřed, aby se mé rodné město a moje rodná země staly evropštějšími,“ dodal.

Zástupci evropských měst se v Praze sešli při příležitosti českého předsednictví Rady EU, summit bude pokračovat i v úterý.

Reklama

Doporučované