Hlavní obsah

Video: Požár na Korfu pozorovali až v sousední Albánii

Bez komentáře: Sestřih záběrů z požárů, které sužují Řecko. Video: AP

 

Reklama

Řečtí hasiči bojují s ohněm nejen na ostrově Rhodos, desítky lesních požárů trápí i další regiony.

Článek

Vedle Rhodosu hoří i na poloostrově Peloponés, na ostrově Evia v centrální části Řecka či na ostrově Korfu v Jónském moři. Tam se musely evakuovat asi 2,5 tisíce lidí. Jak je vidět v úvodním videu, oheň na Korfu lze pozorovat i ze sousední Albánie. Ostrov je v nejbližším místě asi tři kilometry od jejího pobřeží.

Plameny v Řecku ničí domy i auta, na některých místech umírá dobytek. Dým pak komplikuje evakuace i práci hasičů - jeden z nich skončil na Rhodosu v nemocnici, protože se nadýchal zplodin.

Podle agentury AP řečtí hasiči bojují s 82 lesními požáry po celé zemi, z nichž 64 vypuklo v neděli.

Řecká civilní ochrana podle agentury DPA uvedla, že ve většině oblastí středního a jižního Řecka a rovněž na mnoha ostrovech dále existuje krajní nebezpečí vzniku lesních požárů. Výstraha bude platit i v následujících dnech.

Foto: effis.jrc.ec.europa.eu, Seznam Zprávy

Oblasti výskytu požárů v Řecku, jak je v posledních 24 hodinách zaznamenala evropská služba Copernicus.

Rhodos v plamenech

Řecký ostrov Rhodos, cíl statisíců turistů, čelí rozsáhlým lesním požárům. O víkendu tam proběhla dosud největší evakuační operace, během níž úřady z ohrožených oblastí dostaly na 20 tisíc lidí. Turisté nyní v náhradním ubytování, ale i na letišti či stadionu čekají na odvoz z ostrova. Jsou mezi nimi i stovky Čechů, kterých je na Rhodosu v současnosti až 5000.

Od našeho zvláštního zpravodaje:

Útěk z Rhodosu:

Obrazem:

Cestování:

Kam se lze obrátit?

Turisté na Rhodosu se mohou obracet na nouzovou linku českého velvyslanectví v Aténách. Telefonní číslo je +30 694 4733 769. Rovněž řecké úřady zřídily zvláštní krizové telefonní linky, na které se mohou obracet zahraniční turisté.

Těm, kteří mají zaplacený zájezd a mají na ostrov v blízké době odletět, doporučuje české Ministerstvo zahraničních věcí, aby se zaregistrovali do databáze Drozd. Úřad se pak s nimi může v případě potíží lépe spojit. Ministerstvo zahraničních věcí také vysílá do Řecka dva členy speciálního konzulárního týmu, kteří budou asistovat českým turistům. Dva důstojníky pošlou také hasiči.

Reklama

Doporučované