Hlavní obsah

Glosa: Umělá inteligence je všude. Kdo se bojí o práci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Úzkost z přetížení přitom pomalu ustupuje novému strašákovi – obavě, že lidi pracující hlavou už nebudou potřeba.

Reklama

Článek

V minulosti se obavy z nadbytečnosti týkaly především lidí pracujících rukama. Dnes je cítí každý, kdo ve svém oboru sleduje nástup umělé inteligence.

„Uč se, abys nemusel makat rukama,“ radili nám naši dědové. Vědělo se, že kdo bude pracovat manuálně, bude mít život tvrdší a ve všech ohledech horší. Dokonce i Marian Jurečka, když minulý týden obhajoval přitvrzení vlády v důchodové politice, neopomněl zmínit, že pro odchod do penze nechce stanovit paušální hranici, protože někdo dělá fyzicky více náročné profese a jiný pracuje „jen“ hlavou.

Nemyslím si, že by se pan ministr práce a sociálních věcí chtěl dotknout lidí, kteří se živí duševní prací. Spíš jen potvrdil zažitou zkušenost, že se člověk spíš odrovná při práci se sbíječkou než například skládáním muziky. To ale neznamená, že by duševní práce nemohla bolet.

Vedle klasických pracovních úrazů, jako jsou vyhřeznuté ploténky, uhoblované prsty nebo zásah elektrickým proudem, totiž dneska čím dál častěji slýcháme o lidech, kteří kvůli stresu a pracovnímu přetažení trpí vyhořením, úzkostmi nebo depresemi. I když každodenní tlak narůstá téměř ve všech oblastech, málokde je tak tíživý jako tam, kde se dělá „jen“ hlavou. Úzkost z přetížení přitom pomalu ustupuje novému strašákovi – obavě, že lidi pracující hlavou už nebudou potřeba.

V minulosti se obavy z nadbytečnosti týkaly především lidí pracujících rukama. Když si angličtí továrníci na přelomu 18. a 19. století pořídili nové tkalcovské stroje, dělníci z textilek je rozsekali sekyrami a vyházeli z oken, aby se zbavili domnělé konkurence. Podobně se dneska cítí každý, kdo ve svém oboru sleduje nástup umělé inteligence. A upřímně řečeno, oborů, kde to tak není, je vskutku pomálu. Pokud máte v posledních dnech pocit, že otevřete ledničku a vyskočí na vás umělá inteligence, nejste vůbec sami.

Stephen Hawking řekl, že budoucí vývoj umělé inteligence „by mohl znamenat konec lidské rasy“. Zatím to vypadá, že spíš bude znamenat konec některých zaměstnání. Uchráněny budou překvapivě tradiční obory s velkým podílem ruční práce, které měly podle původních předpokladů už dávno podlehnout automatizaci a robotizaci. A tak zatímco dnes umělá inteligence snadno navrhne design nového supersportovního vozu, spočítá dráhu letu rakety na Mars, namaluje úžasný digitální obraz nebo napíše článek o strachu z nadbytečnosti novinářů, výměna baterií u umyvadla nebo položení dlaždiček v předsíni se prostě samy nevymyslí.

Zdá se tedy, že navzdory tomu, jak hluboko úroveň některých řemeslníků v posledních letech klesla, má řemeslo přece jen zlaté dno.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:
Manuální práce

Doporučované