Hlavní obsah

Co je Putinovi? Snímky s malým stolem posílily spekulace o nemoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Diváci poukazují, že Vladimir Putin na videu svírá stůl a sedí podlomeně. Video: AP

 

Reklama

Záběry ze schůzky Vladimira Putina s ministrem obrany Šojguem vyvolaly novou vlnu pochybností o zdravotním stavu ruského prezidenta.

Článek

Když Kreml ve čtvrtek zveřejnil video ze schůzky prezidenta Vladimira Putina s ministrem obrany Sergejem Šojguem, mnoho diváků nezaujal tolik obsah rozhovoru jako vizuální projev ruského vůdce.

Novinkou bylo, že Putin a Šojgu neseděli v odstupu za dlouhým stolem jako dříve během pandemie covid-19, ale asi jen metr od sebe. Ještě více však lidé poukazovali na povážlivou „řeč těla“ prezidenta.

Na snímku je vidět, jak Putin dlouho svírá pravou rukou hranu stolu a sedí přitom až sklesle, jako by byl vyčerpaný nebo trpěl bolestmi. Ze záběrů je také patrné, že prezident měl navlečené bezbarvé rukavice.

Někteří diváci z toho nabyli dojem, že Putin je vážně nemocný. Na sociálních sítích spekulovali například o Parkinsonově chorobě.

„Ještě jsem neviděl, aby Putin vypadal tak nemocný. Nikdo s dobrým zdravím se takhle nedrží stolu,“ uvedl například uživatel Twitteru James Dickson.

Příliš zdravě podle některých lidí nepůsobil ani ministr Šojgu, který seděl naproti Putinovi. V březnu, kdy se Šojgu přes deset dní neobjevil na veřejnosti, se diskutovalo o jeho možných problémech se srdcem. Kreml ale tyto informace popřel.

O tom, že Vladimira Putina sužuje nějaká choroba, se spekulovalo už před vpádem ruských vojsk na Ukrajinu.

V posledních měsících se poukazuje na to, že ruský prezident má „nafouklý“ obličej. Podle některých odborníků to může být důsledek užívání steroidů kvůli problémům se zády.

„Víme, že si stěžoval na problémy se zády. Pokud nejde o něco horšího, může to být tím, že bere vysoké dávky steroidů, nebo něčím jiným. Zdá se, že je to naléhavé, což může být způsobeno také osobními faktory,“ uvedla krátce po zahájení invaze americká expertka na Kreml Fiona Hillová v rozhovoru pro web Politico.eu.

O Putinových potížích s pohybovým aparátem se debatovalo i po jeho březnovém vystoupení na masových oslavách výročí anexe Krymu na moskevském stadionu Lužniky.

Kreml však informace o vážnějších zdravotních problémech prezidenta nikdy nepotvrdil.

Ruský politolog Valerij Solověj v roce 2020 prohlašoval, že Putin má rakovinu, příznaky Parkinsonovy choroby a musel podstoupit urgentní operaci. Upozornil, že druhá diagnóza omezuje veřejná vystupování. Tyto závěry však Solověj nepodložil čímkoli věrohodným.

Opoziční ruský portál Projekt přišel na začátku dubna s informací, že je Putin pod trvalým dohledem lékařů. Web uvedl, že prezidenta pravidelně navštěvují dva ušní, nosní a krční specialisté a onkologický chirurg, který se specializuje na rakovinu štítné žlázy.

V článku, který postrádal odkazy na ověřitelné zdroje, se také tvrdí, že Putin podstupuje alternativní terapii, která zahrnuje koupel ve výtažku z parohů mladých jelenů maralů ze Sibiře. Z nich se vyrábí pantokrin, léčebný doplněk, který se na Dálném východě užívá k podpoře rekonvalescence nebo jako afrodiziakum.

Po invazi ruských vojsk na Ukrajinu se rozmnožily úvahy o Putinově zhoršeném psychickém zdraví. Šlo však spíš o narážky na jeho rozhodnutí vyvolat válku, která si už vyžádala tisíce civilních obětí, než o přesvědčení, že by ruský prezident skutečně trpěl duševní chorobou.

Reklama

Doporučované