Hlavní obsah

Pokus o průlom? Záběry bitvy na okupovaném břehu Dněpru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry ze střetu u Antonivského mostu, kde se údajně přes Dněpr přebrodily ukrajinské jednotky.Video: twitter/NOELreports

 

Reklama

Nové záběry naznačují, že Ukrajinci překročili Dněpr u Antonivského mostu a zaujali pozice na levém, tedy okupovaném, břehu řeky. Už dřív se objevily podobné zprávy, zatím vždy šlo zřejmě pouze o průzkum terénu.

Článek

Video natočené dronem ukazuje, že v blízkosti poničeného Antonivského mostu nedaleko jihoukrajinského Chersonu se nedávno bojovalo.

Na záběrech zveřejněných analytiky sdruženými pod twitterovým účtem Noelreports je vidět, jak ruské bojové vozidlo ostřeluje pozice v levobřežní části mostu a pravděpodobně kryje ustupující jednotky. V další části pak nastupují vojáci do vozů.

Že záběry skutečně vznikly u Antonivského mostu, potvrdila analýza investigativního twitterového účtu GeoConfirmed. Jeho data využívají novináři z organizace Bellingcat nebo Centrum informační odolnosti. Okolnosti vzniku videa ale není možné kvůli pokračující válce podrobněji ověřit.

Ukrajinské velení ohledně bojů na okupovaném břehu Dněpru zatím mlčí.

Už letos v dubnu se spekulovalo, že ukrajinské jednotky řeku překročily a bojují na Ruskem kontrolované straně. O akcích informoval ve své pravidelné zprávě o situaci na Ukrajině například americký Institut pro studium války. Mluvčí ukrajinské armády Natalja Humenjuková ovšem tehdy informace nepotvrdila (více zde).

Zprávy z bojiště

I když má ukrajinská protivzdušná obrana dobré výsledky, údery do týlu ji stále nutí držet velkou část nejlepšího vybavení daleko od fronty.

O jaký druh operací se tehdy mohlo jednat, rozebíral v rozhovoru pro Seznam Zprávy ukrajinský bezpečnostní analytik Mychajlo Samus, který má sám zkušenosti z armády.

„Jednotky, které tam působí, plní jiné úkoly než běžná armáda. Podle mě není jejich úkolem útočit, obsadit určitou lokaci a udržet ji. Pravděpodobně vytváří podmínky pro případný větší útok,“ upozornil Samus na specifickou úlohu jednotek.

Antonivský most pro Rusko představoval důležitou zásobovací trasu, když okupovalo i pravobřežní část Chersonské oblasti. Loni v létě se stal terčem ukrajinského ostřelování a v listopadu se zřítil.

Není jasné, co pád způsobilo - jestli to bylo v důsledku ukrajinského útoku nebo most zničily ruské jednotky ustupující před tehdy úspěšnou protiofenzivou. Další nejbližší pevný přechod přes Dněpr se nacházel na hrázi Kachovské přehrady, kterou nedávno zničili pravděpodobně Rusové a způsobili záplavy v Chersonské oblasti.

Reklama

Doporučované