Hlavní obsah

Když nejlepší kamarád ublíží. Jiří Kubík o unikátní investigativní sérii

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Dnes už skoro třicetiletý Tomáš a šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík (vpravo).

Reklama

Článek

Více než deset let starý případ pohlavního zneužívání žáka učitelem ožil v šestidílné investigativní rekonstrukci Seznam Zpráv. Aktéři příběhu se dodnes potýkají s následky. Odsouzený učitel dál svou vinu popírá, někdejší žák trvá na své výpovědi, které dal za pravdu víckrát i soud. Jak jako společnost k sexuálním deliktům přistupujeme?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Oběť, pachatel, kolegové, kamarádi, známí, vyšetřovatelka i experti. Investigativní série Nejlepší kamarád zrekonstruovala více než deset let starý případ sexuálního zneužívání.
  • Soud nakonec učitele potrestal podmíněným trestem, dnes už ale opět pracuje s dětmi. „Najednou se ukazuje, že naše právo umožňuje zahlazení trestu, byť se to týkalo sexuálního útoku vůči dítěti a po relativně krátké době,“ podotýká šéfredaktor Seznam Zpráv a autor projektu Jiří Kubík.
  • Změnu by ale podle něj museli udělat zákonodárci. „Uvidíme, jestli se teď otevře nějaká debata,“ dodává.

Případ, který se na západě Čech odehrál před více než deseti lety. „Zlobivý“ mladík s těžkou minulostí potkal učitele a zároveň vedoucího turistického oddílu. A postupně v něm našel ještě víc: nejlepšího kamaráda. Podle soudu ale učitel Matěj důvěru využil ve svůj prospěch a tehdy čtrnáctiletého chlapce Tomáše sexuálně zneužíval.

K aktérům kauzy se vrátil šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík s režisérem Braňo Pažitkou. „Nabízí se nám díky tomu takový plastický obrázek o celém tématu a troufám si říct, že v tom se to vymyká všem případům, o kterých jsme mohli dosud slyšet,“ popisuje Kubík.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík.

Dostatečná pojistka?

Šestidílná série podrobně popisuje, jak se chlapec s o dvacet let starším mužem sbližoval, kdy došlo k prvnímu případu obtěžování, a vrací se i k táhlému procesu, během kterého nakonec soudce uložil učiteli Matějovi podmíněný trest.

„U laické veřejnosti tahle kombinace nízkého trestu a sexuologického léčení vyvolává údiv, protože zneužití dítěte - jak to soud pojmenoval a považuje to za prokázané - je pro lidi naprosto zavrženíhodný trestný čin, který by neměl být tak jednoduše odbytý,“ říká šéfredaktor Seznam Zpráv.

Zároveň ale podotýká, že podle odborníků je podobný trest v takových případech běžný. Například právník Filip Ščerba podle něj podotkl, že by měl být „dostatečnou pojistkou, aby si dosud netrestaný člověk uvědomil, co spáchal“.

Nejlepší kamarád z investigativního cyklu Ve stínu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Tomáš P. při natáčení podcastové série.

Třídní učitel Matěj a jeho žák Tomáš. Případ pohlavního zneužívání po letech ožívá v unikátní rekonstrukci procesu.

Investigativní reportér Jiří Kubík a dokumentarista Braňo Pažitka v posledním půl roce prostudovali stovky stránek autentických spisových dokumentů, vyslechli celkem 13 hodin záznamů soudních přelíčení, vyhledali účastníky celého procesu z obou táborů, promluvili s lidmi od policie, soudními znalci i experty z oblasti trestního práva, psychologie, psychiatrie a sexuologie. Natočili celkem 29 hodin materiálů.

V šesti dílech podcastové série postupně třídíme staré i nové důkazy. Teprve na konci vyprávění bude skládačka úplná. A každý si pak může odpovědět, jak by se v téhle situaci zachoval sám.

Zveřejněné díly: 1. díl: Deset lumpů, 2. díl: Noc v klubovně, 3. díl: Falometr, 4. díl: Babička, 5. díl: Kudlanka, 6. díl: Poslední soud, 7. díl: Ohlasy

Všechny díly jsou k dispozici i na Podcasty.cz a v dalších podcastových aplikacích.

Solidární známí

Sám učitel o okolnostech případu dodnes mluví jako o „spiknutí“ a chce svůj proces obnovit. A z podcastové série vyplynulo, že mu dodnes věří i mnoho lidí z okolí. „Musím říct, že to mi nejvíc vyrazilo dech,“ říká Kubík.

Experti, které tvůrci projektu oslovili, to vysvětlují tím, že si nechtějí přiznat svůj omyl a také chtějí být k příteli a kolegovi solidární.

Některým také vadilo, že soud neměl přímý důkaz, jako jsou fotografie nebo videa, a rozhodl na základě svědectví a znaleckých posudků. „Dohromady to ale zapadlo. Najednou se ukázalo, že chlapec je věrohodný a pan učitel má sexuální deviaci zvanou efebofilie, tedy náklonnost k pubertálním chlapcům,“ uvádí Kubík.

Nicméně dnes učitel opět pracuje s dětmi. Zákaz, který mu soud vyměřil, totiž trval čtyři roky a i trestní rejstřík má teď čistý. Nastoupil do školy v jiném městě. Místní ředitelka se o jeho minulosti sice doslechla, ale není to podle ní důvod pedagoga ze školy vyhodit.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli událost nechala na dnes už skoro třicetiletém Tomášovi dlouhodobé následky a zda se mění přístup veřejnosti k obětem sexuálních deliktů. Poslechněte si audio na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: podcastová série Ve stínu: Nejlepší přítel, archiv Jiřího Kubíka

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované