Hlavní obsah

Největší dezinformace roku 2022

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Facebook Jakuba Netíka, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Hlavní postavy české dezinformační scény. Nahoře zleva: Patrik Tušl, Ladislav Vrábel, Jakub Netík. Dole zleva: Petr Hájek, Tomáš Čermák, Jana Peterková.

Reklama

Dokážete rozpoznat triky českých „obchodníků se strachem“, kteří se z lidí pokoušejí vylákat peníze za pomocí proruských dezinformací? Zkuste si kvíz, který mapuje manipulace s visačkou 2022.

Článek

Kontrarozvědka BIS i mnozí další experti označují dezinformace za jednu z největších hrozeb pro českou demokracii. Po letech covidové pandemie přesedlali „obchodníci se strachem“, kteří se na šíření lží pokoušejí vydělat, na dezinformace o Ukrajině a válce, kterou tam Rusové rozpoutali. A od tisíců důvěřivců za šíření údajné „pravdy, kterou média tají“, získali finanční příspěvky.

Vyzkoušejte si, zda se dokážete vyhnout jejich nástrahám.

Vojenské zpravodajství o Protiproudu někdejšího mluvčího prezidenta Václava Klause Petra Hájka napsalo, že se „podílí se na hybridním působení ve prospěch agresivních kroků Ruské federace“. Zpravodajci zároveň stránky zařadili na seznam webů, o jejichž dočasné zablokování požádali internetové provozovatele na začátku války na Ukrajině.

1. „Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do Protiproudu,“ zní heslo serveru Protiproud, který provozuje Petr Hájek. Odkud do sítě jeho firem natekly miliony korun?
Foto: Petr Topič/ MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Dalším českých dezinformátorům ale hromadně posílají peníze přímo jejich příznivci. Původně jihočeský podnikatel Ladislav Vrabel takto získal už více než milion.

V září uspořádal demonstraci na Václavském náměstí, na kterou se mu dle odhadů policie podařilo svolat na 70 tisíc lidí. V lednu Vrabel chystá další protest.

Zároveň mlží o tom, jak si vydělává na živobytí a proč nesplácí své dluhy. Insolvenčnímu soudu se celkem třikrát omluvil. Pokud nedorazí ani v lednu, soudce mu napsal, že ho nechá předvést policií.

1. Jak pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel nashromáždil svoje dluhy?
Foto: Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Vrabel podle expertů byl schopen do centra Prahy přilákat tisíce lidí i kvůli tomu, že se v době rostoucích cen mnozí z nich obávají o svou budoucnost a pádu do chudoby. Demonstrace pojmenoval Česká republika na prvním místě.

1. Ladislav Vrabel svolává demonstrace pod heslem ČR na prvním místě. Co prosazují oficiální podporovatelé?
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Ti, kteří dnes roztrubují lži vyhovující režimu Vladimira Putina a rozebírají válku, energetiku a geopolitiku, si ještě před rokem přisvojovali jinou expertizu - medicínu.

Jedním z nejviditelnějších účastníků Vrabelových demonstrací je například vyučený malíř pokojů Jakub Netík, který doufal, že Putin vyčistí i fašisty z České republiky a je podle něj škoda, že se okupanti zastavili před hranicemi České republiky. Publikum tisíců loajálních fanoušků na Facebooku ale nashromáždil už za pandemie.

1. Co dělal Jakub Netík za covidu?
Foto: Facebook Jakuba Netíka, Seznam Zprávy

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

V roce 2022 soudy poslaly prvního dezinformátora do vězení, vytyčily tak hranici mezi svobodou slova a zločinem. Zatímco loni dvojice Patrik Tušl a Tomáš Čermák pronásledovala zdravotníky, kteří bojovali proti covidové pandemii, letos štvala své sledující proti ukrajinským válečných uprchlíkům. Muži také nepravdivě tvrdili, že lidé, kteří do Česka prchli před bombardováním svých domů, tady mají automatický nárok na drahé automobily a luxusní mobilní telefony zadarmo.

Tušl za to v prosinci od Krajského soudu v Praze dostal 10 měsíců vězení, Čermák nakonec vyvázl s podmínkou. „Nebezpečím pro společnost je, že vaše slova někdo přetaví v činy,“ sdělil oběma odsouzeným důvody svého rozhodnutí prvoinstanční kladenský okresní soud.

1. Jak Patrik Tušl a Tomáš Čermák u soudu vysvětlili, proč opakovaně šíří na sociálních sítích nenávist?
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Informace, které se ve virtuálním světě šíří, přitom mohou mít velmi konkrétní dopady, i když jejich pravdivost nikdo negarantuje. Ukázalo se to už za covidové pandemie. Někdejší novinářka a dnes další výrazná postava dezinformační scény Jana Peterková, která horuje za osvobození Tušla s Čermákem, přišla s šokujícím tvrzením. Na Facebooku ji sleduje na 45 tisíc lidí. Letos její činnost vyústila v policejní vyšetřování a sérii soudů.

1. Jana Peterková šířila uprostřed covidové pandemie mezi tisíce sledujících, že v domově pro seniory v Měšicích u Prahy zemřelo několik seniorů po očkování proti koronaviru. Jak kauza dopadla?
Foto: ČTK

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Kromě prominentních šiřitelů manipulací a polopravd, kteří se pokoušejí zviditelnit na Facebooku, ovšem v Česku dále bují ještě jedna neformální sociální síť. Řetězové e-maily. A tam masivní zásah mají i zprávy od šiřitelů, kteří zůstávají zcela v anonymitě. Podle výzkumu agentury Ipsos téměř čtyři z deseti Čechů od svých známých řetězové e-maily dostává. Na 460 tisíc z nich je pak i dále přeposílá. 56 procent Čechů je ale přesvědčeno, že dezinformaci rozpozná. Patříte mezi ně?

1. V řetězových mailech se šíří, že Petru Fialovi tečou desítky milionů dotací ze státního rozpočtu. Jak to vzniklo?
Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Kontrarozvědka dlouhodobě upozorňuje, že ruský režim se za pomocí dezinformací snaží rozložit českou společnost a rozšířit nedůvěru v její instituce. Pomohl jim covid, kdy vláda Andreje Babiše chaotickým přístupem připravila ministerstva o důvěru značné části lidí. Česko jako jeden z klíčových evropských spojenců Ukrajiny bude nejspíš i nadále jedním z důležitých cílů dezinformačních operací.

1. U kolika Čechů dezinformátoři uspěli s tvrzením, že pravdu má Rusko?
Foto: Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Doporučované