Hlavní obsah

Macron vyhrál. Pískot na voliče Le Penové rázně utnul

Foto: ČTK

Francouzský prezident Emmanuel Macron oslavuje vítězství spolu se svou manželkou Brigitte.

Reklama

aktualizováno •

„Myslím i na ty, kteří dali hlas Marine Le Penové, protože odteď už nejsem kandidátem jednoho tábora, ale prezidentem všech,“ komentoval Emmanuel Macron své volební vítězství.

Článek

Od zvláštního zpravodaje ve Francii.

Martovo pole vybuchlo v osm hodin večer nadšením. Stovky převážně mladých lidí s francouzskými vlajkami a plakáty s nápisem „Macron s vámi“ slaví očekávané vítězství svého favorita.

„Jsme z Paříže. Nepřišli jsme kvůli tomu, že bychom nutně volili Macrona, ale hlavně proto, že nechceme za prezidentku Le Penovou,“ řekla mladá žena Clémence, která pracuje v oboru lidských zdrojů. Přiznala, že v prvním kole volila někoho jiného.

Hned vedle ní stojí německo-francouzská rodina, která přijela z regionu Île-de-France. „Věřil jsem, že Macron vyhraje v poměru 60 ku 40 procentům hlasů,“ usmívá se spokojeně otec dvou dětí Eric, jehož manželka Andrea nese plakát s nápisem „S vámi“.

Foto: SZ - Milan Rokos

Německo-francouzská rodina výhru proevropského Macrona vítá.

A zdá se, že se téměř trefil. Průzkum agentury Ipsos provedený pro několik francouzských médií ukazuje, že ho v nedělních volbách podpořilo 58,8 % voličů. Krajně pravicová politička Marine Le Penová získala 41,2 % hlasů. „Je to velká satisfakce,“ okomentoval výsledky šéf francouzské diplomacie Jean-Yves Le Drian, který přišel prezidenta také podpořit.

Staronový prezident Emmanuel Macron přišel na pódium pod Eiffellovou věží v doprovodu manželky Brigitte za zvuků evropské hymny Ódy na radost. Projev začal mnoha díky, obrátil se mimo jiné i na ty, kteří k volbám nepřišli nebo odevzdali prázdný hlasovací lístek.

„Jejich mlčení značí odmítnutí si vybrat, na což musíme také odpovědět,“ řekl Macron. Když zmínil voliče své soupeřky, ozval se pískot, ten ale prezident rychle utnul. „Myslím i na ty, kteří dali hlas Marine Le Penové, protože odteď už nejsem kandidátem jednoho tábora, ale prezidentem všech,“ dodal.

Marine Le Penová už porážku uznala: „Necítím žádné rozhořčení. Myšlenky, které reprezentujeme, jednou ve druhém kole uspějí,“ prohlásila. Už před volbami přitom oznámila, že její letošní kandidatura do Elysejského paláce je tou poslední.

Před volbami se dlouho mluvilo o tom, že letošní druhé kolo bude provázet nízká volební účast. Naznačovalo to i pozorování Seznam Zpráv na severopařížském předměstí St. Ouen. Do volební místnosti na tamní radnici se dopoledne pomalu trousili lidé, fronty tam rozhodně nebyly. „Je to klidné, řekla bych, že klidnější než v prvním kole,“ říká paní Baignerèsová, šéfka zdejší volební komise.

St. Ouen patří spolu s mnoha dalšími předměstími k voličským baštám Jeana-Luka Mélenchona, který však do druhého kola prezidentských voleb nepostoupil. V St. Ouenu přitom dostal přes 51 procent hlasů – kdyby takto volil i zbytek země, mířil by teď do Elysejského paláce šéf krajně levicového hnutí Nepoddajná Francie.

Foto: SZ - Milan Rokos

Večerní radost Macronových příznivců pod Eiffelovou věží.

Hráz proti krajní pravici

Většina lidí, kteří ve městě přicházeli odevzdat hlas, proto s výběrem ve druhém kole spokojená není. To je i případ mladého učitele zdejšího lycea: „Volil jsem Macrona, jako hráz proti krajní pravici,“ vysvětluje bez nadšení a omlouvá se, že nechce říci své jméno.

Stávajícího prezidenta volil i 56letý zahradník Olivier: „Zajímá mě, co se stane s našimi důchody, už se k té hranici blížím,“ říká s tím, že extremisty on nikdy volit nebude.

O tom, kdo v St. Ouenu zvítězí, se už dopoledne nedalo příliš pochybovat – z asi dvou desítek oslovených lidí se k Marine Le Penové přihlásil jediný. Muž afrického původu v extravagantním stříbrném obleku připomínajícím kosmonauta ale nehodlá víc vysvětlovat a spěšně odchází.

Otázkou byla spíš volební účast a také to, kolik lidí k urně sice přijde, ale vhodí do ní prázdný volební lístek. To je i případ paní Antoinety, členky zdejší volební komise. V prvním kole dala hlas Mélenchonovi, Macron je pro ni ale nepřijatelný podobně jako Le Penová. „Minule jsme tu byli až do půlnoci, tentokrát ale hlasů nebude tolik, hodně lidí zůstane doma,“ odhaduje.

Foto: SZ - Milan Rokos

Voličská místnost na radnici v St. Ouenu.

Jedním z těch, kteří volit nešli, je i kolemjdoucí popelář Peyric. Celé volby jsou podle něj zmanipulované: „Všechno je to obří podvod, od A do Z,“ šermuje rukama a přesvědčuje mě, že švagr Le Penové je agentem Mosadu a že zmanipulované volby jsou i všude jinde v Evropě.

Ještě méně lidí přicházelo do další volební místnosti, která je na základní škole. Předseda volební komise Ernould Charles mi v telefonu ukázal prohlášení, jež vydala k občanům radnice. Píše se v něm mimo jiné o rasistickém programu Marine Le Penové, který rozděluje lidi, a proto je třeba mu postavit hráz – tedy jít k volbám a volit stávající hlavu státu. Jak radnice, v níž vládne koalice socialistů a zelených, uspěla, ukáže až konečná volební účast.

Macronova zatáčka doleva

Skutečnost, že se letos očekával podstatně těsnější výsledek než před pěti lety, donutila oba soky vést kampaň až do poslední chvíle. Poslední příležitost oslovit voliče využili v pátek oba – prezident Macron navštívil departement Lot na jihu země, Le Penová se vydala na trh ve městě Étaples ve svém oblíbeném regionu Pas-de-Calais na severu. Asi 90 kilometrů odtud, ve 40tisícovém Arrasu, měla ve čtvrtek svůj poslední velký mítink. Paradoxem je, že pouhých pět kilometrů od Étaples leží letovisko Touquet, kde vhodí do urny svůj volební lístek prezident Macron.

Foto: SZ - Milan Rokos

Po kávě běžte volit, nabádá radnice občany v St. Ouenu.

Stávající prezident si výše zmíněné místo nevybral náhodou, zamířil sem za voliči krajně levicového kandidáta Jeana-Luka Mélenchona. Právě na ně se ve dvou týdnech dělících obě volební kola Macron zaměřil. Mélenchonovi stoupenci totiž mohli být těmi rozhodujícími – jejich kandidát získal v prvním kole více než 22 procent hlasů.

I proto udělal Macron v posledních týdnech úkrok doleva. Slevil dokonce v klíčové části svého programu, kterou je penzijní reforma. Na penzijní reformu vsadil i při oznamování svých plánů na další pětiletku. Macron se ji sice chystal provést už po svém zvolení před pěti lety, pandemie koronaviru mu to ale zhatila. Z deklarovaných 65 let odchodu do důchodu tak musel kvůli Mélenchonovým voličům poněkud slevit, na jednom setkání s novináři už připustil hranici 64 let.

Televizní debata nahrála prezidentovi

Změny programu se ale nevyhnuly ani Le Penové. Ta po svém neúspěchu před pěti lety opustila zcela zásadní požadavek na uspořádání referenda o vystoupení z Evropské unie. „To tvořilo 70 procent vašeho programu,“ rýpl si do ní Macron při středeční televizní debatě. Z ní vyšel jako kompetentnější právě on: „Debata jasně nahrála Macronovi. Jeho vzestup začal už před ní, den poté pak ještě zesílil,“ řekl deníku Le Parisien Brice Teinturier, ředitel agentury Ipsos, která přináší pravidelné předvolební průzkumy.

Podle těch posledních směřoval Macron k poměrně jasnému vítězství – jeho skóre se pohybovalo v posledních sondážích mezi 53 až 57 procenty. Nakonec podle exit pollu dopadl ještě lépe, ale před pěti lety nicméně získal Macron ve druhém kole přes 66 procent hlasů. Normalizace krajní pravice ve Francii je tak nezpochybnitelným fenoménem a ukazuje, že politika „oddémonizování“, kterou dlouhodobě razí Marine Le Penová, je do jisté míry úspěšná.

Efekt výše zmíněné debaty ale nelze přeceňovat. Oproti diskusím z předchozích voleb měla totiž nižší sledovanost. Mnozí voliči se navíc rozhodovali až na poslední chvíli, zvláště ti, kteří váhali, zda k volbám vůbec chodit.

Utlumená volební kampaň

Sociologové tak očekávali, že by počet lidí, kteří zůstanou doma, mohl oproti posledním volbám ještě vzrůst. Tehdy se ve druhém kole vyšplhal na 25 procent. Kromě toho se značná část Francouzů chystala k volbám jít, ale odevzdat prázdný hlasovací lístek jako vyjádření odporu vůči systému nebo zkrátka nesouhlasu s oběma kandidáty.

K jisté voličské apatii letos přispěla i dost netradiční volební kampaň. U Macrona se tento výraz dá použít spíše v uvozovkách, skutečnou kampaň vedl spíše až mezi dvěma volebními koly. Jinak kampaň z velké části zastínila válka na Ukrajině, k Macronovu vytížení přispěl i fakt, že jeho země nyní na půl roku předsedá Evropské radě. Prezident se tak například odmítl zúčastnit předvolebních debat s protikandidáty, jedinou výjimkou byl výše zmíněný středeční duel před druhým kolem.

Ani Le Penová ale nepořádala moc velkých mítinků a spíše se soustředila na setkávání s lidmi, například na tržištích. Podobnou taktiku volil mezi dvěma koly i Macron, s výjimkou mítinku v Marseille. Le Penová letos ani nevyjížděla hledat podporu v zahraničí. Návštěva jejího českého spojence Tomia Okamury je tak spíše úsměvnou výjimkou – šéfa SPD ostatně v zemi galského kohouta nikdo nezná.

Reklama

Doporučované