Hlavní obsah

Lavrov ohlásil další cíl invaze. Už to nebude „jen“ Donbas

Foto: Anatolii Trofimov, Shutterstock.com

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov opět obvinil Západ, že dodávkami zbraní eskaluje situaci na Ukrajině.

Reklama

Šéf ruské diplomacie označil za další cíl ruské invaze Chersonskou a Záporožskou oblast, jejichž části už Rusové okupují. Jeho prohlášení znamená odklon od tvrzení Moskvy, že prioritou je Donbas.

Článek

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov přiznal to, co je všem mimo jeho zemi jasné už několik měsíců. Speciální vojenská operace na Ukrajině, jak Kreml nazývá svou invazi do sousední země, se podle něj už dál neomezuje pouze na Donbas, ale i na další ukrajinská území. Píše o tom agentura Reuters.

Šéf ruské diplomacie v rozhovoru s šéfredaktorkou státního kanálu RT, dříve Russia Today, a hlásnou troubou prokremelské propagandy Margaritou Simonjanovou jmenoval například Chersonskou a Záporožskou oblast.

Tyto regiony ruští vojáci už dlouho zčásti okupují a Ukrajina nedávno oznámila úmysl tam zahájit protiofenzívu. Dlouhodobě se spekuluje, že Rusko se chystá zinscenovat referenda o připojení těchto regionů ke svému území.

Podle Spojených států by se hlasování mohlo uskutečnit už v září. „Nikoho neoklamou, (Putin) oprašuje scénář z roku 2014,“ prohlásil v úterý mluvčí americké Národní bezpečnostní rady John Kirby s odkazem na anexi ukrajinského Krymu.

Lavrov svaluje vinu za eskalaci války na Ukrajině na Západ, který se podle něj snaží situaci zhoršit, jak jen to jde. Ministr poukazuje na dodávky dalších zbraní dlouhého dosahu, zmínil například americké salvové raketomety HIMARS, jež si Kyjev velmi pochvaluje, protože podle něj „stabilizovaly“ situaci na bojišti.

„Nemůžeme dovolit, aby ta část Ukrajiny kontrolovaná Zelenským nebo kýmkoli, kdo ho nahradí, disponovala zbraněmi, které představují přímou hrozbu pro naše území a území republik, které vyhlásily svou nezávislost a chtějí samostatně rozhodovat o své budoucnosti,“ poznamenal Lavrov.

Na mysli měl separatistické republiky na východě Ukrajiny – Doněckou a Luhanskou lidovou republiku, jejichž „osvobozením“ ruský prezident Vladimir Putin zdůvodnil začátek války.

V souladu s aktuálním prohlášením Lavrova už v předchozích dnech ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil armádě „prioritně“ ničit ukrajinské raketové a dělostřelecké zbraně dalekého dosahu

Ačkoli Moskva od počátku tvrdila opak, svou invazi nikdy neomezovala pouze na východ Ukrajiny. Z okolí Kyjeva se ruská armáda stáhla až na začátku dubna poté, co kvůli odporu Ukrajinců nedokázala metropoli dobýt.

Později Kreml spustil „druhou fázi“ ofenzívy, kdy označil za hlavní cíl právě Donbas. Od té doby Rusko dobylo téměř celou Luhanskou oblast, ale stále se mu nepodařilo ovládnout Doněckou oblast. Nové prohlášení Lavrova ale může naznačovat další změnu proklamovaných ruských cílů.

Navzdory rétorice Rusko po celou dobu války pokračuje v ostřelování prakticky kompletního území Ukrajiny. Ve středu tamní úřady hlásily například ruský úder v Charkově, při kterém zemřeli nejméně 3 lidé, včetně dítěte.

Charkov se Rusko v prvních měsících války také pokoušelo dobýt. Později se jeho síly stáhly za město, ale například podle britských tajných služeb se v Kremlu pořád nevzdali úmyslu město ovládnout. Minulý týden svět šokoval také krvavý útok na centrum města Vinnycja vzdáleného stovky kilometrů od fronty.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Reklama

Doporučované