Hlavní obsah
Online

Hamáček: Konec nouzového stavu usnadní pokutování, hrozí až tři miliony

Foto: Jan Mihaliček

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) dnes v reakci na včerejší vyhazov ministra Blatného řekl, že se premiér Andrej Babiš (ANO) chová ke svým kolegům sprostě, bezohledně a ponižuje je. Babišovo chování podle něj pokrucuje normy jednání ve společnosti a je proto obecně nebezpečné. Více ZDE.

- „Konec nouzového stavu usnadní policistům postihovat lidi za porušení protikoronavirových opatření,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Pandemický zákon, o který budou od 12. dubna nařízení opřena, je totiž novější a přesnější. Policisté tak budou moci pokutovat lidi za nedodržování nařízení až do výše tří milionů korun, firmy až do pěti milionů korun. Co se změní od 12. dubna přehledně ZDE.

- Laboratoře ve středu odhalily 7015 nově nakažených. Je to jen o 240 méně než o týden dříve. Reprodukční číslo R mírně vzrostlo z hodnoty 0,67 na 0,73. Pod kritickou hranicí 1 se drží od 8. března. Čísla ke covidu najdete přehledně ZDE.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká aktuální omezení nyní platí, čtěte ZDE.

  • Divadelníci: Ze vstupenek by se dočasně nemusela platit DPH

    Stát by mohl při otevírání kultury po odeznění epidemie koronaviru pomoci pořadatelům akcí dočasným nevybíráním daně z přidané hodnoty (DPH) ze vstupenek. Ve společném prohlášení po schůzce s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) to uvedlo České středisko Mezinárodního divadelního ústavu (ITI). „Jedním z gest, jimiž by stát mohl výrazně napomoci pořadatelům kulturních akcí, je například dočasné snížení DPH ze vstupenek na nulu,“ píše se v prohlášení. U vstupenek na kulturní a sportovní akce, které se ale nyní kvůli koronaviru prakticky neprodávají, je nyní desetiprocentní sazba DPH. Na tuto úroveň se snížila z 15 procent loni v létě v rámci daňového balíčku, který má zmírnit dopady epidemie.

  • Část lidí chce Sputnik V, říká Arenberger

    Ruská vakcína Sputnik V má v Česku své zastánce, tak zní hlavní argument nového ministra zdravotnictví pro krkolomnou cestu k očkování neregistrovanou látkou. Podle průzkumu skutečně čtvrtině lidí na posvěcení „Evropou“ nezáleží.

  • Blatný poslal do Arenbergerovy nemocnice kontrolu nákupů

    Předchozí ministr zdravotnictví Jan Blatný před několika týdny poslal kontrolu do pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Prověřit má nákupy z let 2019 a 2020, kdy nemocnici řídil jeho nástupce v ministerské funkci Petr Arenberger. Upozornil na to dnes Deník N. „Ano, v únoru jsem jako ministr zadal kontrolu ve FN Královské Vinohrady,“ potvrdil Deníku N Blatný bez dalších podrobností. Mluvčí resortu Barbora Peterová doplnila, že „veřejnosprávní kontrola hospodaření probíhá“. „Odbor kontroly Ministerstva zdravotnictví ji zahájil v únoru 2021 a je zaměřena na kontrolu hospodaření s veřejnými prostředky a nápravných opatření po kontrole, kterou jsme vykonali v roce 2018,“ upřesnila mluvčí. Arenbergera ve středu jmenoval prezident Miloš Zeman do funkce ministra zdravotnictví. Jeho resort tak nyní provádí kontrolu v nemocnici, kterou vedl od roku 2019.

  • V pondělí se mohou vrátit amatérští sportovci k tréninku. Anebo ne?

    Podle České unie sportu mohou od pondělí 12. dubna trénovat amatérské týmy společně venku. Pokud jich nebude více než 20. Vevnitř pak do 10 osob. Čeká se ale na oficiální stanovisko Ministerstva zdravotnictví.

  • Rozděleno nemocnicím bylo asi 3200 z 7000 dodaných léků na covid-19

    Distribuováno do nemocnic k aplikaci nebo už podáno pacientům bylo přes 3200 z 7000 dávek léků na covid-19 s monoklonálními protilátkami. Vyplývá to z vyjádření Fakultní Thomayerovy nemocnice, Fakultní nemocnice v Motole a Fakultní nemocnice Brno, jejichž lékárny dodávky léčiva distribuují ostatním nemocnicím. Jde o léky od firem Regeneron a Eli Lilly. Mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková sdělila, že další dodávka 4000 dávek léku od firmy Regeneron by měla dorazit 25. dubna. Bude opět rozdělena mezi Motol a FN v Brně. Lék zabraňuje vstupu viru do buněk, takže se u nakažených zdravotní stav nezhorší tak, aby potřebovali hospitalizaci. Určený je pro pacienty s vybranými diagnózami, jako například jsou rakovina, diabetes nebo plicní, ledvinové či autoimunitní choroby.

  • České poště kvůli koronaviru chybí zaměstnanci na pětině poboček

    Na více než pětině tuzemských pošt chybí nějaký pracovník v souvislosti s koronavirem. Nepřítomnost kvůli nákaze, karanténě nebo ošetřování blízkého hlásí 541 z 3200 pošt. Uzavřeno je 14 poboček. Během první vlny povinného testování na začátku března pošta měla 788 nakažených. „V rámci logistiky České pošty v současné době evidujeme zhruba 20procentní nepřítomnost zaměstnanců na pracovišti, a to z různých důvodů, včetně událostí souvisejících s covidem-19,“ řekl Ivo Vysoudil z tiskového oddělení.

  • „Nejhorší je asi umožnění setkávání většího počtu osob především ve vnitřních prostorách“

    Česko má čtvrtého ministra zdravotnictví v době koronavirové pandemie, za včerejšek 7 tisíc nových případů a před sebou začátek rozvolňování. Zvládneme to? A jak musíme dál postupovat?

    Hostem pořadu Seznam Zpráv Ptám se já je viroložka a členka Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Ruth Tachezy.

  • Studie: Týden výuky na dálku v Česku znamená ztrátu až 33 miliard korun

    Jeden týden výuky na dálku v Česku může vést do budoucna ke ztrátě až 33 miliard korun. Pokles vzdělanosti sníží produktivitu práce, výdělky i příjmy veřejných rozpočtů z odvodů zaměstnavatelů. Při úplné výluce školního vyučování by ztráty byly asi dvojnásobné. Vyplývá to z aktuální studie ekonomů z Institutu demokracie a ekonomické analýzy při akademickém pracovišti CERGE-EI. Po zohlednění různých faktorů, jako je podíl domácností s kvalitním internetovým připojením nebo podíl učitelů s dostatečnými dovednostmi, odhadli vědci efektivitu distanční výuky na 50 procent efektivity vzdělávání ve škole. Průměrný český žák by podle studie za každý týden úplné výluky vzdělávání přišel za svůj produktivní život o 35 000 korun hrubého příjmu v důsledku snížené produktivity práce. Při 1,4 milionu žáků a studentů v ČR představují ztráty ve formě ušlých budoucích hrubých výdělků zhruba 50 miliard korun za každý týden školní výluky, uvedli vědci. Snížené budoucí příjmy veřejných rozpočtů z odvodů zaměstnavatelů vypočetli na dalších 16 miliard korun. Jeden týden úplné výluky školní výuky v Česku by se tak v budoucích dekádách mohl nasčítat do ztráty až 66 miliard korun, shrnuli. Při výuce na dálku podle nich jeden týden vyjde na 33 miliard korun.

  • S uvolněním opatření České dráhy obnoví provoz části regionálních vlaků v několika krajích

    České dráhy po částečném uvolnění některých protikoronavirových opatření obnoví na vybraných regionálních linkách plný provoz. Dopravce už v tomto týdnu obnovil provoz na většině spojů v Pardubickém kraji, následovat bude doprava v Královéhradeckém a Moravskoslezském kraji. Jezdit začnou také přeshraniční vlaky do Německa a rekreační spoje, informovaly dnes České dráhy. Další omezení, které dráhy zavedly kvůli pandemii, ale zůstanou. Dopravce se na obnovení linek dohodl s jednotlivými kraji. Reaguje tak na rozvolnění části vládních opatření, kdy od 12. dubna skončí nouzový stav a s ním například zákaz přejezdů mezi okresy. Nejdříve začalo obnovování provozu v Pardubickém kraji, kde většina přerušených lokálních linek vyjela v úterý. Od příštího týdne bude následovat regionální doprava v Královéhradeckém kraji a od 20. dubna v Moravskoslezském kraji. V Praze a středních Čechách začne od soboty 17. dubna provoz rekreačních vlaků. V první půlce dubna postupně dráhy obnoví provoz přeshraničních vlaků do Saska a Bavorska.

  • Podívejte se na Vystrčilův projev, v němž ostře kritizuje Babiše a Zemana

    Dnešní tiskový brífink předsedy Senátu k aktuální politické situaci.Video: Senát PČR

  • Klausův výlet do zavřeného lyžařského střediska v Krkonoších zůstane bez trestu

    Městský úřad Vrchlabí odložil případ bývalého prezidenta Václava Klause, který po vyhlášení uzávěry Trutnovska strávil v únoru víkend ve svém bytě v lyžařském středisku Černý Důl. Uvedl to dnes regionální server Vrchlabinky.cz. Petr Macinka z Institutu Václava Klause již dříve uvedl, že exprezident vládní nařízení neporušil, podmínky cesty předem konzultoval s policií. Devětasedmdesátiletý exprezident byl na koronavirus pozitivně testován 23. února, uzávěra Trutnovska platila od 12. do 28. února. Informace o Klausově pobytu zjistili pražští hygienici při trasování. Městskému úřadu v Trutnově pak dali podnět k prověření, zda tím neporušil vládní nařízení. Podnětem se pak zabýval Městský úřad Vrchlabí, ke kterému je Černý Důl místně příslušný. „Hygienická stanice, která nám případ postoupila, se odkazovala na zvukový záznam z epidemiologického šetření. Tento záznam nám však odmítla vydat s odkazem na GDPR. Jiné dostatečně průkazné důkazy nemáme. Lze konstatovat, že tímto odložením případu se jedná z naší strany o konečný verdikt,“ citoval server tajemníka vrchlabské radnice Pavla Řeháka.

  • Kamery v Trůnním sále musely být namířeny do stropu, ale nechtěně zachytily dno

    „Jak společnost, tak jednotlivce ždímá epidemie a protiepidemická opatření. Práva a svobody jsou omezeny. Lidé žijí ve stresu. Odpustit si řeči o ‚hyenách‘ není jen otázkou důstojnosti, ale i sociálního míru. Novináři a novinářky čelí nepřátelství a anonymním nechutnostem i bez toho. Že nejvyšší politický představitel dlouhodobě kreslí zástupce jednoho povolání jako něco podřadného, je nehoráznost.“

  • Karlovarský kraj požádá o otevření lázní pro samoplátce a pacienty po covidu

    Karlovarský kraj požádá vládu o otevření lázní pro samoplátce a připraví manuál pro léčbu pacientů po prodělání onemocnění covid-19. „Procházíme sice obdobím výměny ministrů zdravotnictví, ale lázeňství už zkrátka nemůže dál čekat, co nastane. Po dohodě s prezidentem Svazu léčebných lázní Eduardem Bláhou, který oslovil nového ministra zdravotnictví s apelem na jednání mimo jiné ohledně otevření lázní pro samoplátce, rozšíření indikačního seznamu pro lázeňskou péči o postcovidové indikace a podobně, se připojí i Karlovarský kraj. Dopisem požádáme vládu o diskuzi na toto téma,“ informoval náměstek hejtmana Vojtěch Franta (Piráti).

  • Testování ve firmách může pokračovat, potvrdil Nejvyšší správní soud

    Nejvyšší správní soud zamítl návrh na zrušení opatření ministerstva zdravotnictví, které v březnu odstartovalo testování zaměstnanců na koronavirus ve firmách. Povinnost podrobit se testování podle soudu vyplývá z pandemického zákona, opatření ministerstva jen upravuje podmínky a rozsah.

  • Do Safari Parku Dvůr Králové budou moci v jeden okamžik až 3 000 lidí

    Do venkovních areálů Safari Parku Dvůr Králové nad Labem bude moci od pondělí přijít v jeden okamžik až kolem 3 000 návštěvníků. Odpovídá to dvacetiprocentní kapacitě areálu, jak pro znovuotevření zoologických zahrad stanovila vláda. „Kapacitu můžeme snadno kontrolovat pomocí elektronického systému vstupného. Ze zkušeností z předchozích let víme, že tak vysoké návštěvnosti v této době nedosahujeme,“ řekl dnes mluvčí zoo Michal Šťastný.

  • Příznaky i tři měsíce po covidu – deprese, trombotické příhody, poruchy spánku

    Chybějící specializovaná péče u onkologických a dalších onemocnění. Pacienti potýkající se s dlouhodobými následky covidu-19. I o tom natáčela Televize Seznam další díl reportážní série Do posledního dechu.

  • Výzkumníci vyvinuli samotest na onemocnění podle poruch chuti

    Výzkumníci Univerzity Pardubice vyvinuli test, který pozná onemocnění podle poruch chuti. Lidé by se jím mohli sami testovat, zda například nejsou nakaženi koronavirem. Ztráta chuti i čichu je vedlejším projevem některých onemocnění včetně covidu-19, uvedla škola. Samovyšetřovací test s chuťovými proužky a s využitím mobilní aplikace by na propukající chorobu poukázal už při začínajících poruchách chuti a při absenci jiných příznaků. „Vztah fungování čichu a chuti je velmi úzký. U pacientů s poruchou čichu dochází i k mírnému zhoršení chuťové funkce. Po prodělání nemoci covid-19 někdo ztratí čich a chuť na pár dní či týdnů, někdo se s problémy může potýkat mnohem déle,“ uvedl Jan Vodička z Fakulty zdravotnických studií.

  • Jak to chodí při očkování

    Očkovací centrum na pražském Vyšehradě v Praze se rozjelo. Zkraje týdne zvládalo 500 lidí denně, ale nedostatek vakcín srazil kapacitu na tři sta. Jak takové očkování probíhá?

Reklama

Hlavní zprávy