Hlavní obsah

Zaklekli na pendlery. Dali jim 3 000 korun pokuty, že hájili svoje živobytí

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Pendleři protestovali proti režimu, kdy mohli z Česka vyjet na tři týdny a následně být dva týdny v karanténě (ilustrační snímek).

Reklama

Účastníci protestu mají zaplatit pokuty za to, že v autech s transparenty najeli k benzinové pumpě.

Článek

Tři týdny měli zůstat na práci v zahraničí, po návratu dva týdny v Česku v karanténě.

Tak vláda nastavila režim pro přeshraniční pracovníky neboli pendlery v době nejtvrdších opatření proti koronaviru.

Přísná omezení proti nim platila paradoxně i o velikonočním víkendu, kdy vláda velkoryse otevřela hobbymarkety, do nichž se nahrnuly tisícovky kutilů a zahrádkářů.

Právě na Bílou sobotu 11. dubna se několik desítek pendlerů rozhodlo na hraničním přechodu Folmava protestovat. V těchto dnech začala účastníkům přicházet oznámení o pokutách, které za protestní akci dostali. Na podnět Policie České republiky o nich rozhodla plzeňská hygienická stanice.

Za to, že byli na místě, uložili hygienici účastníkům protestu trest ve výši 3 tisíce korun. S odůvodněním, že porušili mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, kterým se nařizuje „omezit pohyb na veřejně dostupných místech na dobu nezbytně nutnou, pobývat v místě svého bydliště a omezit kontakty s jinými osobami“.

Tak to stojí v dokumentu, který má redakce k dispozici.

Jinými slovy, hygienici trestají účastníky protestu za to, že se vydali protestovat v době, kdy platilo omezení pohybu a pravidlo sdružování maximálně dvou osob.

„Toto je doložené úředním záznamem s fotodokumentací – viz oznámení o přestupku Policie České republiky,“ stojí dále v odůvodnění pokuty.

Pendlery postup úřadů pobouřil, považují ho za šikanózní. Pokuty považují za neoprávněné.

„Přijde mi to celé nesmyslné,“ říká pendlerka Alena Jarošová.

„Odmítám tu pokutu zaplatit, je neoprávněná,“ reagoval další pendler Pavel Hutník.

Alena Jarošová pak připomíná už zmíněný fakt, že protest se odehrál v době, kdy zrovna vláda čerstvě povolila nákupy v hobbymarketech. „Ti lidé by měli dostat pokutu, ne my,“ říká Alena Jarošová.

Tankovat ano, protestovat ne

Protest pendlerů se uskutečnil na parkovišti u jedné z benzinových pump před hranicí s Německem.

„Seděli jsme v autech s rouškami a v rukavicích a měli jsme transparenty,“ popisuje jej Alena Jarošová s poznámkou, že z jejího pohledu se srocovali ve větším množství na veřejnosti spíše policisté.

„Státní policie nás už u příjezdu na benzinovou pumpu informovala, že za to bude správní řízení,“ líčí Jarošová s tím, že pokutu dostal i její manžel.

Další pokutovaný pendler Pavel Hutník popisuje, že ho policisté ani nechtěli na čerpací stanici pustit. Říká, že se policisté vyptávali, jestli jede protestovat, nebo tankovat.

„Celou dobu nás natáčeli,“ tvrdí Pavel Hutník s tím, že protest přilákal velké množství policistů.

Alena Jarošová celou pokutu vnímá jako trest za to, že „nezůstali sedět doma a nebyli zticha“.

Žádná radost

Z odůvodnění pokuty vyplývá, že plzeňská hygienická stanice rozdala tresty celkem 23 účastníkům protestu.

Hygienici však podle krajského ředitele Michala Bartoše považují případ za nešťastný. Ředitel Bartoš dokonce používá v hodnocení slovo „trapný“.

„Sám z toho nemám radost a ani lidé u nás. Máme lepší věci na práci,“ popisuje Michal Bartoš s tím, že žádný z jeho úředníků se kontroly na místě neúčastnil.

Podle Bartoše musel jeho úřad jednat, protože případ dostal na stůl úřední cestou, zdokumentovaný od policistů. A pokud by jeho lidé nejednali, mohli být vystaveni tomu, že neplní svoji povinnost.

„Respektuji, že měli potřebu se vyjádřit, ale logicky tím i něco porušili,“ uzavírá Bartoš, podle kterého hygienici přistoupili jen k symbolické, co nejmírnější pokutě.

Sazba je podle něho stanovena až do tří milionů korun.

Soud už podobné opatření zrušil

Jiného názoru než hygienik je pražský advokát Michal Staněk, který už v minulých týdnech právně napadal vládou vydaná omezení pro pendlery cestující za prací.

„Pokuta 3 000 korun je stejně strašně moc v porovnání s pokutami například za řízení,“ říká Michal Staněk. Pokutovaným účastníkům protestu nabídl, že je bude bezplatně zastupovat.

Za šest klientů už poslal odpor proti uložené pokutě, kde mimo jiné poukazuje na to, že Městský soud v Praze zrušil podobné mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví jako to, díky kterému jsou pendleři pokutováni.

Hygienici proto v některých případech čekají s pokutami až na to, jak dopadne kasační stížnost, kterou na rozhodnutí soudu podalo ministerstvo zdravotnictví. Pokutě se takto zatím vyhnul i hradní kancléř Vratislav Mynář, který pořádal mediálně známou zabijačku ve svém penzionu v Osvětimanech.

Advokát Staněk proto věří, že pokud by se případ dostal až před soud, má velkou šanci uspět. Zároveň připouští, že některé pokutované pendlery odrazují případné další náklady od toho, aby se pouštěli do sporu s hygienickou stanicí.

„Ze tří tisíc se může stát až 15 tisíc a spor, který se potáhne i dva roky,“ konstatuje Staněk.

Reklama

Doporučované