Hlavní obsah

Česká delegace podepsala v Kataru dohodu. Má pomoci v jednání o plynu

Foto: Ondřej Koutník, Seznam Zprávy

Ministr financí Zbyněk Stanjura se svým katarským protějškem Al Kuvarím při podpisu smlouvy.

Reklama

Dohoda o zamezení dvojímu zdanění se ladila několik měsíců a česká vláda si od ní slibuje, že nastartuje obchodní spolupráci.

Článek

Luxusní hotel Ritz Carlton na břehu Perského zálivu v Dauhá se v úterý proměnil ve střeženou pevnost. Na Katarské ekonomické fórum dorazil vládce Kataru emír Tamím Al Tháni, jehož globální vliv díky zásobám ropy a plynu raketově roste.

Právě na půdě celosvětového setkání ekonomů, podnikatelů a politiků uzavřela v úterý česká vládní výprava s Katarem smlouvu o zamezení dvojímu zdanění. Listiny podepsal ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se svým protějškem Al Kuvarím, jehož zároveň při podpisu pozval na návštěvu do Prahy.

„Dohoda je důležitá pro spolupráci s Katarem, který je čtvrtým nejdůležitějším trhem pro české exportéry na Blízkém východě a potenciál vzájemných obchodních vztahů dosud nebyl příliš využit,“ řekl Stanjura Seznam Zprávám po podpisu smlouvy.

Dohodu obě země ladily několik měsíců. Dokument má nastartovat obchodní spolupráci, jejímž strategickým cílem je i zajistit si do budoucna dodávky katarské plynu a tím umenšit závislost na plynu z Ruska.

Neobvyklá rychlost

Agendu měl na starosti ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), který se v pondělí setkal v Dauhá se svým katarským protějškem.

„Jednal jsem se svým ministerským protějškem šejkem Mohamedem Al-Tháním, s nímž jsem navázal vztah už před pár týdny na setkání v Davosu. Oba jsme tam potkali řadu dalších politiků, dnes jsme si ale citovali z našeho setkání v Alpách. To je tady velmi důležité a je to dobré znamení. Podařilo se nám posunout vzájemné vztahy rychlostí, která je v této oblasti neobvyklá,“ řekl Síkela v pondělí Seznam Zprávám.

Třetím členem vlády, který se účastní katarské mise, je ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Ten v Dauhá absolvuje rovněž politická a obchodní jednání, v pondělí se svou delegací navštívil obrovský LNG terminál, který se nachází v poušti zhruba 80 kilometrů od hlavního města.

Foto: Ondřej Koutník, Seznam Zprávy

Smlouva mezi Katarem a Českem.

Reklama

Související témata:

Doporučované